Podlahove kurenie
Moderátor: Moderátoři
Podlahove kurenie
Moje rozhodnutí ponechat wafky - Karma Beta vychází z údajů výrobce - účinnost 80% je stejná, jako u klasického kotle. Takže přejít na klasiku nemá smysl. Kondenzační potřebuje nový komín, plus cena kotle, plus cena radiátorů, v případě podlahovky směšovač a rozvody.
Momentálně největší úspora jsou kamna na dřevěné brikety, minimum práce, popela a teplíčko za míň než půlku.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Dle mě je momentálně největší úsporou pyrolitický kotel na kusové dřevo, protože náklady na brikety jsou oproti kusovém dřevu dvojnásobné.
jezevec píše:kejki píše:Moje rozhodnutí ponechat wafky - Karma Beta vychází z údajů výrobce - účinnost 80% je stejná, jako u klasického kotle....
Nejhorší varianta, prakticky ověřeno. Polovina tepla letí přímo ven. Té účinnosti 80% věřím asi tolik jako údaji na ťamanském rádijku - 180W!
Mám dost dlouhé trubky, takže na předehřátí vzduchu to funguje. Další věc je seřízení, první seřizovač byl ze staré školy a stálo to za málo, po seřízení podle výrobce to byla úplně jiná pohoda, s menším plamenem.
pyrolitický kotel na kusové dřevo, protože náklady na brikety jsou oproti kusovém dřevu dvojnásobné.
Dřevo musí být proschlé-někde musí být skladované, většinou ještě vyžaduje nějakou práci, kotel stojí taky dost. Ale souhlas je to levnější. Osobně mi prohořívají brikety líp než suché trámy ze stodoly.
- Martin_Fio
Podlahovka
Re: Podlahove kurenie
proel64 píše:Zdravim vsetkych,chcem sa spytat na vas nazor na podlahove kurenie,hlavne tych,co to prevadzkuju alebo videli u svojich znamych,ale aj ostatnych...chcem totiz prerabat kurenie v rodic. dome a uz navzdy skoncovat s gamatkama...
Podlahove kurenie vacsia investicia, ako to bezne UK, ale vacsi komfort a samozrejme nevznikaju dispozicne rusive prvky. je potrebne dbat na dobre technicke vyhotovenie, pokial si to chces robyt sam hl. dostatocne zaizolovat spodnu vrstvu, pred unikom tepla. Moja znama ma cely dom takto vykurovany, zdroj je len plynovy kotol, naklady na zimu porovnatelne z beznymi vykurovacimi sposobmi. Aj ked kotol tuto zimu v najvacsich mrazoch pustali na max,pripisujem to k tomu, ze este nemaju RD zatepleny, omietnuty z vonku. No a udajne takyto druh vykurovania sposobuje vacsie problemy alergikom na prach, tym ze ho vynasa z vacsich ploch co sposbuje hl. detom problemy.