aku do elektrokola (UPS)

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#31 Příspěvek od Crifodo »

Lukas-Peca píše:Já jsem četl článek ve starém Radioamatérovi, kde se zabývali namontováním rádia (tehdy ještě na dlouho lampového) na kolo a jeho napájením z dynama. Bylo tam uvedeno, že člověk při jízdě na kole ,,skládačkovou" rychlostí po rovině vydává stálý výkon 4 W.

To je zajímavý údaj, nedávno jsem šlapal na veloergometru a 75W se dá šlapat dost dlouho "s prstem v nose", 125W dá trochu fušku, ale jak se rozjedeš do tempa, dá se to taky... jasně že člověk mé kondice trochu funí. :roll:
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo, ono je rozdíl výkon na hřídeli zadního kola bicyklu a na "dynamku" (správněji osvětlovacím alternátoru) - problémem je ten třecí převod z pláště na "pastorek" toho generátorku, tam jsou největší ztráty. Navíc chceš někam jet, ne jen šlapat na rádio - tam spotřebuješ nejvíc energie, na odpor vzduchu, valivý odpor a překonání gravitace ve stoupání. Nějaký wattík jsou třecí ztráty v ložiskách - a teprve ten zbytek se dá odčerpat na osvětlení atd. Vinou velkého převodu mezi pedály a hřídelí "dynamka" je pak každý wattík spotřebovaný v elektrické podobě vnímán jako obrovská zátěž - prostě hodně znesnadňuje šlapání. Ty 4W jsou brány jako 4W odebírané právě tímto generátorkem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Jo , jo , jak se blížím k domovu , mám to do kopce a je tma , a musím zapnout osvětlení , značně se mi přitíží .
Dingo7

#34 Příspěvek od Dingo7 »

Jesli vono není lepší mít na kole aku svítilnu a občas dobít akumulátory :lol:
E8723

#35 Příspěvek od E8723 »

tak už mám nové Aku. Nakonec jsem sehnal klasické gelovky CSB 17Ah za velkoobchodní cenu á 700,-. (původně jsem chtěl cyklické) Těch 12 kg olova jde na nosiču docela znát, nicméně to jede samo. Dojezd jsem zatím nezjistil. první den jsem najel 10km po loukách (asi větší odběr) druhý den (bez mezinabití) 50km po silnici a baterky byli furt OK. Napětí naprázdno po dojetí 12,5V . Kolik procent energie v nich tak mohlo ještě být? Pokud se nepletu, tak u autoakumulátoru je 12,5V poloviční nabití
Naposledy upravil(a) E8723 dne 06 dub 2010, 09:36, celkem upraveno 2 x.
Crifodo

#36 Příspěvek od Crifodo »

zapoj to přes nějaký proudový integrátor a budeš mít docela přesnou představu o odebrané energii.
E8723

#37 Příspěvek od E8723 »

doporučil by jsi mi nějakej?
Crifodo

#38 Příspěvek od Crifodo »

o ničem konkrétním nevím, Sendyx údajně něco takovýho demontoval odněkud.
Samotný integrátor je otázka jednoho OZ s vhodně volenou kapacitou, aby rozsahem stačil předpokládanému náboji, ale aby to fungovalo pro proměnné odběry intenzitou a časem, muselo by to mít nějaký převodník I na U a pak U na střídu nebo f, problém by asi byl s indikací aby to kromě celkového náboje ukázalo přesně i malá kvanta, jako to uměly mechanické elektroměry s kolečkem. K tomu by se spíš hodil čítač.
http://www.freepatentsonline.com/5648717.pdf
E8723

#39 Příspěvek od E8723 »

me napadlo upravit supermarketovej měřák výkonu a spotřeby z 230v na 24v. časem tu spotřebu budu moct odhadovat podle napětí aku a ujeté vzdálenosti. ještě se koukám po nějaké autonabíječce, co bych mohl vozit sebou. zaujal mě tento český výrobek: umí až 12Ampér a váží pouhých 270gramů .nemáte ju někdo?
http://www.astip.cz/nabijecky-autobater ... aterie.htm
BOBOBO

#40 Příspěvek od BOBOBO »

Měřič náboje prodává papouch . Stačilo by upravit , pro reklamu to vydal v AR , stavěl jsem 15 ks , chodí . Měří to reálný proud i napětí , ale nemá display . Hodnotu zobrazuje blikající LED .
EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO, máš link nebo odkaz na číslo AR, ve kterým to vyšlo?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#42 Příspěvek od BOBOBO »

11/2004/str.8
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“