tyristor
Moderátor: Moderátoři
Vezmeš zdroj napětí s omezením proudu nebo s vhodným omezovacím prvkem (žárovka, odpor). Nastavíš na něm asi tak 10-20V a tyristor na něj připojíš katodou a anodou (možno v obou polaritách). Ne gejtem!!!
Pokud je dobrý, resp . nemá zkrat , neteče žádný proud. Pokud by to byl zpětně vodivý tyristor, tak vede v jednom směru, ale bude na něm úbytek kolem voltu. Při propečení bývá úbytek malý. Taky by mohl být přerušený, pak by se zdál podle uvedené metody v pořádku.
Přechod mezi gejtem a zbytkem elektrod se dá touto metodou lehce zničit, takže na to bacha.
Možná by stačil i diodový test na multimetru. Záleží trochu i na velikosti tyristoru. Větší kusy (400A) mohou mít zbytkový proud, který mate.
1, Prieraz - jasná vec - stačí najdokonalejšia skúšačka, ktorú používam do teraz: batéria + žiarovka v seriovom zapojení....P-n a N-p prechody u polovodičoch ako takých...
2, Tyristory - to isté, čo sa týka prierazu.
3, Tyristory - to isté, čo sa týka spínania, len treba dať na anódu +, na katódu mínus a plusom ,,štrajchnúť" mriežku. Žarovečka sa rozsvieti.
4, Tepelná závislosť tyristorov: Tak, na toto bola slabá aj vstupná kontrola u nás, v EVÚ N.Dca
Potom, sprostá náhoda, s kolegom sme zistili, /merákom VOLTCRAFT 3600, sprostá náhoda, neviem už ani pre čo/odmerať odpor medzi A-K, ak je nekonečno, tak tyristor aj po zahriatí bude ,,ou-key", prípadne 15MOhm ešte bolo v pohode. Ak merák ukázal kOhm, tak sme ho menili.
POZOR: Megmet a pod., tieto tyristory vyhodnocovali = O.K.
P.S. Tento merák dokázal vyhodnotiť aj vadné operáky MAA741, 748, 501, ktoré mali vlastnosť ,,zalepiť sa" v kladnej saturácií. Tiež zážitok...Výrobné kódy U, V, W-do30...
Mysteri píše: Tento merák dokázal vyhodnotiť aj vadné operáky MAA741, 748, 501, ktoré mali vlastnosť ,,zalepiť sa" v kladnej saturácií. Tiež zážitok...Výrobné kódy U, V, W-do30...
To je u MAA50x běžný stav při nevhodném obvodovém zapojení, u 741 a 748 se to dá při určité topologii udělat taky. Tyhle operáky nebyly zdaleka podobné ideálním, a v některých aplikacích záhadně selhávaly
A, na záver, viem, že som rozkecaný...: Rok 1991: TESLA Rožnov, ideme oživovať menič/t.j. u nich.../. Zahlásima sa na vrátnici, človek, ktorý si nás objenal po nás nechodí, nechodí, prešla hodina, on nechodí, vyhlásený rozhlasom, napriek tomu ho niet.My už na odchode...,len nám bol divné, prečo toľko ľudí vchádza do fabriky s igel-taškami naplnené čerešňami...
On na to: Ale, to až tak veľa tu nebude od nás...
Ja na to: Výrábate MAA741?, podľa mňa áno...
On na to: No, vyrábame, ale, tu až toho tak veľa nebude....
Ja na to: Cca 40ks...
On na to: NO S BOHOM.....