Seriová komunikace PIC16F628A

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Seriová komunikace PIC16F628A

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Potřeboval bych někde získat rutiny pro init a komunikaci po seriové lince díky.
mikollar

#2 Příspěvek od mikollar »

seriovu aku? I2C SPI RS232
kony2807

#3 Příspěvek od kony2807 »

Napiš si mi na ICQ , zase to proberem ...
markoni
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od markoni »

mikollar píše:seriovu aku? I2C SPI RS232

RS232 díky.
mikollar

#5 Příspěvek od mikollar »

http://pandatron.sk/?157&skola_programovani_pic-13_dil

tu je to pekne popisane aj s prikladom, sice pre 16F627 ale malo by to byt rovnake co som tak zbezne preletel katlaog
markoni
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Na http://ulozto.cz/3832119/komunikace-mik ... olim-1.rar
je k mání tahle knížka ale má to jednu vadu je rar zaheslovaný nevíte někdo heslo? díky.
Chenzee

#7 Příspěvek od Chenzee »

Ahoj, když už je tu řeč o USARTu, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem je řešena komunikace s PC. Jedná se mi o to, že potřebuji přenášet vždy nějaký balík bajtů (cca 15) a nevím, jak mám udělat to, aby PC odesílal bajt až po té, co ten předcházející přečtu (resp. uložím do nějakého přiřazeného tempu). Napadlo mě, že bych odpovídal zpět např. invertovanou hodnotou, což by sloužilo i jako kontrola přenosu, ale nevím, zda na to není nějaký jednodužší fígl či jak se to v praxi většinou realizuje. Díky
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
mikollar

#8 Příspěvek od mikollar »

bud pouzijes v PC svoj vlastny program a budes mu odosielat potvrdenie, alebo vyuzijes dalsie vodise RS232 ktore ovladaju riadenie toku a mozes pouzit uz nejaky protokol ktory obsahuje napr hyerterminal.

Prakticky s PICkou som este pootvrdzovanie nerobil, proste stale musela stihat a stihala, ak to vyriesis prerusenim
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Chenzee píše:Ahoj, když už je tu řeč o USARTu, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem je řešena komunikace s PC. Jedná se mi o to, že potřebuji přenášet vždy nějaký balík bajtů (cca 15) a nevím, jak mám udělat to, aby PC odesílal bajt až po té, co ten předcházející přečtu (resp. uložím do nějakého přiřazeného tempu).

Jestli nedokážeš napsat program tak, aby zpracoval přijatý byte dřív, než přijde další, tak to zahoď i s rukama, vlastně s hlavou. :wink:
Chenzee

#10 Příspěvek od Chenzee »

Andrea píše:Jestli nedokážeš napsat program tak, aby zpracoval přijatý byte dřív, než přijde další, tak to zahoď i s rukama, vlastně s hlavou. :wink:

Děkuji, toto jsem potřeboval slyšet. Když nevíš jak na to, tak to nedělej. UBOHÉ :!: :!: :!: ... ale stejně mi ten tvůj příspěvek pomohl. :tanzer: prostě mě správně nakopnul, jen pro upřesnění, při 9,6kBaudů se přenáší 1bit asi 104us? Je to tak? Děkuji zase za odpověď :ladys:
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

To bylo smyslem, nakopnout. Rádo se stalo :twisted:

P.S.: A jeden byte se přenese za 1ms, to je kupa času ne? :wink:
Chenzee

#12 Příspěvek od Chenzee »

No to je dost času, mám v programu smyčky, které nelze přerušit, ale rozhodně trvají kratší dobu, takže je to v pořádku. Ještě jednou díky ty :twisted:
mtajovsky

#13 Příspěvek od mtajovsky »

Kromě potvrzování dat na úrovni protokolu a ovládání signálu DSR/CTS můžete použít k řízení toku dat definované znaky Xon/Xoff. Tento způsob řízení je třeba na straně PC aktivovat a definovat ty znaky. Přijímací strana pak v okamžiku, kdy se jí začne zaplňovat vstupní buffer nad stanovenou mez, posílá Xoff a pokud se vyprázní pod jinou mez, komunikaci obnoví pomocí Xon.

Předpokladem je, že znaky Xon a Xoff nejsou součástí množiny datových znaků, tj. že se nejedná o přímý binární formát.
Mendor

#14 Příspěvek od Mendor »

Chenzee píše:No to je dost času, mám v programu smyčky, které nelze přerušit,

Přijatý byte můžeš vyzvednout z RCREG v přerušení, pak to na nějaké smyčky nemá vliv.
markoni
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Jaké mate zkušenosti s připojení PIC na PC pomocí sériového portu musí tam být převodník s MAX232 nebo ne? můžu použít datový kabel SIM C55 http://www.aaamobil.cz/datovy-kabel-ser ... 0-c62-cf62 který jsem měl na mobil siemens A60? a na kterém pinu konektoru je TXD? díky.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“