Ano - mám jednu Color 451 v dílně (má sklo) - ale tady mělo jiný účel - sklo je kouřové. V té době nebyl tak velký výběr obrazovek, aby výrobce telky řešil to "zakouření" typem obrazovky - tak to vyřešil takto. Rovněž mně tam leží nějaký Körting (zhruba stejně starý) a také má kouřové (v tomto případě jen plexi) před obrazovkou. Tady to ale plnilo účel jen "vizuelní" - nikoliv ochranný. "Zakouření" obrazovek (či jen skel před nimi) se používalo k lepšímu vizuelnímu efektu, při provozování tvp za denního okolního osvětlení.
Ani
Crifodo se tak úplně nestrefil s Ametystem a Carmenem (začátek 60. let) - ještě Blankyt (cca 1967) měl před obrazovkou (podotýkám - "bez antiimplózní úpravy": A59- xxx) ochr. sklo (dokonce "tvarované" - nikoliv ploché). Ale tu byl jiný důvod k použití (než u C451) - ochrana diváka před náhodnou implozí obrazovky
Když mně kdysi před lety známý zavolal k Lotosu (že bude slabá obrazárna) - ten se hrozně divil, když jsem mu (po 10., či 12. letech) "spustil" dolů to ochr. lepené sklo, očistil jak sklo, tak stínítko obraz. (od vrstvy prachu, či nikotinu) - a telka jela "jak nová" (ač to měl psáno v Náv. k obsluze, asi to ani nečetl)
Ale očistit ten prostor mezi stínítkem a ochr. sklem u Blankyta, už nebyla tak jednoduchá záležitost jak u Lotosa. Znamenalo to - demontovat obrazovku mimo bednu
Už následující model Dajana ochr. sklo nepotřeboval - použitá obrazovka A61-120W už měla antiimplózní úpravu - takže od tohoto modelu už se vyráběly telky bez ochr. skla před stínítkem
Trochu bych si zase dovolil pochybovat o "sklářské vadě" uvnitř toho stínítka - myslím si, že s takovouto vadou by obrazovka neměla opustit bránu výrobce (neměla by ji propustit výstupní kontrola)