Seriový odpor do mřížky G1 elektronky
Moderátor: Moderátoři
Seriový odpor do mřížky G1 elektronky
Re: Seriový odpor do mřížky G1 elektronky
Roxio píše:Dobrý den všem chtěl sem se zeptat co ovlivňuje odpor seriově spojený s mřížkou G1.Od jednoho kolegy sem se doslechl že kmitání.Tak sem se chtěl zeptat jesli by o tom někdo nevěděl něco víc případně i nějaký výpočty předem díky za odpovědi.
Mrk sem:
http://www.freewebs.com/valvewizard/gridstopper.html
mmjuz píše:Když už se tu objevilo toto téma, tak se přiznám, že mi není úplně jasné, proč signál těsně před mřížkou bývá uzeměn přes odpor velké hodnoty. Řádově 220K až třeba 1M.
Šmarjá, pracovní bod elektronky musí být nějak nastavenej a stabilizovanej. Ten odpor to spolu s odporem v katodě zařídí. Což platí pokud je předchozí stupeň vázán jen střídavě. Představuj si, že dál doleva pokračuje vazební kondenzátor.
Tak tedle odpor má hned dvě funkce jednak se sním nastavuje pracovní bod elektronky a zadruhe tvoří tzv. vstupní impedanci zesilovače.mmjuz píše:Když už se tu objevilo toto téma, tak se přiznám, že mi není úplně jasné, proč signál těsně před mřížkou bývá uzeměn přes odpor velké hodnoty. Řádově 220K až třeba 1M.
Myslím že tak malým odporem 220k - 1M se pracovní bod nenastavuje, ten se nastavuje v tomto případě katodovým odporem a odpor udržuje mřížku na nule.
To, co jsem psal, je nastavení mřížkovýnm proudem a bez katodového odporu. Mřížkový odpor je v desítkách MOhm a na něm se vytváří úbytek napětí pro potřebné předpětí.
Sorry za OT, omluva autorovi dredu - ale raději tohle, než vopuch Toho, Jehož Jméno Se Nevyslovuje...
A kutilmile - nelituju tě