Zdravíčko chlapí, chtěl bych se zeptat, jak omezit výkon/hlasitost tlakového reproduktoru (sirény), který má výkon 100W a zesilovač pracuje na 12 Voltech?? Rád bych to omezil nějakou na pevno nainstalovanou součástkou, čili žádný reostat nebo něco podobného. Potřebuju z toho udělat opravdu malou hlasitost, aby to šlo pustit v místnosti bez toho, aniž by mi to utrhlo uši.
Abych to upřesnil, jedná se o sirénu záchranných složek Tesla AZD 530A, ve které to nejde nijak upravovat, protože je to na pevno nastaveno. Setkal jsem se ale i s cvičnou verzí, která měla omezení hlasitosti. Jde mi o to, jestli se dá spočítat vzorečkem nějaká hodnota rezistoru, který bych tam napájel.
najdi vstup do zesilovače z generátoru a vřaď do něj odporový dělič, zkus útlum třeba 1:100 a pak uvidíš resp. uslyšíš.. Nemá smysl něco počítat, když nevíš o kolik to chceš zeslabit. Schéma neznám, třeba ti někdo poradí konkrétní pozice součástek.
A nedá se nějak vpájet rezistor mezi výstupní dráty, který vedou do reproduktoru?? Nechci to dělat až tak invazní formou do toho generátoru nebo zesilovače, protože tomu vůbec ale vůbec nerozumim a nerad bych to zničil.
Dá, ale není to moc technicky správné a zničit něco můžeš i venku. Nesmíš nic šlusnout. Jestli to repro má dejme tomu 4 Ohm, tak ho nahraď odporem 4 ohm/20W a k němu připoj sériovou kombinaci toho reproduktoru s odporem (třeba) 390 Ohm /1W.
On ten randál vytváří hlavně ten tlakový reproduktor takže pokud netrváš na tlakovém reproduktoru na výstupu a stačí ti jenom nějaký reproduktor, dej na výstup třeba padesátiohmové telefonní sluchátko. Pokud to bude ještě moc ječet dej dvě to série.
Tím zcela určitě nic nepokazíš ani nezničíš.