Rozvody v paneláku.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kbulda

#16 Příspěvek od kbulda »

Někde jsou i výš, do 30 cm, až do výšky zásuvek.
Bezny

Re: Rozvody v paneláku - rozuzlení

#17 Příspěvek od Bezny »

Tak po dvou týdnech byla mise úspěšně završena. Veškeré oťukávání, pípaní detektorem kovu a napětí nikam nevedlo. Dnes jsem už, poměrně frustrován nekonvergováním problému, atakoval poslední neprobádáné místo, tj. přemístil skříň, vystěhoval a odsunul knihovnu v rohu dotčeného pokoje a ejhle - New hardware found! 10 cm od podlahy se pod původní tapetou rýsoval obrys kulaté krabičky. Po její exhumaci a dotažení šroubků se místnost opět zalila světlem. Matka všech bitev skončila drtivým vítězstvím ducha nad hmotou. Soused odshora to tedy svým vrtáním nezpůsobil, ale to ho neomlouvá:-)
Děkuji za morální podporu a poznání, že v paneláku se rozvody většinou opravují lezouce po čtyřech.
Pravděpodobně kecám.
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

To drtivé vítězství je dočasné, proti hliníku pracuje čas :twisted:
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli máš foto tak sem s ním . Sám jsem to ještě neviděl , tak pro strýčka příhodu , kdyby mne to potrefilo . Než zaděláš skříň ...
Bezny

#20 Příspěvek od Bezny »

Crifodo píše:To drtivé vítězství je dočasné, proti hliníku pracuje čas :twisted:

Byla to první oprava světelného okruhu po 40ti letech. To je celkem slušná dočasnost. Bohužel jsem to už zas zakopal.
Pravděpodobně kecám.
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

jenže po těch 40 letech to už jde šupem, izolace časem ztvrdne, při výměně unavených zásuvek a vypínačů se AGYC láme v samý zdi, panička si přeje měnit to a ono za modernější, sem si poručí novou digestoř, tam proudový chránič, s tím se hliník blbě kombinuje.
Asi jako když řekneš První endoprotézu dostanu v 80, to je dobrá dočasnost :twisted: myslet si, že druhá bude v 160, je dost odvážné :D
Bezny

#22 Příspěvek od Bezny »

Crifodo píše:jenže po těch 40 letech to už jde šupem, izolace časem ztvrdne, při výměně unavených zásuvek a vypínačů se AGYC láme v samý zdi, panička si přeje měnit to a ono za modernější, sem si poručí novou digestoř, tam proudový chránič, s tím se hliník blbě kombinuje.
Asi jako když řekneš První endoprotézu dostanu v 80, to je dobrá dočasnost :twisted: myslet si, že druhá bude v 160, je dost odvážné :D

U světelných okruhů bych předsi jen neviděl hliník jako tragedii. Zejména s ohledem na to, co by znamenala výměna.
U ostatních, více zatížených obvodů, už jistě budoucnost aluminiu nepatří.
Pravděpodobně kecám.
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

To si přece každý může rozhodnout sám :wink:
Tragédie je to, co jsem viděl minulý týden:
byt po rekonstrukci, nové koupelnové jádro včetně obkladů, v předsíni nová rampa s halogen bodovkama, nová kuchyň, varná deska atd.
Měď jen sem tam do vypínačů v jádru, jinak neznámo kde napojená na starý hliník, v nově obezděné šachtě naházené staré acidur krabice s opratěma v hliníku, za každým novým přepínačem našlapáno v nízké krabici klubko zpuchřelého hliníku, světlo na chodbě taženo 2x telefonním 0,5mm2...

Až se paničce při věšení nového lustru zalomí ten hliník ve stropě, tak pozná co to je rekonstrukce. Nejlepší je, že ten byt tak koupila od majitele který ho takhle "rekonstruovaný" prodal.
elektřina opticky vylepšená leda novými jističi F+G a hezkou plastovou rozvodničkou, aby to vypadalo rekonstruovaně.
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo, to už by snad ani nemělo projít revizí - pokud vím, tak předpisy požadují při takhle rozsáhlé přestavbě i novou revizní zprávu a takhle zprasená elektrika by neměla revizákovi "utéct"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

jaká revize? pokud neměníš nosné příčky, je stavebňáku, hasičům atd. kulový, co si uvnitř bytu kdo napáchá. Aspoň mi to tvrdil stavební inženýr po posledních novelách stavebnío zákona. Žádná kolaudace se tam nekoná.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Tohle by věděl zcela určitě Hill - jak na rekonstrukci elektriky pohlížejí momentálně platné normy. Já mám informace o tom, že jak se sáhne do umístění vedení, krabic a světel/zásuvek nebo jak se mění jištění za jiné charakteristiky nebo se dává chránič, je požadována minimálně kontrolní revize. Záleží taky na tom, KDO takový barák vlastní, protože ten je před zákonem zodpovědný za stav takových rozvodů - a co dovolí jednotlivým nájemníkům. Například já musel mít při rekonstrukci kuchyně (samozřejmě new rozvod) i účtenky za nákup vodičů a instalačních prvků, o podepsané instalační a revizní zprávě nemluvě - technička SBD na tom trvala. Sice tomu rozumí jak koza náklaďáku, ale papírovačka je její život... Takže ani nezjistila, že podpis provádějícího montéra je jen moje muří noha a že razítko revizáka je shodné i s "dodavatelskou firmou" (známý mi to přišel pro sichr změřit a pro tu krávu orazítkovat)...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Crifodo

#27 Příspěvek od Crifodo »

podle mě je to hovadina jak stehno, majitel objektu není odpovědný za stav elektrických sítí v bytech a nikdy nebyl, to by potom byl odpovědný i za spotřebiče, pohyblivé přívody a samozřejmě i za ty prasečiny, do kterých uzrály všechny ty hliníkové instalace v panelácích za těch 40 let! :twisted: a měl by vlastně pořádat periodické revize, v tomto případě na základní prostředí, protože jen ty mohou podchytit skutečný stav instalací sledovaný dle zákona blablabla.
maximálně může majitele zajímat stav instalace při prodeji objektu včetně dotyčného bytu, nebo majitele bytu při sjednávání pojištění atd.
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

K prodeji došlo - minimálně k převodu bytu a tím pádem i ke změně osoby, na kterou je hlášený odběr elektriky... Takže určitě jakás-takás revize proběhnout měla...
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

Sorry , už jsem tady psal , máti pronajímá nebytové prostory , každý půlrok jiný nájemce , mezitím je to dva měsíce "bez hodin" (ty tam ve skutečnosti fyzicky zůstanou) a naštěstí žádná revize . Už jsem to musel řešit tak , že jsem z jednoho jističe na aku , které se nepoužívají, udělal vypínač mezi hodinama a rozvodnicí . Ten vyhodím , natáhnu kabel mezi zásuvkama podružného provozovny a naším a jede na náš proud . dříve problém , nyní do 5 minut . Pro hodináře vložím do HR liebesbrief , že rozvodnice je pod cizím napětím a nikdy nic neříkal .
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“