Rozvody v paneláku.
Moderátor: Moderátoři
Rozvody v paneláku.
1. poznatek - fáze dochází na lustrsvorku, nulák nikoliv, tedy je někde přerušený.
2. poznatek - 3. acidurky na záchodě v dávnější minulosti vyplaveny, ale opraveno, navíc se podle měření nezdá, že by s tím souvisely.
3. poznatek - soused o patro výš je notorický kutil, bez přiklepovky si neděli neumí představit. Kolem doby vzniku poruchy zrovna něco vrtal.
Takže možná hypotéza je, že vrtal prahy do pokoje a přitom upicnul "můj" nulák, protože dráty k světlům často vedly podlahou o patro výš. Jest mi tedy ho navštívit a poptat se.
Co mi vrtá hlavou je kde se rozvětvují vodiče pro jednotlivá světla.
Příslušný jistič napájí světla ve dvou pokojích a schodišťová světlo v předsíni. Na to vše odcházi z jističe jediný fázový vodič a já zaboha nemůžu najít hnízdo kde se to rozvětvuje. Chci ještě zkontrolovat jak se v tom hnízdě daří dotyčnému přerušenému nuláku.
Takže pokud byste někdo měl praktickou zkušenost, dejte prosím tip kde hledat krabici pro tyto světla. Jádro je ještě původní umakartové.
A kutilmile - nelituju tě
Řešil jsem upadlý nulák u jednoho lustru (soused nad kámošem měnil dveře a prahy), nakonec se jediné schůdné řešení našlo ze sousedního lustru (ještě že byl na jiném vývodu a ve stejné místnosti, 2m daleko) vytáhnout nulák a propojit to, a pak ho zadrážkovat do panelu.
EKKAR píše:Krabičky bývaly naprosto chaoticky - nejčastěji cca půl metru vysoko, v předsíni nebo v místnosti blízko vstupním dveřím, nad kterými bývala PLka. Musíš ji najít, jde to poklepem.
Ano, u vstupních dveří je PLka, ale odtud to jde dvěmi lištami do podlahy (jedna lišta tlusté fáze, druhá tlusté nuláky a slaboproud). Zkusím předně ťukat do syporexových příček. Ještě mě pokouší mrknout do podhledu nad koupelnou, tam se prý občas taky dávala acidurka na rozvětvení ke světlům. Ale nevím jak se tam dostat.
Ještě pro doplnění. Vypínače jsou v přičkách, nikoliv zárubních a vodiče od nich vedou dolů.
Vztahy se sousedama jsou tu klíčové, aby se nejednalo nejen o rozvody ale event. i o vraždu v paneláku
Důsledná rekonstrukce tyhle všechny problémy a mnohé další vyřeší, ale to není na dva dny ani za pár korun.
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Sendyx píše: Řešil jsem upadlý nulák u jednoho lustru (soused nad kámošem měnil dveře a prahy), nakonec se jediné schůdné řešení našlo ze sousedního lustru (ještě že byl na jiném vývodu a ve stejné místnosti, 2m daleko) vytáhnout nulák a propojit to, a pak ho zadrážkovat do panelu.
Zatím to směřuje k tomuhle řešení. Soused popírá jakékoliv zemní práce, v podhledu nad koupelnou nic pozoruhodného není a oťukávání zatím nepřineslo přesvědčivé výsledky. Ještě zkusím ze zoufalství nějakou hledačku vedení ale moc si od toho neslibuju. Asi to natáhnu z vedlejšího lustru cca 3m přes příčku.