Ovládání LCD displeje
Moderátor: Moderátoři
Ovládání LCD displeje
měl bych takový dotaz (zatím v rámci čisté teorie):
jak moc je složité zobrazit na LCD displeji (monochrom - třeba ze starého mobilu) nějaký obrazec?
Co všechno je k tomu potřeba?
Moje znalosti elektřiny jsou spíš v oblasti silnoproudu, takže tady jsem úplně mimo...
A kutilmile - nelituju tě
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
http://serdisplib.sourceforge.net/ser/pcd8544.html
A kutilmile - nelituju tě
Můj původní teoretický záměr byl tento: chtěl jsem si do auta vyrobit takovou vychytávku - kontrolu nedovřených dveří, kufru a kapoty podobou jako třeba u Oktávií MaxiDot. Původně jsem to měl namyšlené tak; že jsem doufal že existuje nějaký modul do kterého se jenom naprogramuje které body mají svítit (výchozí silueta auta) a ten potom upravit tak, že když otevřu některé dveře tak se přes dveřní spínač pošle nějaký signál který obvod přinutí obrázek překreslit (přidá dveře, kapotu,...) a při zavření zase dotyčnou část obrázku zhasne...
Takže mám asi smůlu.
http://www.ivica-novakovic.from.hr/Noki ... ar-eng.htm
Dalo by se z toho vycházet?
Cena:
displej - záleží na tobě, nový od cca 350 Kč až nevím kam
procesor - od 50 Kč
napájení - musíš nějak vyřešit 5V, a bude to v autě, takže vymyslet radši pořádně
vývojové prostředí - třeba Bascom - zdarma. Pokud vládneš angličtinou, najdeš tam i spoustu příkladů, jak to funguje.
Nakreslíš si obrázky v BMP, které chceš, převedeš do potřebného formátu. A buď to budeš řešit tak, že nakreslíš všechny možné kombinace, a na jejich základě budeš mít pro každou situaci obrázek, nebo budeš překreslovat jen to, co potřebuješ. To už je na tobě jako programátorovi.
Napíšeš primitivní program typu
Když levé dveře otevřeny tak zobraz obrázek 1
Když levé dveře zavřeny, tak zobraz obrázek 2
atd...
Naprogramuješ procesor. Případně sežeň někoho, kdo má programátor a umí to.
Programátorů typu ISP je na na netu spousta, některé v ceně konektoru a asi tří odporů.
Problém spíš vidím, jak budeš ta data od otevřených dveří a kapot získávat - budeš přidávat nějaká čidla (spínače) nebo to budeš číst z nějaké vnitřní sběrnice?
Ošetření vstupů proti zákmitům - programově - jeden příkaz
Nejvíc práce dá nějak elegantně zabudovat ten displej, aby to nějak vypadalo.
No a je to
displej: ten z 3310 je perfektní jak rozměry a rozlišením, tak cenou (200Kč)
procesor: ehm...
napájení: tak to by snad problém nebyl. To je asi tak jediná věc kterou bych zvládl.
Vývojové prostředí - angličtinu bych možná ještě nějak přestál. Můžeš dát link na ten Bascom?
Obrázky už mám nakreslený
Mám takovej pocit že elgantní umístění by v mém případě bylo to nejjednodušší.