Společné antény na rádio či PMR?
Moderátor: Moderátoři
Společné antény na rádio či PMR?
Můj problém je, že nechci mít na balkoně další anténu a potřebuju pokud možno venkovní na rádio, případně občas připojit PMR.
Další dotaz směřuje k anténě venkovní, co se v jednu dobu hojně kupovala v Polsku. Tady mám i foto: http://mujweb.cz/www/guffy.guf/antena1.jpg?r=4261. Otázka je stejná: je širokopásmová, případně: co tam můžu připojit?
Takže pro FM stačí vyměnit anténu a vložku - no spíš by se hodilo vyměnit celou STA.
S PMR je to něco jiného: STA chodí jen jedním směrem. Takže nanejvýš k poslechu, pokud by ti ovšem někdo dodal anténní vložku pro PMR kanál, což se nejspíš nestane. Kdo by na sebe chtěl přivolávat hněv sousedů, kterým budeš PMRkou rušit televizi, kdykoli zaklíčuješ. Ven se to stejně nedostane.
Mimochodem - nezakazuje náhodou zákon použití vnější antény? Tohle fakt nevím, tak to někdo doplňte i pro mne, prosím.
A to síto... je polské a pod několika typovými označeními se u nás běžně prodává. Když se z něj vyhodí zesilovač, je vhodné tak pro pásma UHF, ale pro FM rádio žádný zázrak.
Anténa
Síto je na UHF, na rádio bych koupil kruhový dipól. Je všesměrový, dnes se VKV vysílá z řady různých vysílačů z různých směrů (jen u nás vím o 6 místech). Proto bych volil tuto dostupnou anténu. Jediný problém jsem měl, pokud se to připojilo přes zesilovač. Mám svoji anténu, síto na UHF, Yagi na 10.kanál (Nova), a kruhový dipól na VKV. Sloučené dohromady a přes zesilovač, který budí rozvod a vyrovnává útlum kabelů. STÁVALO SE MI, ŽE SE VYSÍLAČE VZÁJEMNĚ RUŠILY, "PLETLY DO SEBE". Anténa chytala silný místní a slabší vzdálený vysílač na stejném či velmi blízkém kmitočtu. POMOHLO DÁT DO VKV VSTUPU ÚTLUMÁK A SNÍŽIT ÚROVEŇ O CCA 10 dB a byl klid. Chce vyzkoušet, může se lišit dle místních podmínek.
Jinak s PMR nemám žádné zkušenosti.
Ty propusti se osvědčily víc, než vše širokopásmově zeslabit: rozdíly mezi jednotlivými signály tu dělají i víc, než 30 dB.
Výsledek špičkový - ale o tom už jsem tu psal jinde.
Začínám prostě zase po letech věřit na selektivní zesilovače.