Zvýšení signalizace směrovek

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
adept

Zvýšení signalizace směrovek

#1 Příspěvek od adept »

Zdravím,u Fiatu je málo slyšitelné zapnutí směrovek a tak uvažuji o doplnění piezo měniče. Potřebuji vědět na jakou frekvenci to použít aby to nebylo jak na diskotece, jsem důchodce a moc decibelů nemiluji :)
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Pokud to bude samobudicí piezo, tak paralelně ke kontrolkám směrovek na palubní desce - sloučit přes 2 diody, aby se nerozsvěcely obě strany zároveň. Netroufnu si ale odhadnout hlasitost takového samobudicího pískadla, navíc starší člověk bude hůř vnímat vysoké tóny - volil bych proto cestu samo-domo tvorby s bzučákem na bázi NE555 a libovolným měničem. Důvodem je možnost vlastní volby výšky tónu i hlasitosti. Způsob připojení zase přes 2 diody ke kontrolkám na štítu přístrojů. Samotná sirénka zabere destičku s plošnými spoji ne větší jak asi 3 x 4cm.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Banda

#3 Příspěvek od Banda »

Mít možnost nastavit si vlastní frekvenci a hlasitost by bylo asi nejlepší, ale pokud se ti nechce patlat s tišťákem, tak by možná nebyla špatná tato(buď v GM nebo GES):
http://www.gme.cz/cz/kpk-16n04w12-p640-068.html
http://www.ges.cz/meb-12-ges07000005.html
adept

#4 Příspěvek od adept »

Zdravím, koupím hotové pípátko a mám tam jen jednu žárovku signalizace pro obě strany společnou tak to vyzkouším a popřípadě bych potom později si mohl pohrát s udělátkem.Děkuji za odpovědi Adept.
alles

#5 Příspěvek od alles »

tyhle pípátka dost řvou, nejlepší regulace hlasitosti je lepící páska přes tu dírku :)
Honza_dy

#6 Příspěvek od Honza_dy »

Otec jezdil autobusem a řešili to tak, že paralelně je kontrolce připojili velké relátko bez krytu. Jako signalizace to prý fungovalo bezvadně.
kbulda

#7 Příspěvek od kbulda »

Honza_dy píše:Otec jezdil autobusem a řešili to tak, že paralelně je kontrolce připojili velké relátko bez krytu. Jako signalizace to prý fungovalo bezvadně.

Řešil jsem to před 20 lety na Dacii, která už je dávno v autonebíčku.
Dal jsem tam paralelně relátko s plechovým krytem.
Ten kryt jsem proklepl kladívkem tak, že kotvička relé o něj klepapala při odpadu, krásně to cvakalo a bylo slyšet.
Relé se dá přišroubovat do palubní desky na plast, pak to lépe rezonuje.
Měl jsem tam dřív pípák a ten když jsem stál jednou déle před křižovatkou, tak jsem ho vytrhnul, bylo to na hlavu.
adept

#8 Příspěvek od adept »

No to je přesně ono !!!!! Přeji krásné Velikonoce Adept.
helios

#9 Příspěvek od helios »

Ja som onehdá dávno v starom Moskviči použil zvonec zo starého AUT telefónu, Do série s cievkou bol zaradený elektrolyt okolo 500uF. Jednu z dvoch misiek zvonca som odstránil, napojené to bolo na kontrolku smeroviek. Ak boli dve, alebo žiadna, dalo sa to napojiť aj paralelne k prerušovaču blinkrov. Cinkajúci blinker bol vtedy jedinečným efektom. Pri každom bliknutí to raz cinklo... :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
adept

#10 Příspěvek od adept »

To helios,taky dobrý.. Jako na žel.přejezdu. :)
helios

#11 Příspěvek od helios »

Fungovalo to pekne, len si už presne nepamätám, či som z vinutia nemusel odvíjať časť vinutia, aby to fachčilo na 12V. Je to predsa už 25 rokov... :)
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“