Zapalování motoru Oleo-Mac

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
alkom01

Zapalování motoru Oleo-Mac

#1 Příspěvek od alkom01 »

U motoru čerpadla Oleo-Mac SA 30 TLA mi odešlo zapalování. Je to kompaktní kus - cívka(y) s jádrem a jednoduchým PS vše zalité v modrá pryskyřici. Jako náhradní díl je sice v Mountfieldu za cca 980 Kč k mání, ale za pokus o opravu nic nedám a taky mě zajímalo, jak to je udělaný. Po odstranění pryskyřice z plošňáku ze strany spojů jsem zjistil, že je proražený kondenzátor, bohužel je celý zalitý - nelze zjistit hodnotu ani napětí na jaké byl. Přibližné rozměry jsou 15x10x7 mm, podle vnitřností klasický svitkový (ne elyt). Na desce jsem ještě měřením zjistil diodu a tyristor? a ještě něco (mohl by to být snad nějaký magnetický spínač). Nevím, jakou hodnotu a na jaké napětí zvolit kondenzátor pro zahájení pokusů o oživení tohoto zapalování. Poradí někdo? Předem díky.
renda15

#2 Příspěvek od renda15 »

Zkus něco mezi 1 - 4u na cca 400 V, rozhodně svitek, je to jednoduchý zapojení, generátor přes diodu nabije kondik a přes tyristor se vybije do primáru cívky.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

U sekačky byla hodnota 220k, dal jsem tam svitek na 400V, ale prorazil se, bezpečně tam funguje už 2roky kondik, který se používá paralelně k přerušovači u klasického zapalování.
alkom01

#4 Příspěvek od alkom01 »

Dík za odpověď, taky jsem tu kapacitu zhruba takto odhadoval, ale ten původní kondenzátor těmto parametrům velikostně moc neodpovídá. Asi by bylo nejlepší odpojit tyristor a vyzkoušet, na kolik se kondenzátor nabíjí při protočení motorem a pak podle napětí a rozměrů původního C určit přibližně kapacitu. Trošku potíž je v tom, že čerpadlo mám v garáži - je tam zima a není el. a v panelákové kuchyni by mi asi manželka takové experimenty rychle "rozmluvila".
renda15

#5 Příspěvek od renda15 »

alkom01 píše: Trošku potíž je v tom, že čerpadlo mám v garáži - je tam zima a není el. a v panelákové kuchyni by mi asi manželka takové experimenty rychle "rozmluvila".

Musíš jí ukecat !
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Paneláky mívaly ve společných sklepních prostorách "dílnu", kam většinou správce objektu nechal instalovat aspoň ponk se svěrákem a někam poblíž aspoň zásuvku na elektrickou vrtačku, aby se dalo aspoň někde v paneláku "majstrovat" podle poučky "do-do". Klíče míval "domovní důvěrník" - nebo u vás už jste do této prostory umístili sklepní bar, posilovnu nebo ji pronajali nějakému podnikavějšímu spoluobčanovi?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
alkom01

#7 Příspěvek od alkom01 »

Je pravda, že tady taky jednu takovou místnost ve sklepě máme, ale když jsem si ji asi před rokem půjčoval na víkend, tak jsem půl soboty přerovnával harampádí, abych se tam k tomu ponku dostal. Ještě mě to stálo 100 Kč za "pronájem" a elektřinu. Raději počkám, až poleví mrazy, vezmu flašku rumu a plynovou páječku a vrhnu se na to v garáži.
Bubaaak

#8 Příspěvek od Bubaaak »

dej tam 1uF/630V . funguje to jak pise renda15, je to dnes nejbezneji pouzivany zpusob zapalovani hlavne u 2T ... schema viz treba : http://btelectronic.sweb.cz/lightcdi.htm
Dingo7

#9 Příspěvek od Dingo7 »

Ale taky se hodně používají větší kapacity na menší napětí 2,5uF 250V apod, i když u vysokootáčkového motoru to bude spíš menší kapacita na větší napětí.
alkom01

#10 Příspěvek od alkom01 »

Díky, až se trochu oteplí, začnu se tím zabývat. Zatím mám nachystané C v rozmezí M22 - 1M5.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“