Kvalita nářadí Proma

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

Kvalita nářadí Proma

#1 Příspěvek od rezis »

Zdravím všechny. Nějak jsem v poslení době přišel o možnost soustružení u známých. Takže řeším koupi vlastního soustruhu. Koukal jsem po něčem starším jenže:
1. prodávají to samí překupníci za nelidské peníze
2. pokud na tom něco odejde je to konečná
3. jsou to obrovské těžké stroje - nemám místo.
Díval jsem do nábídky Promy a líbí se mi http://www.nakupni-dum.cz/proma-spb-550 ... 3992-7883/
Nemá někdo zkušenosti s tímto strojem. Popřípadě s nějakým podobným, nebo obecně nářadím od Promy? Jak je to s náhradními díly, servis, uznávání záruky?
Nedělám si iluze. Je to Čína jak vyšitá.
Naposledy upravil(a) rezis dne 01 bře 2010, 09:26, celkem upraveno 1 x.
Internet - metla lidstva
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Ptej se na nějakém soustružnickém fóru.http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=3410&postdays=0&postorder=asc&start=15
Jinak můj kamarád si koupil nedávno nějaký maličký soustruh a varoval mě před soustruhy z hypermarketů (což je myslím i PROMA) a vykládal, že některé tyto výrobky mají docela zásadní nedostatky, jako třeba hrubá nesouosost sklíčidla a koníka (nebo jak se to jmenuje). Domácí tuning nově zakoupeného čínského výrobku je prý nezbytný. Tohle je hezké čtení, není to sice typ co chceš koupit, a možná to je opravdu jen tuning, ale možná taky oprava výrobních nebo konstrukčních vad (nerozumím tomu):http://www.steamer.cz/files/minisoustruh_proma.pdf

Ono asi nelze v určité cenové kategorii čekat zázraky. Když si vezmeš, že za cca jeden a půlnásobek průměrného platu máš soustruh, tak to nebude špička. Navíc číňani mají dar zprasit i vcelku primitivní a 100 let známé výrobky, u kterých by to člověk nečekal (lopatka na smetí,kbelík na vodu, tužka, ...) , natožpak soustruh, který je náročný na přesnost.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Crifodo už mnohokrát hodnotil , Proma = krátkodobá hračka . Byli jedni z prvních , co začali tahat chinu . Jeden můj známý mi též nabízel , byl jsem u něj , měl asi 10 ks na opravu . Neptal jsem se , možná to byly zrušené z reklamací . Holt kus litiny je kus litiny , známého se soustruhem si hýčkám . Jsou z Dobrušky u RK .
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

Tak jsem napsal autorovi článku. Uvidíme co mi odepíše. Je fakt ze toto co chci je právě první stroj z té řady na kterém píší že lze vymezovat vůle. Bohužel na dnešním trhu toho moc dneska koupit nejde a cnc nepotřebuji.
Internet - metla lidstva
vrky

#5 Příspěvek od vrky »

rezis

#6 Příspěvek od rezis »

vrky píše:Tady by jsi nevybral? http://www.uni-max.cz/kovoobrabeni/

To jsou naprosto přesné akorát tam jsou jiné popisky. Jinak parametry, i vzhled jako proma :cry:
Internet - metla lidstva
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

Pán co psal ty úpravy mi odepsal že Promu už nikdy.
A doporučil Quantum. Prý je to stejné, ale němci si víc potrpí na kvalitu a i přesto že je to vyrobeno v číně je ten stroj prý použitelný bez úprav.
http://www.bow.cz/produkt/3420553-stoln ... 550-400-v/
Takže čína dělá pro nás nějaký odpad pokud to chápu dobře
Internet - metla lidstva
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud budeš chtít řezat závity nech si ukázat soukolí . Bývají plastová ! a dlouho nevydrží . Když vše Doděláš Doma , třeba i trochu vydrží .
mat100

#9 Příspěvek od mat100 »

Se značkou proma žádné problémy nemám.Mám od nich odsávání a pár dalších věcí. Všechny fungují.
Nedávno dostal děda nabídku od známeho na podobný soustruh. Sleva z 18000 na 8000. Samozřejmě čína. Po pár úpravách a po dotažení všech šroubou šlape docela dobře. Akorát občas zazlobí elektronika. No bylo by třeba udělat pár dalších úprav , ale neni čas a nástroje.
Honza_dy

#10 Příspěvek od Honza_dy »

PROMA? Na hovno!!!! Máme v práci jejich soustruh za skoro 500kKč a kluci na to nadávají dnem i nocí. Je tam problém s již zmiňovaným koněm, naprosto nesedí odměry (5 stovek není problém), ergonomie v prdeli. Jediné co je prý slušné je lože.
Já na tom dělat neumím, píšu jen to co jsem si vyslechl, ale určitě ti PROMU nedoporučuju.
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

nevím jestli něco co váží 130 kg lze považovat za sostruh...
no, ale řekl bych, že soustružit se na tom asi dát nebude :(
rezis

#12 Příspěvek od rezis »

Záleží co kdo chce soustružit. Je jasné že tříska 2mm na tom brát nepůjde.
Ale postupně na tom dělat půjde. Chodíval jsme i na soustruh z 19století. hnaný jen jedním řemenem. Taky to nemělo nad 100kilo a šlo to. Pro firmu je to samozřejmě blbost. I když dokážu si představit bývalého šéfa jak mi to koupí a říká že je to super, protože to prodejce řekl.
Naposledy upravil(a) rezis dne 04 bře 2010, 13:51, celkem upraveno 1 x.
Internet - metla lidstva
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Před 5ti minutama inzerát na promu starší s kovovými koly , nějaký důchodce , 606149347 . 230/500mm . Tvrdí jako nový
rezis

#14 Příspěvek od rezis »

Díky všem.
Tak jsme dnes nakonec objednal http://www.bow.cz/produkt/3420553-stoln ... 550-400-v/
tak jsme zvědav :wink:
Internet - metla lidstva
Cust

#15 Příspěvek od Cust »

poreferuj pak...
od nich mám pásovou pilu a jsem spokojený (až na cákání chladiva mimo vanu, ale to už je upraveno)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“