Monitor Belinea 1705 S1 - vadný zdroj - opraveno
Moderátor: Moderátoři
Monitor Belinea 1705 S1 - vadný zdroj - opraveno
Předpokládám že chronologicky klesala kapacita kondenzátoru, stabilizační obvody prodlužovaly spínací pulzy až začal hřát tranzistor a v nějakém slabším místě odpor R217. Pak to tranzistor nevydržel a prorazil, zkratový proud prorazil diody můstku, přerušil pojistku a ještě stačil dokončit ten načatý rezistor R217.
Doufám, že ten průraz sebou nevzal další součástky v primární větvi zdroje - jaké máte zkušenosti a mohu očekávat, že po výměně již objevených vadných součástí budu hledat další nefunkční díly?
Problém bude s náhradami. Diodový můstek jsem našel v GES, tam nebude problém. Tu axiální pojistku T 3,15A do DPS jsem nikde nenašel, nějak tam nacpu radiální, kterou mají v GES. Kondenzátor se tam vejde maximálně o průměru do 22 mm, našel jsem ho jen u GM a pouze na 85 °C, musí zatím stačit (na 105 °C měly všechny průměr 30 mm).
Ekvivalent tranzistoru by mohl být typ 2SK2645, který mají v GES. Ve schématu je sice uveden typ 7N60B (14A/600V), ale ve zdroji byl montován typ s označením K2645 (9A/600V). Jiný nemám, mohl by stačit.
Má někdo doporučení kde sehnat vhodnější ekvivalenty? A co ještě mohlo odejít, už tak je toho dost.
Dík za praktické rady.
Název vlákna byl upraven. Killroy
- Přílohy
-
Zdroj displej.jpg- (178.94 KiB) Staženo 551 x
rnbw píše:Zenerky, diody a odpory okolo toho FETu a tiez riadiaci IO zdroja.
A do pr... .
Přemýšlím jak po výměně prokazatelně vadných dílů ten zdroj zapojit na 230 V, aby nevyslal ihned znovu čmoudíky. Mám tady odporovou pájku 65 W made in USSR, asi ji zapojím nejdříve do série se zdrojem a podívám se zda se rozkmitá. Nic lepšího mne zatím nenapadlo. Ten zdroj by měl podle štítku displeje chodit od 100 V AC na vstupu.
Burajko píše:Treba to merat bez fetu a z osciloskopom.(budenie)
Dívám se na Datasheet toho řídícího IO LD7575. Pokud tam nedám ten spínací tranzistor, bude napájen IO jen přes odpor ze vstupního kondíku, protože nebude mít žádné napájecí Ucc z trafa. Uvnitř je sice na tom "VN" vstupu stabilizační zenerka na 32 V, tak to snad bude kmitat (normální Ucc by mělo být 30 V).
Nebijte mne, já mám jen prehistorický elektronkový osciloskop KŘIŽÍK, ten snad pamatuje ještě "Dinosaury". Ale zda jdou pulzy do Gate tranzistoru s ním změřím.
Devo70 píše:A žiarovky máme na čo?
Aj žiarovku možno. Její výhodou i nevýhodou (jak kdy) je progresivní odpor, takže za studena má až 11x menší odpor než v plném výkonu. Ta pájka 65 W mi zaručí přibližně trvalé omezení proudu na 0,28 A. Ale např žárovka 40 W mi v chladném stavu dovolí špičkový proud až 1,7 A a po nažhavení je proud jen kolem 0,17 A. Ale nic proti použití žárovky.
Pro RNBW - S tou zemí je to jasné, použiji oddělovací izolační trafo, ale dík za připomenutí. Nejhorší je někdy vlastní blbost.
rnbw píše:Poliaci hovoria nieco o NCP1203D6: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1019565.html
Dík za tip, našel jsem ho i s Datasheetem na KTS-AME
http://www.ame.cz/Aktivni-soucastky-IC- ... 305300.htm
Radši ale budu, pokud originál ve zdroji bude OK.
Brozicek píše:Ještě dotaz, nezná někdo ekvivalent toho řídícího obvodu LD7575 pod jiným typovým označením pro případ, že bych byl také v háji.
Při hledání pod klíčem 7575 jsem ho nenašel ani v GES, ani v GM. Díval jsem se také do KTS-AME a AVELMAK a nikde nic.
Ale nie je 1.april?
http://www.avelmak.sk/index.php?pg=srch&vyraz=LD7575
A pod tymto kodom Ti ho doda aj AME.