Nemáte někdo návod na nějakou jednoduchou stavbu nějakého zařízení, které bych připojil mezi linku a telefon a toto by rozsvicením např. LED diody indikovalo špatně položené sluchátko a při zvednutí zase mohlo osvěcovat klávesnici ? A aby to bylo tak nějak podle norem (předpisů), aby na O2 nevyskakovali, že se tam něco špatně připojilo. Přemýšlel jsem, že by se to hodilo i k nám domů, až se nebudem umět trefit sluchátkem do telefonu.
Kontrola zvednutého sluchátka u pevné linky.
Moderátor: Moderátoři
Kontrola zvednutého sluchátka u pevné linky.
Nemáte někdo návod na nějakou jednoduchou stavbu nějakého zařízení, které bych připojil mezi linku a telefon a toto by rozsvicením např. LED diody indikovalo špatně položené sluchátko a při zvednutí zase mohlo osvěcovat klávesnici ? A aby to bylo tak nějak podle norem (předpisů), aby na O2 nevyskakovali, že se tam něco špatně připojilo. Přemýšlel jsem, že by se to hodilo i k nám domů, až se nebudem umět trefit sluchátkem do telefonu.
ALE:
Největším průkakem ale je, že obecně všichni operátoři ZAKAZUJÍ připojovat k JTS (jednotné telekomunikační síti) JAKÁKOLIV NEHOMOLOGOVANÁ ZAŘÍZENÍ, takže takové "hlídání" je nelegální a poskytovatel linky při zjištění takového zařízení na koncové zásuvce může proti uživateli vyvodit nejrůznější sankce...
A kutilmile - nelituju tě
Ale řešení příčiny, ne následku by bylo vyhrabání starého bakelitového přístroje, kde sluchátko sedělo ve vidlici jak (_._) na hrnci a neskákalo po přístroji jako u těch moderních plastových ***** z taiwanu, které designér navrhoval (_._) a ne hlavou
To, co psal Ekkar, tak to je mi jasné a provokovat i tak zbytečně nechci.
Napadlo mě jestli by se nadalo využít obvodů z faxmodemové karty do PC. Mám jich tady aspoň deset a konečně by se našlo uplatnění. Nevíte jak na to ?
Nebo tu signalizaci do přístroje doplň. Na vstupu každého přístroje je za vidlicí Graetzův můstek, i když linkové napětí je (kromě vyzvánění) stejnosměrné. Je to kvůli srovnání polarity, napájecí napětí elektroniky přístroje je tak nezávislé na polaritě vedení. Najdi si plus vývod můstku (kde jsou dvě diody spojené katodami), spoj odsud přeruš a do série vřaď ledku která snese nějakých 30mA. Když zvedneš, dioda se rozsvítí.
Zcela regulérní řešení: Pořiď si telefon CPO FREEDOM. Ten má u klávesnice plochou červenou ledku již z výroby. Když je vyvěšeno, dioda svítí.
BTW, u těch digitálních ústředen - automatický test linky, neví někdo, jak to dělají ? Slyšel jsem, že se měří impedance na několika kmitočtech při malém napětí, reflektometricky délka vedení a ss úbytek při zvednutém přístroji, a taky svody v obou polaritách (linka se prý umí komutovat... ?).
Co udělá technik s výsledky měření? Oni by především nějací technici museli být! Vždyť se na síť vůbec nedbá. Dříve se běžně provádělo tzv. vyvětvování (tedy vyřezávání větví) podél závěsných kabelů, vyčerpávala se voda z kabelových komor, čistily se hlavní rozvody, natíraly skříně... Dnes všude visí plno nevytažených drátů, některé kabelové komory jsou plné po okraj vody a kde nejsou nové rozvaděče, jsou někde skříně tak prorezlé, že vypadávají dveře.... Dokud to sype tak to Kyslíkáře nezajímá. Technici si podle Španělů váleli jenom šunky, tak udělali ATOMOVÝ FOTBAL