trafa pro spínané zdroje

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Návštěvník

trafa pro spínané zdroje

#1 Příspěvek od Návštěvník »

viděl jsem že sem někdo tento příspěvek už dával,ale já žádná A-radia ani jiné časopisy neodbírám.Byl by někdo tak ochotný a poslal mi tabulky v libovolném formátu.předem díky.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

tady máš katalog Fonox: http://www.doe.cz/soubory/fonox.pdf
firma DOE inzeruje, že má nějaké ferity výprodejem, což se mi jeví jako nejrozumnější, už vzhledem k ceně, protože třeba u jader Amidon nevědí, co by si za ně řekli :x
něco je na http://ok2tej.senga.cz/rady/ferity.html
a něco na http://www.ferity.cz/
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

Aha,ja to myslel trochu jinak ale nedokázal sem to tak popsat,mam feritova jadra EE 8x15mm,a potreboval bych nejak vypočítat závity/volt vůči průřezu jádra,moje pokusy (zatím)byly docela k ničemu,podle trochu změněných hodnot ve výpočtech pro klasická trafa sem zkoušel něco zpočítat ale pokus-omyl.primár měl 30Z a secundár cca500Z a stejně z toho lezlo jen 40V při 10V/3A 15kHz.spíš než tabulky materiálů bych potřeboval nějaké výpočty.někdo tu už psal že byly otištěny v nějakem A-radiu (par dotazu pod tímhle)ale ja je opravdu nemam a asi je už ani neseženu :roll: tak prosím ty kdo je má a má možnost je nějak nascenovat pomozte :(
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Aha. U spínaných zdrojů nejde ani tak o "závity na volt" jako spíš o kompletní výpočet parametrů zdroje podle typu zapojení. Je třeba znát materiál jádra kvůli sycení a pak podle dotyčného zapojení vypočítat primární závity, vzduchovou mezeru, délku impulsu, sekundární závity, pracovní kmitočet a tak. Podle toho, jestli je to zdroj propustný, blokující, jednočinný, dvojčinný, s pevnou F a proměnnou střídou nebo naopak, samokmitající nebo řízený... To jedna tabulka neřeší, to chce přečíst si knížku a nebo to dotyčné AR. A nebo se rozhodnout pro jeden konkrétní zdroj a ten okopírovat. Je to trošku složitější než kuchařka pro trafo na 50 Hz sinus.
Nějaká ta stará AR mám ale nemám teď bohužel možnost skenování.
Zkus se podívat na belza.cz pro začátek.
Mám ten dojem, že stará AR nabízela redakce v pdf na CD, ovšem ta úplně stará asi ne. Detailní podrobný návod na postup konstrukce zdroje vyšel ještě v předpočítačové epoše :?
Kocur

#5 Příspěvek od Kocur »

Když chceš něco poslat,tak dej aspon e-mail a nebo se mi ozvi přímo na můj.
Je to jak psal Crifido,jen to trochu upřesním jek je to podle tabulky z AR B4/94 co jsem počítal já.
Jde o tabulky pro materiál FONOX H21,který je myslím shodný nebo podobný s SIEMENS N27.V tabulce se vybere typ a velikost jádra,frekvence a vyjdou hodnoty který potřebuješ pro výpočet,který je příkladně uveden na konci.Těch AR vyšlo několik,ale myslím že jen tohle má tabulky.
Výpočet v něm najdeš,ale tabulka ti sedět asi nebude,protože píšeš že máš jádro E 8×15,což bude E15 a v tabulce jsou jádra až od E20 a frekvence 20KHz-50KHz-100KHz,takže stejně potřebuješ získat informace o tom jádru někde z netu nebo z jiné literatury,bez té magnetické indukce a ostatních parametrů to nevypočítáš.
To AR má asi 5Mb,jestli chceš,tak ti to pošlu a můžeš experimentovat,máš v úmyslu pracovat s malým napětím a stím se laboruje a zkouší daleko lépe než se sítovým.
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

No, měl by to být malý měnič z 12V na 680V,ale stejně to bude zdroj SSnapětí (zabíječka much) nebo myslíte že by AC bylo lepší.Můj mail je rendek@seznam.cz nebo postavit nějakej násobič ale to zas nedá takovej proud no,ale času mam dost tak mi to pošlete.DÍKY.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

do pocitů mouchy při ss nebo střídavém proudu se nějak nedokážu vžít, ale mám pocit že pasti na hmyz se řeší s mnohem vyšším napětím, aby při vlétnutí mezi dvě řady elektrod došlo k přeskoku, na to je 700V málo. Proud tam nehraje roli. Zkusil bych spíš nějaký samokmitající měnič s nějakým výprodejnímVN trafem do TV.
Proud 3A na takové jadérko je šílený, patrně se ti to přesycuje a indukčnost padne k nule...
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Stačí Ti na to i "cívka" do trabanta :)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Poradna“