korekcny predzosilnovac
Moderátor: Moderátoři
Čím větší rezervu mu necháš (teda čím slabší signál na něj přivedeš), tím bude odolnější vůči přebuzení, ale šum nezeslabíš, takže zhoršíš odstup. Tohle trefit pro každý zdroj signálu, je největší kus kumštu.
Takový Baxandallův nebo Williamsonův korektor s poťáky ve zpětné vazbě je o něco lepší - o jak velké "něco", záleží na tom, jak mlsné uši máš.
Vestavoval jsem například kámošovi tu LM1036 do zesilovače 2x30W s bednami Tesla ARS820 a nestěžuje si. A jede mu přes to tuner, gramec, magneťák a CD.
O žádných tlumivkách jsem neslyšel, v datasheetu o tom taky nic není a asi by nebylo ani jednoduché je do toho pouzdra ještě dostat.
dejme tomu, že ten korekčák napájíš 12V. To ti dovolí na výstupu efektivní úroveň sinusového signálu maximálně 3V, ale to už začíná zkreslovat. Takže nanejvýš 2V.
Jestliže korekcemi zdůrazníš hloubky (či výšky, ale ty mají obecně menší úroveň) o 20 dB, znamená to, že jmenovitá úroveň signálu na výstupu toho integráku nesmí být vyšší, než nějakých 200mV při hlasitosti nastavené naplno, vypnuté fyziologické regulaci a korekcích "rovně". Můžeš jen ubrat užitečný signál. Šum integráku zůstává. Ale, jak už jsem psal, nemusí nutně rušit, někomu to stačí.
A co jsem myslel tím mícháním? Pokud si dobře pamatuju, před koncákem měl LC-pí-článek jen magneťák B57 (ten snad měl ještě navíc tranzistorový konec). Ne kvůli šumu, ale proto, že při snímání jedné stopy nahrával na druhou a bylo nutné zabránit proniknutí předmagnetizačního kmitočtu přes systémy hlavy a snímací zesilovač do koncového stupně. Zbytek produkce tuto vymoženost neměl. Pokud tam poblíž byl LC obvod, šlo o paralelní odlaďovač předmagnetizačního kmitočtu, i když, pravda, v některých byly vyvedené ze stejného uzlu, jako poťák. Vedly ale jinam. Takže s tím nemají nic společného.
Prostě to postav a uslyšíš. Když ti to nebude vyhovovat, udělej klasické zpětnovazební korekce s normálními tandemáky (dávají se tam lineární, takže není problém sehnat se zaručovaným souběhem). Bývají ještě k mání tandemy TP289 se souběhem pod 2dB. Dáš je za sebe a osičky spojíš třmenem, aby se otáčely stejně.
Do pět jedničky bych ale nedával vůbec žádné korekce. Jenže ty bych tam nedal já. Neznamená to, že že je tam máš nedat také ty.