Předzesilovač s MAA748

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jade

#31 Příspěvek od jade »

Stahuji to Operou, je jedno, jestli zadám "uložit", nebo "otevřít". Chová se to tak, že soubor se stáhne, ale "přenosy" nahlásí chybu. Soubor jde otevřít, ale obsahuje jen jednu stránku.

Edit: Už mi to taky funguje, čím to bylo nevím. Včera to ještě nešlo.
Z každého dokumentu se zobrazila jen první stránka.
jade

#32 Příspěvek od jade »

Tak, a je to hotovo, zítra se jde oživovati!
Přílohy
Předzes.JPG
(84.7 KiB) Staženo 110 x
jade

#33 Příspěvek od jade »

Na poslech naprostá spokojenost, zdůraznění basů i výšek je dostatečné. Zatím jsem ještě nepřipojoval regulátor balance, musím tomu napřed udělat trochu pevnější základnu.
Trafo se hřeje víc, než bych čekal.

Edit: balance OK, díky Hille!
jade

#34 Příspěvek od jade »

Menší problém představuje moc velká citlivost při připojení CD přehrávače, má vysokou úrovaň signálu a prostě to hraje zkresleně když "neuberu" přímo na cédéčku.
Nechci snižovat zesílení předzesilovače, protože např. gramofon ho potřebuje.
Stačilo by příslušný vstup "ošetřit" vřazením rezistoru?

Potřeboval bych taky poraditi z přepínačem vstupů, před relátky jsem byl kolegy důrazně varován - konkrétně: mám zabudovaný otočný přepínač, jenže moc blízko trafa a daleko od cinchů.

Mimochodem, tandemové potenciometry Tesla od Bučka nejsou příliš kvalitní, u jednoho se viklá hřídelka a druhý je špatně zalisovaný a viklá se celý.
Hill
Administrátor

#35 Příspěvek od Hill »

Jestli to taháš ze sluchátkového výstupu CD, tak ten zkresluje sám o sobě, vytočen naplno.
Na LINE OUT (neregulovaném výstupu) může přesáhnout amplituda špiček i 2V.
Varianta 1: obvykle stačí dělič asi tak 1:4 - mezi vstupní konektor a přepínač vstupů zesilovače dej odpor 33k, zatěž ho proti zemi odporem 10k a budeš mít vystaráno.
Větší hodnoty bych nedával, některé CD přehrávače "počítají" se zatížením výstupu odporem v tomto řádu a výstupní filtry v nich nemusí naprázdno chodit správně.
Nebo varianta 2: odpory R1 a R2 na vstupu už dohromady dají hodnotu asi 50k, to obvykle pro CD stačí, tam nic nemusíš měnit. Při přehrávání z CD jednoduše odpoj vazební odpory R4 a R104 - tím snížíš citlivost vstupního zesilovače na 0dB (z původních skoro 15dB).
jade

#36 Příspěvek od jade »

Signál pouštím z line-in z cd přehrávače Sony, naštěstí je tam možnost stáhnout úroveň výst. signálu o 20db.
Vyřeším to tím děličem, do desky už moc nechci sahat.
Taky budu muset dodělat tu fyziologickou regulaci hlasitosti, při tichounkém poslechu před spaním začínají chybět hloubky. Přitom při normální hlasitosti hloubky naplno ani nemusím dávat. Nechce se mi už do hotového zesilovače moc zasahovat, ale našel jsem schémátko od Belzy, kterému stačí potenciometr bez odbočky a pár součástek okolo.
Snad bude poslechově vyhovující. http://www.belza.cz/audio/lpots.htm Je to to spodnější schéma, jen by ke stávajícímu zapojení stačilo doplnit dva kondenzátory a 4 odpory bez úprav na desce.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“