Elektronkový/hybridní zesilovač pro sluchátka

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JindraS

Elektronkový/hybridní zesilovač pro sluchátka

#1 Příspěvek od JindraS »

Rád bych si sestrojil nějaký zesilovač s elektronkovým zvukem - vzhledem k tomu, že jde hlavně o experiment a rozhodně to nevidím na hlavní zesilovač v domácnosti (AV receiver hraje dobře a tolik času jen poslouchat hudbu zase není), tak hledám něco sestrojitelného a došel jsem na sluchátkový zesilovač a to ještě hybridní konstrukce - odpadne tak výstupní trafo coby nemalá položka.
Našel jsem tuto konstrukci:
http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... i2_prj.php

Skoro všechny součástky mohu koupit v GESu, až na FET tranzistory: LND 150 nebo J113 nebo regulátor 1N5297. (Autoři samotní jsou si vědomi nedostupnosti, ale ani jedna z variant není u nás lehce dostupná)

No a dotaz do fóra zní:
Co říkáte na tuto konstrukci? Víte o lepší/podobné?
Čím nahradit FET tranzistory, popřípadě kde je u nás koupit?
Přílohy
cavalli2_fig5.png
Schema zesilovače
(14.35 KiB) Staženo 267 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Výstupní trafo je dobrý kvůli galvanickýmu oddělení, jinak tohle je skutečně zajímavej hybrid, navíc určitě pure-hifi, protože nemá kondík na vstupu.

Ty fety coby proudový zdroje snad nebude problém nahradit.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zdenoeddie »

Pokial by si chcel cisto elektronkovy, mam pekne schemy (a bez vystupaku) :wink:
JindraS

#4 Příspěvek od JindraS »

to: zdenoeddie

Jedná se o něco otestovaného? (Výše uvedené zapojení je už celkem otestováno pár nadšenci na zahraničním fóru)

Jinak čistě elektronkovému řešení se nebráním. Jedním z hlavních cílů je opravdu užít si bastlení a pak se moci chvástat, jak dobře to hraje. :D

Nemůžeš přihodit schema do tohto vlákna? Pokud ne, pošlu email.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zdenoeddie »

Ano je otestovane, mam postavene 2 verzie, tak si vyberes podla elektroniek :wink: Posli mi mail na sz. Kedze jedna schema neni moja, tak nemozem si dovolit ju rozsirovat verejne.
Dratak

#6 Příspěvek od Dratak »

Taky mám zesilovač bez výstupáku (OTL). Používám ho s uzavřenými sluchátky, buď Beyerdynamic Galactic DT231 nebo Koss R8. Možná budete mít námitky kvůli bezpečnosti, ale výstupní ellyt je na dvojnásobek jmenovitého napětí a zkusil jsem i nasimulovat poruchu (zkratovat ho). Na výstupu se objevila napěťová špička pouze cca 15V a anodová pojistka to vypnula. Má to (samozřejmě na stereo) celkem 4 elektronky. ECC82, 2x ECC99 a EZ80. Schéma tu mám někde namalované, musel bych chvilku hledat. Mějte se, musím dupat do práce.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od zdenoeddie »

Tak jednu verziu mam s E88CC a 6AS7G, druha nie moja je 6n2p a 6p15p. Prikladam schemu so 6AS7G.
Dratak: mohol by som poprosit Vasu schemu? Namiesto ECC99 by som pouzil 6n6p :)
Přílohy
6as7 3.jpg
(104.43 KiB) Staženo 252 x
6as7 2.jpg
(148.03 KiB) Staženo 159 x
6as7 1.jpg
(115.84 KiB) Staženo 157 x
JindraS

#8 Příspěvek od JindraS »

To Zdennoedie:
Ještě jednou díky za schema tady i v SZ.

Zkusím však najít ekvivalent za FET tranzistory v původním zapojení, které jsem tady uvedl - hlavně kvůli bezpečnosti. Pokud to bude fungovat, vyrobím popřípadě něco vysokonapěťového. (z toho mám pořád trošku strach)

Nemáte tedy někdo tip, za co zaměnit tranzisistory LND150, popřípadě J113 FET, popřípadě 1N5297 CRD ? Popřípadě, kde je u nás za rozumnou cenu sehnat?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“