Úprava elektronkového rádia které stavím

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

Úprava elektronkového rádia které stavím

#1 Příspěvek od CZJKP1 »

Ahojte stavím toto rádio: http://www.pandatron.cz/?235&elektronkovy_am_prijimac místo onenho přepínače stanic bych chtěl dát ladící kondensátor, válí se mi tu léta v bedně z gramorádia opereta kterýho bych rád využil, z důvodů že je kompaktní oproti ostatním, ale nevím jak to sladit a spárovat dohromady s cívkou, dále bych si představuji (ale nevím zda-li to jde) že bych onen přepínač instaloval a nalétoval k němu kondenzátor (jeho hodnotu bych potřeboval zjistit od vás). Přičemž když ladím, tak aby to ladilo v pásmu SV kde vysílá ČR2 a COUNTRY, a když přepínač sepnu tak se připne ten kondenzátor a zvýší celková hodnota a aby to ladilo v pásmu DV kde ještě vysílá Radiožurnál. Myslíte že to tak lze?
Davidsev

#2 Příspěvek od Davidsev »

Ano. Sám sem měl dva pevné kondenzátory a přepínač. Na jednom ČRo2 a na druhém ČRo1.
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
Dratak

#3 Příspěvek od Dratak »

Ladicí kodenzátor tam klidně dej, večer zachytíš na středních vlnách plno vysílačů z celé Evropy. Zapoj jen jednu sekci 500pF. Jako cívku bych použil feritovou anténu z nějakého tranzistoráku, která má už hotové středovlnné, dlouhovlnné a vazební vinutí. Vazební cívku (nejméně závitů) bych použil jako anténní vinutí, feritka se přitom bude chovat jako vzestupný transformátor. Středovlnné a dlouhovlnné vinutí by se přepínalo. Pak bych zkusil naladit na SV Liblice (639kHz) a na DV Topolnou (270kHz). Podle výchylky rotoru ladicího kondenzátoru, event. srovnáním s továrním přijímačem bych pak upravil počet závitů cívek. Toto je řešení bez měření a výpočtů.

K výpočtu rezonančního kmitočtu LC obvodu slouží Thomsonův vzorec.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

A to nemáš nikoho s GDO ? Nebo vf generátorem ? Bez tohoto a s "nějakou" cívkou se potrápíš . Když by jsi mohl alespoň změřit hodnoty L a C . Většinou počítej , že vzhledem k parazitním kapacitám bude skutečný rezonanční kmitočet nižší , než vypočítaný . S dobrým výsledkem můžeš počítat při výpočtu paralelního kondu pro přeladění na DV .
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od CZJKP1 »

Dratak píše:Ladicí kodenzátor tam klidně dej, večer zachytíš na středních vlnách plno vysílačů z celé Evropy. Zapoj jen jednu sekci 500pF. Jako cívku bych použil feritovou anténu z nějakého tranzistoráku, která má už hotové středovlnné, dlouhovlnné a vazební vinutí. Vazební cívku (nejméně závitů) bych použil jako anténní vinutí, feritka se přitom bude chovat jako vzestupný transformátor. Středovlnné a dlouhovlnné vinutí by se přepínalo. Pak bych zkusil naladit na SV Liblice (639kHz) a na DV Topolnou (270kHz). Podle výchylky rotoru ladicího kondenzátoru, event. srovnáním s továrním přijímačem bych pak upravil počet závitů cívek. Toto je řešení bez měření a výpočtů.

K výpočtu rezonančního kmitočtu LC obvodu slouží Thomsonův vzorec.

Nojo, teď jen vědet jestli ten z Operety má 500Pf? nevím jestli je hodnota ve schématu ještě jsem se tím pořáně nezabívál, jen tak zběžně...
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od CZJKP1 »

BOBOBO píše:A to nemáš nikoho s GDO ? Nebo vf generátorem ? Bez tohoto a s "nějakou" cívkou se potrápíš . Když by jsi mohl alespoň změřit hodnoty L a C . Většinou počítej , že vzhledem k parazitním kapacitám bude skutečný rezonanční kmitočet nižší , než vypočítaný . S dobrým výsledkem můžeš počítat při výpočtu paralelního kondu pro přeladění na DV .

No právě nemám :( , kdybych měl tak už za ním letííííííím až se ze mě :marlboro: (kouří :D )
Dratak

#7 Příspěvek od Dratak »

GDO mám, VF generátor taky, ale bydlím v Plzni. Tak jak jsem popisoval výše jsem postupoval kdysi, když jsem neměl nic. Jak vypadá ten ladicí kondenzátor z Operety?
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od CZJKP1 »

Dratak píše:GDO mám, VF generátor taky, ale bydlím v Plzni. Tak jak jsem popisoval výše jsem postupoval kdysi, když jsem neměl nic. Jak vypadá ten ladicí kondenzátor z Operety?

