Časově vypínané diodové světlo
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Vogon píše:Ono existuje něco tak stupidního jako je Millerův integrátor se dvěma tranzistorama.
Ono existuje i něco stupidnějšího než je nějakej Miller...ale zapojení s 4060 je lepší, protože vypíná skokově, ne plynule (u LED to ale nevadí).
Podle mě to funguje tak, že spínačem se zkratuje kondík který se následně nabíjí přes báze tranzistorů (a přes potenciometr), pokud to tak je, tak je dost nevýhoda, že napětí od počátku postupně klesá (což u toho mého zapojení se 3 součástkami není).
- Přílohy
-
LD.gif- Stupid...
- (2.44 KiB) Staženo 75 x
Předem upozorňuji, že nejsem elektrikář (tudíž neznám možnosti, druhy součástek... ale ve schématu poznám jednotlivé komponenty, i když celkovou funkci z toho nepoznám), ale plošný spoj jsem s návodem schopný spájet.
ÚČEL HOTOVÉHO VÝROBKU:
Bude to průsvitná kulička, která bude vydávat ŽLUTÉ! světlo a bude sloužit pro male dítě, aby se v noci nebálo.
FUNKCE HOTOVÉHO VÝROBKU:
Koule bude mít 2 oddělené polokoule.
1) Mírným zatlačením k sobě (kliknutí jalo tlačítko myši) se světlo zapne, další kliknutí světlo vypne. Tři rychlé kliknutí po sobě zablokují svícení na zapnuto (bude závislé na časovači, viz níže), dokud nedojde čas nebo nedojde k dalším třema kliknutím.
2) Natočením první polokoule se bude plynule regulovat doba svícení (pak světlo zhasne). Doba se bude pohybovat logaritmicky od 0 do 4h, mezní pozice bude časově nezávislé svícení.
3) Natočením druhé polokoule (bude mezi nimi prstenec) se bude nastavovat lineárně intenzita. Bude mít rozsah 0 - 100%. A bude tam ještě jedna pozice, kdy bude intenzita klesat až k nule rovnoměrně s časem (jestli to půjde).
TECHNICKÉ DATA:
Průměr koule - max 10 cm.
Baterie - max 4 AAA
Barva diody - žlutá
Počet diod - min 2 (na každou polokouli jedna)
Intenzita světla - při maximální intenzitě by to mělo odpovídat diodě ze svítilny.
To je asi vše, pokud by se tu našla nějaká dobrá duše, která by my s tím byla ochotná pomoct (nespěchá to), byl bych moc rád. Na ceně by jsme se pak domluvili.
Souhlas s rnbw, pro procesor to bude hračka a po elektrikářské stránce problém nevidím, vše je splnitelné.
Ale přiznám se, že ta mechnická stránka mě teď trochu zaskočila.
Jediné co mě zatím napadá je:
- uprostřed koule DPS s aku a součástkama
- materiál plast (mléčné plexi)
- každá polokoule na vrcholu upevněna na potenciometr
a teď to poslední, jakým způsobem je mačkat k sobě?
Dvě DPS a mezi nimi nějaký spínač + pružinka?
Předpokládám, že mechanickou stránku jsi už nějak pořešil nebo pořešíš, já mohu být nápomocen s elektronikou.
A na tu mechanickou konstrukci se určitě najdou jiní machři.