výběr fotovoltanických článků

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
layyen

výběr fotovoltanických článků

#1 Příspěvek od layyen »

Ahoj,
potřeboval bych poradit :) mám prosbičku, pořizuju solární panel,
ale rozmýšlím zda koupit

1) Amorfní - sice nižší účinnost na /m2, nadruhou stranu pro mě důležité že bude dávat pořád použitelný výkon i při zatažené obloze, v zimě atd...

2) mono / polykrystal - vyšší účinnost ale nutnost přímého či vyššího osvětlení než amorfní

nastudoval jsem tunu teorie O:-) ale chyběj mi prakticky zkusenosti mam jen par malejch monokrystalickejch panelu 4,5V 200 mA atd...

nemohu srovnat nemam zadnej amorfni...

je tam opravdu tak velky rozdil ?

potrebuji mit energii co nejdele ( pocet hodin / rok ) to ze bude vykon nizsi v obdobích kdy neni leto mi nevadi..

tez se pise ze amorfni rychleji ztraceji vykon v prubehu roků..

děkuji za odpovědi :)
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Kolik W/m2 dá jakýkoliv solární článek při oblačnosti 4/4? to by mě taky docela zajímalo :roll:
layyen

#3 Příspěvek od layyen »

hodlám koupit velkej panel má cca 110/120cm, výkon 100W, amorfní technologie cena 4800, pro mě ideální, prozkouším a časem bych jich případně plánoval víc, ale pro začátek by mi to stačilo :)

maximaálně ho koupím, a prozkouším sám ale rád bych věděl předem jak to vypada.. jestli nekoupit solarni rezy, a neposkladat clanek sam :)
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Proč je asi v zimě zima a v létě teplo? :roll:
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

Stvoriteľ zbabral fundamenty:wink:
layyen

#6 Příspěvek od layyen »

Andrea píše:Proč je asi v zimě zima a v létě teplo? :roll:

otázka krásná, ale moc nepomůže :wink:

rád bych praktickou zkušenost, chápu že nemůžu čekat žádnej extra výsledek, sluneční záření nemá ideální úhel jako v létě..
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

ideální úhel bych bral, ostatně ten se dá dohnat motorkem, i tlustší vrstvu atmosféry bych bral, i s párhodinovým svitem denně bych se smířil, to všechno je OK, jak někde ve Skandinávii, ale
jak proboha těžit v zimě z fotovoltaiky, když je týden, čtrnáct dní inverze, pak vánice, pak 30 cm sněhu na panelech a pak zase 3 týdny inverze?
Jak potom prosperovat z amorfia? :twisted:
layyen

#8 Příspěvek od layyen »

inverze byt samo muze :D vanice taky :D ale i tak prakticka zkusenost by me stale zajimala...
proste mi jde o to jestli muzu koupit jakoukoli technologii a bude to v zime stat totalne za prd, samo pocitam den kdy je sice pod mrakem ale neni tuna snehu na panelu nebo vanice, ci opravdu amorfni budou znatelne vykonnejsi,
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

Nedávno nás tuším pajosek2 upozornil na tyto statistiky: http://statistiky.sollaris.cz/index-1.php
Možná se dá podle typu panelů zjistit jejich technologii, v tom se nevyznám, ale ty statistiky jsou poučné.
layyen

#10 Příspěvek od layyen »

zajimave to je :) celkem sem to zkouknul :) vsicky maj multy/mono crystaly, nevadi, tedy eveidentne jednou i v zime, ac vykony maly ale i to by mi stacilo
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jezevec »

Pokud to nemáš na chatu, kde není zavedena elektřina, tak to nemá smysl. Návratnost investice v nedohlednu.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Jo, střecha jmenovitý výkon 5 kW, jede na 20 až 100W, případně vůbec, na ostrově tisíc km od civilizace kde nutně potřebuju napájet satelitní spojení bych řekl Pán Bůh zaplať. Tady to jaksi nedává smysl.
Hlavně je v té statistice hezká položka výdělek. Ze státem nařízeného výpalného. :roll:
V létě, až se všichni teplem po****me, ty střechy budou vyrábět o sto šest a "vydělávat", přičemž ČEPS to použije jako záminku pro posílení přenosových vedení a trafaček, což stát použije jako záminku pro další zdražení o složku "distribuce".
Moc pěkné.
layyen

#13 Příspěvek od layyen »

určitě to nechci jako plnohodnotnou náhradu, jen na "pokusy" atd... tak mě zajíma ktera technologie je lepsi z pohledu mit energii co nejvetsi pocet hodin / rok...

presne par desitek W / instalovany vykon v kW je dosti neuspkojivy
Bernard

#14 Příspěvek od Bernard »

Mně se to zdá naopak. Když v Horním Kocourkově budou vyrábět 50% denní spotřeby, o tolik míň jim dodá přenosová soustava. A i kdyby snad výroba na chvíli převýšila spotřebu, tak to spolknou v Dolním Kocourkově, kde panely neznají. Jaképak posilování?
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

Jaképak? to, o kterém se ČEPS poslední dobou vyjadřuje. Taky už tu o tom byla debata. Lokální výroba v obnovitelných zdrojích se stěží kryje s lokálními místy spotřeby. I kdyby to byly desítky MW a desítky km, trafa a trasy to musejí přenést. Investor do 200 kW fotovoltaiky nestaví obyčejně farmu proto, aby v létě kdy je energie dostatek elektřinou tavil ocel nebo sušil houby. Jeden týden bude vedro, druhý týden bouřky, v republice bude hopsat výroba o sta MW a systém to bude muset udržovat zálohované. Když bude větrné a bouřkové počasí, obnovitelné zdroje můžou laškovat v rozmezí okresu od nuly do 100% - opět nároky na přenosovou sostavu. Nebo spotřebitelé obnovitelné energie budou smířeni s nárazovými dodávkami do paralelní sítě, kterou si sami zainvestujou? Sotva.
Je možné, že ČEPS problém přifukuje a že po technické stránce ještě zatím nějaké rezervy jsou, ale proč by se nepřiživil na boomu, než se proberou ti, co to zatím platí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“