Takový malý, a dlouhý, destičky z mosazi, koukni zde, je to špatně videt http://teslaradio.webgarden.cz/image/14824715
Dratak

#9 Příspěvek od Dratak »

Podle té fotky mě hned napadlo že to bude podobný stroj jako Piano, které jsem míval, že to bude mít kombinovanou vstupní AM/FM jednotku, kde je aditivní směšování použito i pro AM, nejen pro VKV. A taky že ano. Je to nástupce Piana, v poměrovém detektoru to má Ge diody, Piano mívalo ještě EAA91.

Tady: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... 021SNS.pdf

máš kompletní servisák. Anténní sekce má 270pF, oscilátorová 180pF. Zbylé dvě sekce s jedním či dvěma plechy a velkou mezerou jsou pro VKV.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od CZJKP1 »

Dratak píše:Podle té fotky mě hned napadlo že to bude podobný stroj jako Piano, které jsem míval, že to bude mít kombinovanou vstupní AM/FM jednotku, kde je aditivní směšování použito i pro AM, nejen pro VKV. A taky že ano. Je to nástupce Piana, v poměrovém detektoru to má Ge diody, Piano mívalo ještě EAA91.

Tady: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... 021SNS.pdf

máš kompletní servisák. Anténní sekce má 270pF, oscilátorová 180pF. Zbylé dvě sekce s jedním či dvěma plechy a velkou mezerou jsou pro VKV.

To bude asi nejvhodnější ty dvě spojit a dostanu 450pf to je už téměř jako 500pf že?
Dratak

#11 Příspěvek od Dratak »

Paralelně to spojit samozřejmě můžeš, ale záleží samozřejmě na tom co k tomu připojíš za cívku, aby ti to ladilo v potřebném rozsahu. Podle mě by bylo nejlepší použít sekci 270pF a k tomu připojit SV vinutí původní feritky z Operety. Nebo si sehnat středovlnnou cívku z ještě staršího rádia, kde byl duál 2x 500pF a pak spojit obě sekce paralelně. Indukčnost té cívky pro 500pF ladicí kondenzátor a střední vlny ti vyjde kolem 200uH (mikrohenry). Máš možnost to změřit? Jiná možnost je GDO a změřit rezonanční frekvenci.

Jinak ti nezbývá než to prostě zapojit, zalovit v éteru a zkusit chytit Liblice (Prahu). Nejdřív s jednou sekcí a pak s oběma paralelně. Rotor duálu by přitom měl být cca z jedné třetiny venku. Je-li více pak něco odmotej. Je-li duál přitom zavřený úplně či nechytíš nic, připoj nejprve druhou sekci (a potom hledej jinou cívku).
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od CZJKP1 »

Dratak píše:Paralelně to spojit samozřejmě můžeš, ale záleží samozřejmě na tom co k tomu připojíš za cívku, aby ti to ladilo v potřebném rozsahu. Podle mě by bylo nejlepší použít sekci 270pF a k tomu připojit SV vinutí původní feritky z Operety. Nebo si sehnat středovlnnou cívku z ještě staršího rádia, kde byl duál 2x 500pF a pak spojit obě sekce paralelně. Indukčnost té cívky pro 500pF ladicí kondenzátor a střední vlny ti vyjde kolem 200uH (mikrohenry). Máš možnost to změřit? Jiná možnost je GDO a změřit rezonanční frekvenci.

Jinak ti nezbývá než to prostě zapojit, zalovit v éteru a zkusit chytit Liblice (Prahu). Nejdřív s jednou sekcí a pak s oběma paralelně. Rotor duálu by přitom měl být cca z jedné třetiny venku. Je-li více pak něco odmotej. Je-li duál přitom zavřený úplně či nechytíš nic, připoj nejprve druhou sekci (a potom hledej jinou cívku).

ano to by šlo, ovšem jak říkám ten velkjenj (2x 500 pf) bych nerad využil mám ho ale nemám zas ve skřínce do které to stavím tolik místa, a feritka zůstala v tom zbytku operety, pokud tam vůbec byla, měiče na toto nemám, mám pouze šlusmetr = vadaska, fázovka, multimetr ručkový a displejový. Nějákou cívku bych možžná našel v klasiku a možná harmonii jsou to též vráčky. a co koupit nějákou cívku v GM :? kupoval jsem tam do DC DC měniče z 9 na 50V do toho rádia, ale to musí bejt zas nějáká speciš, co?

J...
milan222

#13 Příspěvek od milan222 »

opereta ma vzduchovej, 280+180pF, a 15+15pF
tech 180 nevim presne, ale na audion to jde pekne...
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“