Logický obvod pro ovládání modelu dveří

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#16 Příspěvek od Andrea »

masar píše:Ten můžeme klidně zanedbat, protože dveře nemohou být otevřené a zavřené zároveň.

Bylo to myšleno jako reálný chybový stav, prostě zaseknutý koncák.
VrzekII

#17 Příspěvek od VrzekII »

Ten model je postaven tak, že Koncová poloha znamená plně otevřené dveře. Žadný jiný stav ani žádoucí není. Polootevřené dveře jsou na nic.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Přesto je možné i tohle řešení, které (snad) uvedené nedostatky nemá. Je poněkud flexibilnější. Nad minimalizací obvodu jsem příliš nepřemýšlel, určitě to lze vymyslet ještě jednodušeji. :wink:
Přílohy
dveře2.png
(4.51 KiB) Staženo 104 x
piitr
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od piitr »

To je hezký a docela jednoduchý. Ale neřeší to, že ty koncové spínače nemají aretaci. Takhle to na těch dorazech bude ten motor pořád zapínat a vypínat. Alespoň tak si já vysvětluju ten požadavek na tu nearetaci. Spíš by to asi chtělo nějaký asynchronní automat. To je ale dost práce.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od piitr »

Teda, v praxi by stejně podle mě bylo nejlepší to nechat na tom počítači, když už tam je.
masar

#21 Příspěvek od masar »

A proč by měl? Jakmile je rozepnutý spínač, je motor zabržděn (stav 1-1 nebo 0-0) a rozjede se až po změně směrového povelu. Nebo jsem něco přehlédl? :wink:
Podle mého názoru má toto řešení výhodu v tom, že lze změnit směr pohybu i v průběhu předešlého a není třeba čekat na dojetí do koncové polohy. Navíc je stav obvodu po zapnutí napájení jednoznačný. :wink:
piitr
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od piitr »

No, nemá to paměť. Dveře se zavřou, spínač se rozepne, motor se vypne, dveře přestanou tlačit na spínač, ten se zase zapne, pač to má vůli, takže se motor zase zapne, atd. pořád dokola. Alespoň tak jsem si já vysvětlil ten požadavek: "Spínače nemají aretaci."
Andrea

#23 Příspěvek od Andrea »

masar píše:...určitě to lze vymyslet ještě jednodušeji. :wink:

Já jsem si prosím troufla, snad to je dobře :oops:
Přílohy
dvere3.gif
(3.08 KiB) Staženo 72 x
masar

#24 Příspěvek od masar »

Podle mého jde o spínače, které nepůsobí na dveře zpětnou silou, mělo by jít o stranové působení nikoliv čelní. Navíc přece bylo řečeno, že stavy 1-1 a 0-0 jsou stavy, kdy je motor zabržděn. :wink:
masar

#25 Příspěvek od masar »

Smekám, není co dodat. :wink:

p.s. Přece něco: Tvoje zapojení nabízí možnost vynechání invertoru ke spínači "zavřeno" a spínač (rozpínací) zapojit mezi Ucc a vstup hradla. Přibude jen jeden rezistor. Umožní to autorovi vlákna použít ke každým dveřím jen jedno pouzdro 7400N. :wink:
piitr
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od piitr »

masar píše:Podle mého jde o spínače, které nepůsobí na dveře zpětnou silou, mělo by jít o stranové působení nikoliv čelní. Navíc přece bylo řečeno, že stavy 1-1 a 0-0 jsou stavy, kdy je motor zabržděn. :wink:
Snad jo. Já jsem si pojem "spínač bez aretace" představil tak, že to tam pořádně nedrží. Ale je možný, že se tím jen myslelo, že to není vypínač. Kdo ví.
VrzekII

#27 Příspěvek od VrzekII »

Kdepak. Je to spínač bez aretace a určitě je to ten spravný výraz. :o) A dveře nemají takovou sílu aby se dveře samovolně vratily zpět.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od piitr »

Tak to jo. Já jsem se nějak na začátku přepnul do toho, že to je příklad do školy, a pak mi přišla pravděpodobnější ta druhá varianta. To je fajn, že to tak není, protože by to bylo složitější. (Tady je totiž dost rozšířené, že se ve škole dostane úkol, opíše se sem zadání, přihodí pár smajlíků a informace, že to hrozně chvátá, a pak už se jen počká na řešení, vytiskne a odevzdá. Asi se ze mě stává paranoik.)
piitr
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od piitr »

Zkusím tedy také přispět svou troškou do mlýna.
Přílohy
dvere.PNG
(2.66 KiB) Staženo 87 x
masar

#30 Příspěvek od masar »

piitr píše:Zkusím tedy také přispět svou troškou do mlýna.

Ale to je dost významná troška. Nakreslil jsi to nejhůř, ale vymyslel nejlíp. Byla na vině Boolova algebra nebo intuice? :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“