Autotransformátor
Moderátor: Moderátoři
Autotransformátor
dnes jsem našel (ve sběrném dvoře) ruský autotransformátor, ale nevím k čemu je případně dobrý a jak ho otestovat, zda je funkční.
Za každou radu předem díky.
- Přílohy
-
Stitek.jpg- (140.43 KiB) Staženo 142 x
-
Autotransformator.jpg- Celkový pohled
- (121.93 KiB) Staženo 137 x
A kutilmile - nelituju tě
Napadá mne otázka, pokud bych připojil zemnění na kostru (bez změření izolačního odporu), má to případně nějaká rizika (krom vypadlého jističe).
Jinak změření stavu izolace by mělo jít domluvit buď přímo, nebo zprostředkovaně ve kterémkoliv podniku, který používá elektrické stroje. Tam musejí dělat revizi a kontrolu izolačního stavu pravidelně, a když na to nemají svoje lidi, musejí si na to někoho objednat - a taková informace myslím přísně tajná není. Změření izolace na takovém autotrafu je otázka minut - takže je to opravdu otázka výhradně "líné huby" (co je holé neštěstí)...
Já bych si to představoval úplně stejně. Rozhodně to nepoužívej bez připojení kostry na ochranný vodič. Ve stavu, v jakém to je...PetrDv1 píše:Představoval jsem si to tak, že bych "zelenožlutý" vodič připojil na kostru přístroje (je celá kovová). Bohužel se mi asi nepodaří zajistit změření izolačního odporu, nikoho takového v okolí neznám.
Napadá mne otázka, pokud bych připojil zemnění na kostru (bez změření izolačního odporu), má to případně nějaká rizika (krom vypadlého jističe).
Rozdělej to a podívej se taky, jestli to vůbec bude fungovat. Některá autotrafa (zalitá v plastu z NDR), co jsem našel vyhozená, měla vypálenou díru v místě vinutí. Tohle vypadá bytelněji, ale kdoví.
Mělo by tam být něco takového, ale v ruském provedení, asi ne tak precizní: http://danyk.wz.cz/variak.html
Smůla je, že bez oddělovacího transformátoru je ta věc stejně nebezpečná, jako bys pracoval se síťovým napětím. Takže si myslím, že tě izolační odpor nemusí až tak zajímat (pokud to nebude zrovna zkrat na kostru), pokud bude kostra uzemněná a knoflík z plastu.
fredis píše:Myslím, že jste zapoměli na jednu velice důležitou věc!!!! Oddělovací trafo nesmí mít na výstupní zásuvce ochranný kolík!!!!!!
Tohle ale nevypadá na oddělovací trafo.
Jinak o oddělovacím kolíku jsem si myslel to samé, co píšeš, takže mi připadá divné, že zdroj Diametral ho má. Asi není zapojen.
http://www.gme.cz/cz/hc-ot230-021-p722-326.html