b-113 - jeden kanál bez basů

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mr_mocak

b-113 - jeden kanál bez basů

#1 Příspěvek od mr_mocak »

Hoj, mám problém u B-113 při nahrávání. Stopa 3-2 je oproti 1-4 bez basů a slabší. Přehrávání je OK. Lineární zesilovač je v pořádku, hrajou obě stopy stejně. Dál jsou v cestě lineární zesilovače - při jejich prohození se nic nezmění, stále to dělá stopa 3-2. Dál je cesta tranzistor - elyt - trimr a hlava. Tranzistor, kondik i hlavu jsem vyměnil za nové, předmagnetozace a zázn. proud nastaveny. Přapínače stop a odposlechu taky OK. Kde mám hledat zradu?
Quest

#2 Příspěvek od Quest »

Zaměř se na záznamový zesilovač (C1, C3), zkontroluj elektronické přepojování jejich výstupů (tranzistory T1 a T2, C3, C4) a hlavně nezapomeň zkontrolovat záznamový proud! Podle čeho jsi jej nastavoval? A co výška zázn. hlav, máš ji nastavenu dobře?
mr_mocak

#3 Příspěvek od mr_mocak »

Quest píše:Zaměř se na záznamový zesilovač (C1, C3), zkontroluj elektronické přepojování jejich výstupů (tranzistory T1 a T2, C3, C4) a hlavně nezapomeň zkontrolovat záznamový proud! Podle čeho jsi jej nastavoval? A co výška zázn. hlav, máš ji nastavenu dobře?

V záznamovým zesilovači to není, protože když je prohodím, dělá to stále jenom pravá strana. T2 a C4 jsem vyměnil, takže tam by problém být neměl. Záznamový proud je nastaven podle druhé stopy, která nahrává dobře. Pásková dráha včetně hlav je taky nastavená správně.. Už fakt nevím :(
Quest

#4 Příspěvek od Quest »

Záznamový proud se nenastavuje podle druhé stopy! Co se týká T2, nestačí jen jeho výměna, měl jsem na mysli ověřit jeho správnou funkčnost v zapojení. je ovládán přepínačem S5 který aktivuje obvod s T4,T3,T9. Dokáže toto spínací napětí dostatečně otevřít onen T2?
Naposledy upravil(a) Quest dne 01 bře 2010, 00:25, celkem upraveno 1 x.
Quest

#5 Příspěvek od Quest »

Pokud jsi prohodil desky "Z" , a závada se nepřesunula, zbývá jenom napájení těchto desek a nastavení záznamového proudu. Ještě zbývá jedna záhada, píšeš, že jsi prohodil desky "L". Jak jsi to dokázal? Je to jedna deska, na které jsou oba kanály. Máš snad jinou náhradní z jiného mgf? V tom případě, netrpí stejnou závadou?
mr_mocak

#6 Příspěvek od mr_mocak »

Quest píše:Pokud jsi prohodil desky "Z" , a závada se nepřesunula, zbývá jenom napájení těchto desek a nastavení záznamového proudu. Ještě zbývá jedna záhada, píšeš, že jsi prohodil desky "L". Jak jsi to dokázal? Je to jedna deska, na které jsou oba kanály. Máš snad jinou náhradní z jiného mgf? V tom případě, netrpí stejnou závadou?

Napsal sem hovadinu, měl jsem na mysli desky "Z"..
Quest

#7 Příspěvek od Quest »

Ještě jednou si přečti můj předpředchozí příspěvek, doplnil jsem jej. Dále by mne zajímalo, jak jsi nastavoval výšku hlav a předmagnetizaci. Můžeš popsat? Tak a nakonec projdi všechny vazební a blokovací elyty (ty zelené) na desce L. Doporučuji na obou kanálech ty zelené preventivně vyměnit, dřív nebo později se stejně odporoučejí.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Pro chíli přepájej hlavové systémy .
mr_mocak

#9 Příspěvek od mr_mocak »

Záhada vyřešena, byl vadný C10 u předmagnetizace. Díky za rady!
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Jen se zeptám , jsi tady s magiči furt . To nemáš ani osciloskop , aby jsi zjistil všechna "vf"napětí v cestách magiče ? Jsou zhruba stejná pro cívkáče a pro kazeťáky . 3x píchneš a víš .
mr_mocak

#11 Příspěvek od mr_mocak »

BOBOBO píše:Jen se zeptám , jsi tady s magiči furt . To nemáš ani osciloskop , aby jsi zjistil všechna "vf"napětí v cestách magiče ? Jsou zhruba stejná pro cívkáče a pro kazeťáky . 3x píchneš a víš .

Bohužel moje jediný vybavení je multimetr za dvě stovky, takže všechno řeším viceméňě metodou pokus-omyl a znalostí taky není přespříliš. Každopádně z 99% se mi povedlo vždycky všechno s pomocí Bastlírny dát dokupy.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

No coment .
Quest

Re: b-113 - jeden kanál bez basů

#13 Příspěvek od Quest »

mr_mocak píše: předmagnetozace a zázn. proud nastaveny. Kde mám hledat zradu?

Asi nejen deska "Z" a "L" , ale i předmagnetizace jedno je :o

To BoBoBo. I s tím jeho multizmetkem musí po třetím píchnutí lokalizovat místo závady, pokud však ví kam píchnout! A ne tvrdit, že je vše v pořádku.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“