Obvod kompenzace účiníku?
Moderátor: Moderátoři
Obvod kompenzace účiníku?
Stačí prostudovat obrázky. V principu se ten předregulátor řídí ne na konstantní napětí na výstupu, ale na přibližně sínusový odebíraný proud, čím se sníží rušení do sítě.
- czatlantis
- czatlantis
Taky nevím. V případě napájecího konektoru s vestavěným filtrem to ani jinak nejde udělat. Výhoda je snad jen v tom, že potenciální rušení , které by se v přístroji šířilo po napájecím kabelu k vypínači umístěném na předním panelu, je potlačené hned na vstupu přístroje a nevyzařuje do prostoru uvnitř přístroje. A taky takhle kompaktní a oplechovaný filtr je účinnější, než kdyby byl roztahaný na velké ploše.czatlantis píše:Jo myslím ten plošňáček. Jde mi o to, že když je v síti nějaký rušení (zapojenej zdroj od notebooku), tak v tom zdroji tak srší, ikdyž je vypnutej vypínačem...ale o to nejde-jde mi o to, proč je vůbec nějaká část zdroje pořád pod napětím. Tak beru síťovej vypínač, že odpojí úplně všechno a ono ne...Jako jakej to má smysl a proč není vypínač úplně "na začátku"
Zase je to potenciální zdroj poruchy, když je pořád pod proudem. Ale dneska je pod proudem většina přístrojů 24hodin denně, a ne jen filtr. A nevadí to.
- czatlantis
PavelFF píše:.... které by se v přístroji šířilo po napájecím kabelu k vypínači umístěném na předním panelu, je potlačené hned na vstupu přístroje a nevyzařuje do prostoru uvnitř přístroje..
To je zase něco jinýho....je mně jasný, že ten zdroj vypnu buď softwarově, kdy je normálně pod napětím a generuje těch 5V a tím se zapíná pomocí tlačítko na bedně. To je jasný. Ale já řešil to, že vzadu na zdroji cvaknu tím síťovým vypínačem, tak v něm pořád trochu bzučí, takže něco tam je pořád pod napětím a hledal jsem důvod, proč se nevypíná všechno- chcu si to dát na prodlužku s vypínačem, tak jestli tomu třeba nevadí častý vypínání úplně od napájení
Tomu teda nerozumím. Zatím jsem viděl jen zdroje, které mají přívod z napájecího konektoru nejdřív na vypínač a pak teprve na tišťák zdroje a tam na odrušovací prvky. U zdrojů s pomocnou odrušovací destičkou nevím jistě , ale taky bych čekal, že bude až za vypínačem. Jediná situace, kdy nemůže hlavní vypínač vypínat vše, je integrovaný filtr v napájecím konektoru. Ale já jsem se zdroji asi tak deset let pozadu. Než se mi dostanou pod kudlu vraky, vývoj je úplně jinde.czatlantis píše:...Ale já řešil to, že vzadu na zdroji cvaknu tím síťovým vypínačem, tak v něm pořád trochu bzučí, takže něco tam je pořád pod napětím a hledal jsem důvod, proč se nevypíná všechno- ...
Je zdroj v záruce nebo co? Tak se podívej , jak je zapojen hlavní vypínač. Taky bych byl neklidný, co v něm bzučí, když má být vypnutý.