[Vyřešeno] Tesla BM566A - tlustá stopa
Moderátor: Moderátoři
[Vyřešeno] Tesla BM566A - tlustá stopa
Mám menší problém s tesláckým osciloskopem BM566A - prvních pár minut provozu funguje OK a pak pokud beru spouštěcí signál z prvního kanálu, tak stopa postupně ztloustne na cca dvojnásobek (a ano, zaostřeno mám). Nezáleží na tom, jestli beru spouštěcí signál přímo ze kanálu nebo externě.
Druhý kanál je OK. Je to nějaká známější závada? A netuší někdo, co s tím?
(Pokud budou potřeba, ráno přidám fotky)
Díky moc
A kutilmile - nelituju tě
Bernard píše:Ztloustnou všechny linie stejně, třeba u obdélníkového signálu v horizontálním i vertikálním směru?
Jo, stopa je všude cca 2x široká.
EKKAR píše:Elyty ve filtraci napájecího napětí + keramiky v blokování. Příčinou je kmitání vertikálního zesilovače (Y) některého kanálu. Výměna elytů a kontrola keramik na svod by to měla odstranit. Manuál v pdf. včetně servisních schémat je dostupný třeba zde: http://www.zewel.tuliscz.com/meraky-brno.php (roluj dolů až na BM566).
Díky, na ty kondy určitě kouknu.
A zdá se mi, že je to závislé na teplotě - čím je chladněji, tím déle to vydrží OK. Teď jsem si všiml, že občas se to rozkmitá a vrátí do normálu (pokaždé se zobrazuje déle široká stopa) až nakonec zůstane široká.
Dotaz BM566
Re: Dotaz BM566
brkon píše:...Dnes jsem si dovezl teto oscil. domu, je vadný... Neměl by někdo tip co by to mohlo být, či odkud začít s hledáním závady? Dokumentaci mám již staženou. Dík.
Šroubovák, kuchnout, měřák, k ruce schéma a ZAČÍT MĚŘIT - všechna důležitá napětí máš v manuálu...
Bernard píše:Asi by to chtělo zobrazit stejný signál (obdélník) najednou oběma kanály hezky nad sebou, jednou v režimu Alternate, podruhé v režimu Chop. Třeba něco parazitně proniká do modulace jasu.
(omlouvám se, ale teď měsíc jsem neměl na elektro ani pomyšlení - přestavba kuchyně).
Pokud zobrazím oba kanály - a signál pro časovku (přepínač TRIG) beru z kanálu B, obě stopy jsou krásně ostré (ve všech režimech zobrazení - A, Alternate, A+B, Chop, B, X-Y). Pokud signál pro časovku beru z kanálu A tak se obě stopy všude vykreslují široké (ve všech zobrazovacích režimech).