Obraz do žluta (přesunuto)

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kocur

Obraz do žluta (přesunuto)

#1 Příspěvek od Kocur »

Získal jsem monitor značky KFC typ.TA6515DS,původní majitel neznámý,ležel totiž u kontejneru.Po zapnutí vůbec nenaběhl,zjistil jsem vadný odpor pro napájení IO ve zdroji,po výměně odporu funguje,ale obraz je do žluta,to co má být bílé je žluté,zkoušel jsem si hrát s trimrama na barvy,ale bez úspěchu,která barva vlastně chybí a nebo co tomu může chybět či přebývat?

KFC---Nevím jestli to nevyrábí tam co ty proklatě dobrý kuřata.Bodlo by i schéma,ale nikde v okolí není KFC ani Mc donald. :lol:

Můžete mi prosím poradit?Je mi ho líto vyhodit,každopádně by z toho byly aspon nějaký součástky.
miroja

#2 Příspěvek od miroja »

Zacni obrazovkou, nech hned vies, ci to ma vyznam dalej sa s tym trapit. Podla popisu na doske obrazovky (zvacsa tam byva) zisti kde su katody jednotlivych farieb. Odsaj piny a postupne prepoj medzi sebou dve farby, cervenu+modru,potom cervenu+zelenu a sleduj sfarbenie. Ak sa nezmeni, bude asi KO obrazovka (alebo objimka). Ak sa sfarbenie bude menit, mozes to zvalit na elektroniku. Potom skusaj obr. zosilnovace a tak dalej... Ved mas rozum a zakony elektiky platia aj v monitoroch :lol: - aj ten, ze to niekedy kope :lol: :lol: :lol:
zenit

Obraz do žluta

#3 Příspěvek od zenit »

Chýba ti tam červená farba
surfar

#4 Příspěvek od surfar »

Zkus "šlusnout" postupně katody proti zemi,na chvilku.Která bude svítit nejmíň,ta je slabá!
Někdy stačí přižhavit obrazovku,jindy je závada v napájení katod.
Tohle bych šacoval na konce v červené. :wink:
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Moze to byt aj zlomeny kabel, pripadne nejaka blbost typu studenak. A ked je namiesto bielej zlta, tak chyba modra farba.
Raz som opravoval jeden monitor a chybala tusim cervena - a zistil som, ze modra a zelena ma v ceste nejaku "cievku" s 1 zavitom a cervena mala namiesto nej nejaky odpor :?: Tak som ten odpor vymenil za kus drotu a fungovalo to. Nechapem, ako sa tam ten odpor dostal :?:
RadekB

#6 Příspěvek od RadekB »

Jo, jedna z typickych zavad techto monitoru, kdysi to prodaval Autocont a asi i jini, byly to pekny sracky. Samej studenak a pod. V firme jsme jich meli kolem 30, u vic jak poloviny obraz do zluta, krome jednoho vzdycky studenaky kolem RGB.
Kocur

#7 Příspěvek od Kocur »

No první co jsem udělal když jsem ho dotahl,tak proletoval studenáky,vypadalo to že se začínaly dělat na napájení vychylovaček a to jsem udělal včetně desky obrazovky a potom zkontroloval elyty,kupodivu všechny v normě podle měřáku p.Zajíce.
Nejhorší je že nemám nějakej VGA generátor a tak to nemůžu odzkoušet v garáži a tak pendluju mezi garáží kde mám vybavení a domovem kde mám PC,budu muset něco pořídit.
Na desce obrazovky je IO U2203B

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 2203B.html

a asi 6 trimrů,jeden z nich nereaguje,zkusím změřit napětí na těch katodách.
Nejhorší je že když jsem točil s trimrama,tak se zvýraznila čarvená,zelená a dokonce i modrá,ale ta byla nejdivnější,svítila spíše k jedné straně obrazovky,tak bych to asi typoval na tu modrou,zkusím měřit a dám vědět.
Zatím díky všem za rady.
miroja

#8 Příspěvek od miroja »

Okrem toho, co som Ti radil na zaciatku este snad dodam:
-trimrami krutim az ked som vyskusal vsetky ine moznosti a ich povodne polohy si poznacim.
-katody pripajam na kostru cez odpor, netreba provokovat ibmedzovac Ia (ak tam je :lol: ).
Ak mas problem s far. nevyvazenostou, malo by to byt viditelne aj ked to nepripojis k PC.Skus pridat jas a kontrast na max, obrazovka by mala byt seda. Mozno s tym potom nebudes musiet behat ...
Kocur

#9 Příspěvek od Kocur »

Je to vyřešený,přerušená žíla pro modrou v kabelu u konektoru,ustřihl jsem to a napájel jinej konektor,šlape jak švícary.
Trimry jsem sladil podle obrazovýho testu,je to v pořádku,obraz má pěknej i když není na vysokou obnovovací frekvenci,ale do dílny bude dobrej,má tlačítkový ovládání,s potenciometry už neberu :D
Jinak bez připojení k PC usne a vůbec nenaběhne,tak bych toho asi moc nevyzkoušel,nebo je na to nějaká finta?
Nevěděl jsem že z PC vedou barvy do monitoru,jinak bych kabel proměřil jako první,takže se to vyplatilo zeptat se,všem díky za rady.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Hovoril som, ze to bude nejaka blbost :) Na novsich monitoroch bez signalu nic neuvidis. Na testovanie staci kludne aj 286ka - len aby to malo VGA kartu.
MetalGod

Re: Obraz do žluta

#11 Příspěvek od MetalGod »

zenit píše:Chýba ti tam červená farba

Si děláš :rit: ?! Červená?! Pokud se žlutý světlo skládá ze zelený a modrý...

ČERVENÁ A ZELENÁ!!!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
chvalina2

#12 Příspěvek od chvalina2 »

buď je slabá modrá tryska nebo v obvodu modré změřit napětí na katodách RGB měli by být zhruba stejné
Kocur

#13 Příspěvek od Kocur »

Chce si to vždy přečíst všechny příspěvky,potom zjistíš,že už je to vyřešený.
pepik9

Re: Obraz do žluta

#14 Příspěvek od pepik9 »

Kocur píše:KFC---Nevím jestli to nevyrábí tam co ty proklatě dobrý kuřata.

KFC = Smile , ale nic moc se o nich sehnat neda. Jeden mam doma.
http://www.monitor-drivers.com/companies/549.htm
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jenom k tomu VGA testeru - já používám nejraděju hru TETRIX, kostičky jsou ze základních barev, uprostřed je černý pole a dole v pravým roku šedej čtverec s textem - co víc si člověk na nastavení poměru barev může přát... 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“