čím byste ošetřili staré rozpraskané dřevo

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

čím byste ošetřili staré rozpraskané dřevo

#1 Příspěvek od bu2520 »

proti povětrnostním vlivům?
Potřebuju ošetřit starou dřevěnou konstrukci, která bude umístěna celoročně venku, a to dřevo dost rozeschnuté. Co byste mysleli na ošetření?

Nejsme sice literární server, ale otázka snad stále ještě končí otazníkem, ostatní interpunkci také ještě nikdo nezrušil, tak proč to vše vynechávat? Zbytek jsem taky opravil.
Hill
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Penetrace + silnovrstvá lazura.

Ovšem "rozeschnuté dřevo" je široký pojem...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

Je-li dřevo popraskané, nikdy už do všech puklin nepodaří vpravit impregnaci. Malé předměty je dobré máčet. Není-li nutný estetický vzhled je dobrý vyjetý olej nebo penetrák. Jinak je dobrá i ohřátá fermež a potom nátěr. Telegrafní sloupy jsou impregnovány zelenou skalicí a dříve se používal již zmíněný penetrák. Jinak jak je psáno výše, lze použít lazuru, na trhu je toho dost.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

je to takový žebřík , který byl zavěšený pod střechou a je silně popraskaný nyní by měl sloužit jako konstrukce na květiny tak že přijde i na déšť . Tak že asi ho něčím napustím a hotovo.
procesor

#5 Příspěvek od procesor »

Dobré by bolo aj niečim impregnovať proti hubám.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Napusť ho hodně naředěným Luxolem, ten zateče i hodně hluboko do spár.
A přidej pár nátěrů méně naředěným. Prostě použij řidší a časy kladení dalších vrstev drž podle návodu na plechovce.
Mám sedátko udělané z masivního materiálu na balkóně a napouštěl jsem ho takto asi před 15 lety a od té doby drží.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

je to asi 80 let staré vyzrálé mechanicky pevné dřevo líbí se mi nejvíc Hillova metoda tak že budu luxolovat, i když moje babička dřevo venku natírala vyjetým olejem a i po 50 letech bez další údržby je bez vady, ale nejsem si jist co by mi to udělalo s kytkama :-)
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Hill píše:napouštěl jsem ho takto asi před 15 lety a od té doby drží.

Nojo, ale tehdá to byl LUXOL, teď je to parodie na luxol. :roll:
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Mourek »

Doporučuji fermež ,nejprve čistou a pak ředěnou fermežovou barvou. Několik vrstev a navrch vnější email. olejový . Praskliny napustit a netmelit. Tmel časem vypadne a je to na nic. Luxolem by to mohlo jít taky a rychleji schne než fermež.Ale to nemám odzkoušený
bu2520

#11 Příspěvek od bu2520 »

dík za inspiraci zatím ten "luxol" nebo jeho klon vede.
PLV

#12 Příspěvek od PLV »

Fermež a olejové barvy nevydrží moc dlouho. Luxol má delší životnost.
Netřep se mnou!
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Mourek »

Možná už dnes ani pravá fermež není, nevyhovuje Bruselským normám. Mě nátěr starých oken vydržel asi 20 let ted to natírám Balakrylem aby bylo brzy suché a za 5 let je to v háji. Lazury vydrží déle. Ale je pravda že nátěr fermeží aby k něčemu byl byl záležitost pomalu na celé léto a stejně s okna přes zimu slepily. Natíral jsem vrata Lazurou a docela to drží.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Andreo, na tom něco je. Tehdy jsem ještě Luxol ředil ředidlem S6006, dnešní se ředí lakařským benzínem. Ale ten zase vyprchává pomaleji, tak by to třeba mohlo mít čas zasáknout do větší hloubky, ale kdo ví?
stefan31

#15 Příspěvek od stefan31 »

Môžem potvrdiť, ten pôvodný Luxol by to ošetrenie dreva zvládol, ale jeho výroba bola pozastavená vraj kvôli karciogénnym problémom, neviem či pri výrobe, pri aplikácii, alebo pri dlhodobom použití v interiéri....alebo je to klebeta, ale súčastný Luxol je niečo iné...

Stefan31
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“