zapojení wifi routeru
Moderátor: Moderátoři
zapojení wifi routeru
potřeboval bych poradit ohledně zapojení,současný stav : internet.přípojka zapojena do vstupu switche, z něho 1 výstup na PC a 2 výstup na VoIP telefon. Teď bych potřeboval k tomu připojit noťas,bylo mi řečeno (aspoň tak jsem to pochopil) z 3 výstupu switche to propojit na vstup routeru a následně nakonfigurovat noťas + router.Ale takto mi to nefunguje,zkoušel jsem to různě popřepojovat,ale pak mi zas nejel PC.(jedná se o vysokorychlostní internet,do baráku přiveden optický kabel).
Díky předem za rady
p32 mi předběhl.
pro P32: omlouvám se za nejasné a neodborné otázky,ale PC není můj šálek čaje
Internet ti musí napřed do routeru s NAT, v němž nastavíš pro WAN tu adresu IP a DNS, které byly původně v PC (bude se přihlašovat na infernet místo počítače), a povolíš mu režim DHCP (obvykle v routeru můžeš ještě nastavit rozsah adres, které bude přidělovat).
V PC si pak v síťových nastaveních zaškrtneš "Přidělovat adresu ze serveru DHCP automaticky" - protože router je teď přímo DHCP serverem.
A z routeru si můžeš zapojit switchů a počítačů, kolik je libo, jen se budou o tu konektivitu dělit.
Řešilo se to tu už několikrát, například
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=34773
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=34442
Nechtěl jsem to moc rozepisovat, protože nebyly dodány typ ani název routru, switche a základní parametry připojení.
hafca píše:Jen malá technická, dajda switchem myslí nejspíš to, co má od poskytovatele. Tím, že tam jsou dva výstupy, tak to může připomínat switch. proto jsem psal aby to, co šlo původně do PC připojil do routeru. Telefon bych nechal tam, kde je.
Ano,ten switch mam od poskytovatele pravě kvuli VoIP.
Tedy,když zapojim internet do wan routeru a z LAN routeru do PC a noťasu,tak by to mělo jít,správně?
Pak budu muset ještě pošpekulovat co s tou VoIPkou,uvidíme co to udělá,když ji zapojim do LAN routeru a switch vyhodim,nebo budu muset z LAN routeru napojit switch a z něho VoIP,nevím budu muset doma vyzkoušet a dám vědět.
Ještě mi tu v práci kolega radí (myslím,že to navrhoval i hafca), internet do switche,z něho na wan routeru,z LAN routeru napojit kompy a VoIP by zustal ze switche. Ale toto říká HIIL,že nee.
Vyzkouším,dám vědět.
Re: zapojení wifi routeru
dajda píše:....... z 3 výstupu switche to propojit na vstup routeru a následně nakonfigurovat noťas + router.
Dnes neni problem, aby dostal vice IP adres. Takze nejake klonovani MAC, prehazovani LAN z PC do routeru bych nedelal. Pokud dostavas IP adresy automaticky, tak ji v zapojenem routeru zkontroluj. Pokud ne, tak pozadej o dalsi pridelenou IP sveho poskytovatele.
Mám wifi router Trendnet.Při instalaci mi technik vše nastavil.Pak se mi router nějak kousnul a musel jsem ho resetovat.Teď maká dobře ale nevim jak si wifi signál zašifrovat.Software co je na CD k routeru jde jen zadat název sítě.Nic jineho konfigurovat nejde.Nebo na to jdu blbě?Jak mám zašifrovat síť?
Díky.
Zeptat jste se měl jak se používá google a jak najdu na stránkách výrobce svého zařízení manuál ke svému přístroji.
Ale já Vám odpovím jak a kde se router nastavuje.
Router se většinou nastavuje na první adrese vnitřní sítě, neboli na adrese "Výchozí brány".
Adresu "Výchozí brány" zjistíš příkazem IPCONFIG v příkazovém řádku OS.
Tuto adresu zapíšeš do adresního řádku tvého prohlížeče webových stránek a poté budeš dotázán na heslo.
Bude v nějakém defaultním formátu: admin, 12345, tradenetadmin, router admin atd...
Objeví se ti webová stránka s nastavením routeru a můžeš se pokusit o nastavení které potřebuješ.
Pokud máš od toho routeru orig. krabici, bývá tam většinou i napsaný jak postupovat po resetu zařízení i jak se reset provádí.
Většinou pokud zařízení nefunguje ale není nutné tvrdý reset ale stačí odpojit na chvíli napájení.