Grundig P40-245 CTI, chassis CUC2401
Moderátor: Moderátoři
masar píše:Proboha co to tady pořád řešíte? Otevírání tranzistoru? To je takový problém změřit jest-li je tranzistor O.K.? Jest-li je v pořádku a tranzistor neotevírá, pak je budící proud příliš malý. Pak je třeba zkontrolovat také C661. Předpokládám, že R663 je také změřený. Proud tranzistorem lze také měřit osciloskopem jako úbytek na odporu R663. Pokud se takto potvrdí nedostatečné buzení, je chyba v IO. Budící proud se získává z energie nabitého kondenzátoru C647. Pokud není hrazena z vinutí E přes D647, klesne na něm napětí pod prahovou hodnotu a po nabití přes R641/2/3/4 se cyklus opakuje. Nic víc zatím není třeba vědět.
Presne. Budenie tranzistoru.Snazim sa zistit ci TDA3640 uz nie je po Si-smrti.
Apropo, Honzo, zpucnul jsi mě za damper diodu, co je D663?
Sme vôbec na správnej stope? Ten integráč by mal naštartovať v okamihu zapnutia, prvým impulzom, nie? On sa nechytí.
P. Masař, kde se dá najít ten katalogáč toho IO?
A jest-li jsme na správné stopě? Asi takhle - to, že byl TDA měněn před tebou, nemůžeš považovat za argument, že je dobrý. Nicméně k jeho poruše by mělo dojít v souvislosti s průrazem tranzistoru. Pokud ten byl také dobrý a před tebou se v tom nikdo nevrtal (kdo to ví), pak by IO odejít neměl, ale tu historii neznáme. Také nevím, jest-li se můžu 100% spolehnout na ta tvoje měření, zvláště osciloskopická. Nic nevím o délce té budící pily, ani jak vypadá při odpojené bázi, ani to, jest-li je jen jeden impuls nebo série. Rozhodující je ale ta amplituda, která tranzistor musí otevřít. Časová konstanta C661R662 je dostatečná pro přenos pulzů o řádkovém kmitočtu a nemá smysl ji zvětšovat.
Jinak činnost TDA3640 lze dedukovat z jeho vnitřního blokového schematu. Případný nedostatek informací lze nahradit důsledným proměřením obvodových součástek a výměnou samotného IO.
p.s. Obvod se pochopitelně nechytí, není-li spínán tranzistor, popř. není-li odezva z vývodu "C" trafa (viz průběhy). Na pinu 15 IO by měla být "krásná" pila 15625Hz, ze které by si budící hradla měla při startu "ukrajovat". Délka impulzu je dále zkrácena obvodem SENZE, takže výstupní impulzy jsou kratší než polovina činného běhu paprsku.
Nezapojený odpor na pinu 3 je snímací odpor pro omezení max. velikosti budícího proudu tranzistoru. Pokud je jeho velikost 0Ohmu, je budící proud omezen jen všemi odpory v obvodu. Napětí na pinu 18 vyhodnocuje prahovou úroveň startovacího napětí na C647. Pokud není tento kond nabíjen z trafa, dochází k cyklování.
Ještě jsem si vzpomněl na jednu maličkost: v jednom tvém příspěvku jsi uváděl, že zvlnění +320V na kolektoru - potažmo na C626 jsou asi 3V. Bez zatížení zdrojem by to snad mělo být ještě méně.
A ještě - 1,5V impuls by tranzistor otevřít měl. Je důležité, jaká část tohoto napětí leží nad osou.
A ktěm nápadům - zkus např. pin 2 IO napájet ze stab. zdroje +10,5V.(oddělený od sítě)
Právě ta kladná úroveň, teda ta nad osou, se mi zdá příliš slabá pro otevření trandu. Už ale víme, že tam chybějí ty kmity.masar píše:A ještě - 1,5V impuls by tranzistor otevřít měl. Je důležité, jaká část tohoto napětí leží nad osou.
Taky mi to napadlo, potvrdil jsi mi to. Zkusím to přes adapter.masar píše:A ktěm nápadům - zkus např. pin 2 IO napájet ze stab. zdroje +10,5V.(oddělený od sítě)
Vlastně, když už víme o těch pulzech, má to ještě cenu? Spíš najít, proč se strácejí.
Děkuju za pomoc
D663 je ale anodou zapojena trošku jinam, než "tvoje vnitřní damper dioda" - ta je pak připojena přímo na prim. zem (GND-P) - nejsou úplně paralelně. A nevím, jak to může ovlivnit f-ci IC a trandu. Není lépe se tomuto experimentu zase raději vyhnout -
Ale u IPSALA ti může cokoliv vadného na sec. str. zdroje, ovlivnit primár. Jak ti ostatně píše masar:
masar píše: ....
Obvod se pochopitelně nechytí, není-li spínán tranzistor, popř. není-li odezva z vývodu "C" trafa (viz průběhy).
....
Bude chybět ta odezva z "C-čka", IC nepřevezme napájení z trafa - vývod "E", ..... - takže klidně můžeš mít nějakou závadu (třeba vyschlý ellyt na sec. - nejde buzení ŘKS, ...) a "nejedeš". Hrabeš se "týden" v primáru a příčina je v sekundáru - tak je to navzájem zpřaženo
Taky jsem, před lety, svého 1. Grundiga (s tímto zdrojem) vzdal - musel ho opravit zkušenější kolega
Proto ta moje reakce výše, že IPSALO "není žádná holá (_!_)" a je třeba mít s těmito zdroji jakousi zkušenost. Víš kolik "zkušených" vyhořelo i na Oravanu, a to je "diagnostika" kolik-tolik popsána v T.I. č.55 "ORAVAN 2"
Jestli uvažuju správně, když je ve stand-by, oscilátor kmitá dál, jenom ty pulzy nepustí ven. Ale když jeho start je závislý od zp. informace z trafa a jelikož je ve stand-by, tak ta informace není, jak potom nastartuje? Nebo to stand-by je vlastně "vypnutí" a pro nastartování je nutné odpojit od napájení a znovu připojit?
Televize je pro souseda, kamaráda, zkusme to když ne opravit, tak nějak obelhát.
p.s. Jen mám pořád takový pocit, že tranzistor na těch pár us otevře a ty to osciloskopem nedokážeš zachytit. To by pak podstatně měnilo situaci.
Start celé telky by měl ale proběhnout následovně:
Povel IR, či z tl., - změní se úr. U na pinu 2 (POWER) IC811/SDAxxx (uC).
Tímto napětím: NORMAL (ON) >2,5V, nebo ST-BY 0V spouštíš/vypínáš telku - do pinu 6 IC526/TDA8140
Z tohoto IC, z pinu 1, budíš ŘKS trand T521/BU508D.
Současně ti musí zafungovat "Ustart" - pin 2 IC655/TDA3640 ("zdrojový"), po startu se převezme napájení tohoto IC z trafa TR665 - vývod "E" (jak jsem psal výše)
Popis toho, jak se tento IC chová ve ST-BY, či ON provozu, už ti popsal Jarda masar
Pokud tedy nebude řádně fungovat jak buzení, tak ŘKS, tak se to nemůže nastartovat. Rovněž se to nerozběhne při jakékoliv nadměrné zátěži i na jiných sec. (zůstane jen u "pokusu" o start)