Tak jsem se dneska dostal k monitoru. Mám několik postřehů:
po opatření si patřičného tranzistoru jsem dříve, než jsem jej vletoval proměřil (myslím že všechny) polovodiče v H rozkladových obvodech a svitkové a keramické kondenzátory na svod měřičem izolačního odporu.
Vyměnil jsem kapacitu mezi kolektorem a emitorem rozkladového tranzistoru (i když na 1000V nevykazoval svod byl mírně nafouklý a naprasklý). Bohužel originál byl 6n2 - ten jsem nesehnal, tak jsem tam dal 4n7. To by ale nemělo vadit.
Pak jsem to risknul a zapnul jsem to. VN tentokrát vůbec nenaběhlo. Okamžitě jsem vypínal. Tranzistor to přežil.
Po opětovném zapnutí (VN opět nenaběhlo) jsem měřil bázi rozkladového tranzistoru - impulsy jsou jako víno. Zkusím změřit kolektor po přiložení sondy VN naběhlo - objevil se obraz

zřejmě kapacitou sondy a klekl mi osciloskop po napěťové špičce

(tak už vím co bude na opravu v pořadí).
Vychylovací cívky jsou tedy OK, ale v obvodu je ještě nějaká zrada, neboť po vypnutí a opětovném zapnutí tma. Po proletování všech možných exponovaných míst monitor opět zabral - nechal jsem jej smažit cca 1/2 hodiny. Všecho šlo jak má (nastavování v menu, nastavování obnovovací frekvence z windows). Z toho vyplývá, že polovodiče jsou OK.
Po vypnutí a zapnutí zase tma

.
Stuďák je vyloučený - když monitor šel, tak jsem plošný spoj důkladně proklepával a nic. Tak a babo raď. Možná nahřátím některého vadného elytu se celý H obvod rozjede. Po tvrdém odpojení H cívek VN najede jako po másle pokaždé

.
Až budu mít čas, opět polaboruji a čekám na vaši diskuzi a názory

.