OVP CTV28MM40, někdy hoři odpor u žhavení

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ezopaci

OVP CTV28MM40, někdy hoři odpor u žhavení

#1 Příspěvek od ezopaci »

Ahoj vsem.
Bracha me ukecal abych se mu mrknul na bednu. Vetsinou kdyz ji zapnu tak nabehne uplne v poho, ale jednou za 20 zapnuti naskoci a hned se zacne hulit z odporu 2R2 co je v serii se zhavenim obrazovky.
Pokud ale telka naskoci normal, tak je odpor jen vlazny, klidne hodinu.
Predpokladam, ze kdyz je zhaveni brane z horizontalu, ze pokud se z nejakeho duvodu zacne vic budit H, ze se to pak muze takhle projevit.
K telce namam spravne schema, nasel jsem jen k CTV2840, tam ale nesedi cisla soucastek a vertical je reseny s jinym IO.

Jeste mozna jedna indicie: kdyz telka bezi, ma obraz celkem velmi dobry, ale podle jasu obrazu trochu pumpuje a pokud je scena tmava a je v ni napr. jen mala bila plocha (napr. napis od settopboxu), tak ten napis je hodne prejaseny a je i maznuty. Jakmile je v obraze svetlejsi obraz, je vse ok.

Napeti 150V pro napajeni H je stabilni (mereno oscikem), 200V pro video taky, 15V taky. Jen vertical ma viditelne zvlneni na C 22M/100V. Tusim ze tam je 50V a je tam spice dolu tak 10V.

Nemate nejaky tip na co bych se mel zamerit ?
Predem diky moc.
Tomas
kokun

Re: OVP CTV28MM40 nekdy hori odpor u zhaveni

#2 Příspěvek od kokun »

ezopaci píše: ....Vetsinou kdyz ji zapnu tak nabehne uplne v poho, ale jednou za 20 zapnuti naskoci a hned se zacne hulit z odporu 2R2 co je v serii se zhavenim obrazovky.
Pokud ale telka naskoci normal, tak je odpor jen vlazny, klidne hodinu.
....

Mám tak trošku obavy, že budeš v (_!_), jak Baťa s dřevákama :cry:
Když se totiž zadíváš na sch. (třeba i to co máš, byť ti "nesedí") jakéhokoliv OVP-éčka (a téměř jakékoliv telky) - tak se podívej na okruh žhavení obrazovky:
Pokud se zadýmí z R155/2R2, tak to může mít jediný důvod - náhodný zkrat horního "živého" přívodu (pin 10 patice obrazovky) na GND - 2. konec žh. vlákna (pin 9 patice) je uzemněný přímo.
Za kliku bych považoval, že se ten zkrat tvoří v patici a ne v obrazárně - což je i trochu pravděpodobné - zkontrolovat! :wink:
Honza - kokúň

#3 Příspěvek od Crifodo »

nedá se zkrat v obrazovce poměrně úspěšně odpálit nabitým kondem?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od otakarv »

Pokuď je poškozená izolace žhavícího vlákna,myslím si,že to odpálení by nepomohlo.Možná otočení obrazovky vzhůru "nohama".
Duvsan

#5 Příspěvek od Duvsan »

Neviem ako to robíte s tým otáčaním obrazovky, ja som to skúsil raz a rozhodil som konvergenciu (zemský magnetizmus). Naviac v tom prípade to vôbec nepomohlo, ale to už OT. Tu by som asi skúsil na kostričku trafa privinúť pár závitov a pomocou osciloskopu alebo ručičkového meráku, popr. nejakým prípravkom "ulahodiť" správný počet tých závitov.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od otakarv »

I to je možné řešení.
Duvsan

#7 Příspěvek od Duvsan »

Hádej, kde jsem jej nabral? :D
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od otakarv »

Ve svým výzkumným ústavu,jak by napsal Honza Kokuň. :lol:
Duvsan

#9 Příspěvek od Duvsan »

Otíku, dnes jsi jak křen. Nedávno jsem tady rozebíral modrou trysku.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od otakarv »

Zas tak ostrý nejsem,myslel jsem to jako vždy s humorem(nyní to byl dosti štiplavý),tak se na mně nezlob,jsi príma :agree:
Tu"modrou trysku" jsem četl,ale musím si jí připomenout.V posledním čase mám nějak "vygumovanou" paměť. :wink:
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Duvsan píše:Neviem ako to robíte s tým otáčaním obrazovky, ja som to skúsil raz a rozhodil som konvergenciu (zemský magnetizmus).

To já při otáčení CRT monitoru taky, ale hned další zapnutí s demagnetizací to srovnalo (až do dalšího otočení).

duvsan, a složil jsi tu modrou zase nazpátek?
Duvsan

#12 Příspěvek od Duvsan »

Otíku, já nápodobně, takže jsme si quit. 8-) S tím "jsi príma" - děkuji. :wink:
Crifodo, tu trysku jsem prsknul kondem 22uF nabitým napájením RGB konce, musel jsem to zopakovat, pak již držel. Vrátil jsem to s tím, že jestli se to zopákne, aď mi ji přivezou a já buďto dám někam do zádu čudlík a paní si to bude odpalovat sama, nebo to udělám s tím vinutím, ještě nevím. Alespoň že je to modrá, tam chyby nejsou tolik vidět.
Mysteri

#13 Příspěvek od Mysteri »

No! Ja by som v žiadnom prípade neskúšal ,,odpalovať" žeraviace vlákno kondíkom... :lol: Skôr sa pripájam k rade od ,,kokun". T.j.: možný príležitostný skrat v pätici. Rozobrať, opilníkovať iskrište a zložiť. Samozrejme, môže byť aj vada obrazovky, ale je to na 90:10% - čiže asi pätica.
Duvsan

#14 Příspěvek od Duvsan »

No, ja som stiahol päticu a premeral rovno kolíky z obrazovky. Akurát ma trochu mätie, že pri druhom pokuse mi merák za studena neukázal nič ani na pätici (nastrčnej na obrazovke). Neviem, počkám, kým sa vráti.
fero7

#15 Příspěvek od fero7 »

Ak by si sa s tym trochu pohral, tak tej pani urobis to odpalovanie aj cez DO aby nemusela vstavat.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“