Logický obvod pro ovládání modelu dveří

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
VrzekII

Logický obvod pro ovládání modelu dveří

#1 Příspěvek od VrzekII »

Zdravím
Mám model výtahu na kterém potřebuji vymysle logický obvod pro ovládání dveří. Dveře vyjíždějí do strany čímž se otevřou, opačným směrem zase zavřou. Motorek pro ovládání dveří je připojen pře H-můstek - viz. obrázek. Dveře mají na každé straně koncový spínač realizovaný pomocí mikropřepínače (tři vývody) BEZ aretace. Takže v rozpojeném stavu davají log. 0 a v sepnutém log. 1.
Potřeboval bych tedy navrhnout logický obvod s tím, že na vstup I11(I21) dle obrázku je přiveden výstup z mikropočítače, kterým by se řídilo otevírání a zavírání dveří. Zastavení motoru se pak má řídít druhým vstupem H- můstku I12(I21). Na modelu dveří ani na zapojení bohužel nemůžu nic měnit a zapojení musí zůstat stejné. Jde jen o to navrhnout logický obvod a při tom zachovat ovládání pouze jedním výstupem z mikropočítače. Zastavování je pak potřeba řešit logikou pomocí těch mikropřepínačů.

Pokud mohu být tak skromný, tak prosím o konkretní schéma zapojení a ne rady typu "Proč tam nedáš NAND?"

Děkuji
Přílohy
H-můstek.jpg
(46.97 KiB) Staženo 97 x
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Třeba takto?
Přílohy
vrata1.png
(2.43 KiB) Staženo 93 x
piitr
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od piitr »

Já teda nevím, ale mně to přijde, že když se ten most bude řídit přímo těma signálama I11 a I12, tak to bude dělat přesně to, co má. Žádná logika netřeba. Prostě podle I11 připojím na + nebo - jeden vývod motoru, podle I12 totéž s druhým vývodem motoru.
VrzekII

#4 Příspěvek od VrzekII »

piitr píše:Já teda nevím, ale mně to přijde, že když se ten most bude řídit přímo těma signálama I11 a I12, tak to bude dělat přesně to, co má. Žádná logika netřeba. Prostě podle I11 připojím na + nebo - jeden vývod motoru, podle I12 totéž s druhým vývodem motoru.

No ono je problém v tom, že ty koncové spínače nemají aretaci, takže jsou sepnuty pouze když jsou dveře opravdu v krajních polohách. Jakmile přijde signal pro opačný směr tak se logická úroveň z koncaků změní a motory se zastaví.
VrzekII

#5 Příspěvek od VrzekII »

breta1 píše:Třeba takto?

Děkuji. Je nějáká šance to minimalizovat? Těch dveří je 10, tak by to pak byl obvod s 20 - 30ti IO. Moc zkušenosti s návrhy logockých obvodů nemám. :(
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Tak použij další procesor, v tom by snad neměl být problém.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od piitr »

VrzekII píše:No ono je problém v tom, že ty koncové spínače nemají aretaci, takže jsou sepnuty pouze když jsou dveře opravdu v krajních polohách. Jakmile přijde signal pro opačný směr tak se logická úroveň z koncaků změní a motory se zastaví.
Koncové spínače jsem neřešil, jen řízení motoru. V tomhle ohledu ale asi bretovo zapojení není lepší. Já bohužel s těma vypínačema asi přesně nechápu zadání, takže víc neposloužím.
breta1

#8 Příspěvek od breta1 »

VrzekII píše:
breta1 píše:Třeba takto?

Děkuji. Je nějáká šance to minimalizovat? Těch dveří je 10, tak by to pak byl obvod s 20 - 30ti IO. Moc zkušenosti s návrhy logockých obvodů nemám. :(

Místo těch horních a dolních dvou sériových NAND lze dát AND 7408 a místo toho prostředního invertor 7404. Pro 10ks vrat mi to vychází 3x 7486, 5x 7408 a 2x 7404, tedy 10ks IO.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od piitr »

Vytvořil jsem si hypotézu o tom, co vlastně je požadováno. Z počítače jde jeden drát, kterým počítač říká, jestli mají být dveře otevřené (třeba hodnota 1), nebo zavřené (třeba hodnota 0). Do modelu dveří vedou dva signály pro ovládání motoru a z modelu ven zase vedou dva signály informující o stavu koncových spínačů. A naším úkolem je udělat logiku mezi počítač a model dveří. Ta logika by sama řídila ty dveře, přičemž z počítače by jen dostávala informaci, jestli mají být dvěře otevřené, nebo zavřené. Takhle by to byla poměrně zajímavá úloha. Zřejmě nějaký příklad do školy, takže se neangažuju.
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Na školní úlohu bude stačit RS klopný obvod ovládaný těmi koncáky. V reálu by to chtělo ošetřit chybové stavy, třeba sepnuté oba spínače nebo překážka ve dveřích a pod.
VrzekII

#11 Příspěvek od VrzekII »

Kdepak. Do školy to není. Je to pro reálný model. A Váš popis je naprosto přesně popisuje co to je a co to má dělat.
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

A jak chceš ošetřit ty chybové stavy, kdy je třeba ve dveřích překážka?
VrzekII

#13 Příspěvek od VrzekII »

To je ošetřeno hardwarově. Každé dveře mají u napajení motoru vratnou pojistku na 100mA. V normálním stavu má odběr cca. 30mA. Když se ve dveřích něco zasekne tak to skočí až na 200mA.
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

Principielně na to stačí RS KO, pokud zanedbáme případ sepnutých obou koncáků.
Přílohy
dvere.gif
(1.39 KiB) Staženo 84 x
masar

#15 Příspěvek od masar »

Ten můžeme klidně zanedbat, protože dveře nemohou být otevřené a zavřené zároveň. Je tady ovšem ještě jedna maličkost. Tento obvod potřebuje k reverzaci vždy dojetí do koncové polohy podle stavu RS, což nemusí být vždy "příjemné", např. v případě dlouhé pojezdové dráhy. Bylo by výhodnější, kdyby měl obvod možnost reverzovat v mezipolohách dveří. Pak by ovšem musel být o něco složitější. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“