PWM regulace na síťové napětí komutátorového motoru z pračky
Moderátor: Moderátoři
PWM regulace na síťové napětí komutátorového motoru z pračky
A jsem tu zase s dotazem, potřebuju regulovat motor z pračky, komutátorový.
A k problému, postavil jsem tyristorovou regulaci dle amara A/12 1976 str 456 obrázek č.2. A jsem velice nespokojen (pokud jsem hřídel motoru zatížil, dělalo to co mělo - tedy fungovalo to) ale jakmile byl motor bez zátěže, škubavé pohyby atd... no prostě hnus.
A protože potřebuju regulovat plynule otáčky od témeř nuly až do cca 6tis. a to i při minimální zátěži motoru, tak mě napadá jako jediná možnost opět PWM ale přímo na síťový napětí. A to je ten problém, až tak dalece tomu nerozumím abych si sám poupravil schema.
Jak vidno z původního obrázku, i když je nápis na trandech smytý, jsou to SU169. Opět použiju SUčka, ale už zařadím jen dva paralelně i když na ten 400W motor by snad mělo stačit i jedno.
AKO bude napájené 12Volty z transformátoru a trandy(2xSU169) z usměrněného síťového napětí a teď potřebuju vědět jaké použít tranzistory na AKO a jaký místo T3 a jestli to to bude fungovat.
Ještě můžu použít alternativu napájení z trafa kolem 150-180V. Ale tím už z motoru nedostanu jeho původní výkon pokud by to bylo zapotřebí. Takže toto beru jen jako nouzové řešení.
Prosím nepsat žádné rady k bezpečnosti atd... moc dobře vím s čím "si hraju" a tak k tomu taky přistupuju a finální regulátor bude podle toho zakrytován. O použití třížilového přívodu němluvě....
========================================
starou diskuzi zachovám jen jsme umístil dotaz i sem
========================================
staré:
Mám servomotory HSM150 a 3SFAT63 potřebuju regulovat pouze jeden směr otáčení, nepotřebuju žádný složitosti, ani mě nezajímá ztrátový výkon regulátoru - velký chladič mám.
Napájení bude realizováno transformátorem - dává naprázdno 39V AC a vinutí je dimenzované na 10A tímto budu tedy napájet regulátor - po usměrnění a vyfiltrování by to mělo dát cca 55V.
Jako jednoduchou regulaci jsem si představoval "parní" tranzistor KD502 a potenciometrem řídit proud báze, ovšem chtělo by to mezi bázi a poťák ještě jeden tranzistor, bohužel se schematem si neporadím, takže bych potřeboval nějaké funkční schema této jednoduché věci tak aby poťák a ostatně všechny součástky nebyly přetíženy a vydrželo to 15-30minut trvalého chodu.
Nebo upravit jedno z těchto schemat http://freecircuitdiagram.com/2009/02/0 ... l-circuit/
http://www.pokusy.chytrak.cz/schemata/wmp.htm
http://www.sentex.net/~mec1995/circ/pwm555.html
na napájení 55V moje představa by byla zenerova dioda, to by mělo 555stačit ale jaký odpor předřadit a jako spínací prvek tady mám IRF540N nebo IRF3710.
Elektronice sice "rozumím" ale ne na té úrovni abych si byl schopný navrhnout nebo předělat jakékoli i jednoduché schema.
Tedy dík za nějaké funkční spolehlivé řešení - co nejjednodušší.
- Přílohy
-
regulator.jpg- (149.83 KiB) Staženo 367 x
A kutilmile - nelituju tě
Zdroj tvrdý nebude - jak jsem nahoře psal-transformátor, pod plnou zátěží si ten motor veme k těm 10A takže počítám, že napětí z 55V sleze o pár voltů, takže asi zenerky a stabík a místo toho AKO by se hodil třeba 555 ale to nechám na tobě co pro tebe bude jednodušší pro úpravu. Ono to na stavbu součástkově vyjde asi nastejno.
A jak píšu, spokojil bych se i s jednodušší lineární regulací předpokládám, že by stačil do báze T3 místo AKO napojit jen potenciometr, je moje úvaha správná?
dík
Funguje to velice pěkně. Musí se ovšem vyladit zesílení zpětné vazby které je pro každý motor jiné. Jak uvádí i v článku. Není to nic složitého. Odzkoušeno takže můžu jen doporučit.
- Přílohy
-
regulator2_181.jpg- (47.12 KiB) Staženo 389 x