Back-UPS 1500i RS

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Polk

Back-UPS 1500i RS

#1 Příspěvek od Polk »

Ahoj dostala se ke mě tato UPS Back-UPS 1500I RS , podle všeho má jíž starší baterie. Které bych chtěl vyměnit, je tam origo pack, který někde nahrazují 2x7,2 Ah , ale bohužel nikde jsem se nedočetl, které jsou origo baterie. Myslím si že 2x9 Ah.
K tomu vede můj další dotaz, pokud vyměním baterie je nutné provést nějakou kalibraci ? Přes powerchute jde udělat kliknutím jakousi kalibraci, ale asi to není to pravé.
Dále přemýšlím o prodloužení doby zálohy přikoupením battery packu, který se k UPS dá připojit. (zase jsem nikde moc nenašel jaké obsahuje baterie, domnívám se, že 4x9 Ah.
Jen mě napadlo, zda-li se na origo pack nevykašlat a zapojit přímo do UPS 2x17 Ah baterie. Další otázka je, zda-li je toto možné, domnívám se že pro UPS nebude problém tyto baterie nabít, když dokáže uživit i přídavné battery packy a obsahuje aktivní chladič, který jede při výpadku. Ale netuším, zda-li UPS dokáže tyto baterie využít a nebude se vypínat dříve než budou baterie vybité.
Co jsem se dočetl, tak se kalibrace používá u typů SMART, takže netuším jak se zachová BACK-UPS.
Ještě jeden poznatek, zapojil jsem na UPS se stávajícími bateriemi zátěž asi 250 - 300 W a vypla se cca kolem 6 min. Po té jsem zkusil nabít na 100 procent a kliknout na výměnu baterií , nastavili se přes powerchute jiné časy zbývající zálohy a UPS vydržela u stejné zátěže cca 14 minut. Což mě dovedlo k tomu, že nějaká kalibrace bude určitě nutná.
Díky moc za rady, potřbuji dosáhnout co nejdelšího času zálohy při odběru 250 - 300 W.
Vogon

#2 Příspěvek od Vogon »

Tahle UPS má tři baterie 12V/9Ah.
Trvale zatížitelná je výkonem maximálně 300W.
Pokud budeš chtít prodloužit dobu zálohování musíš zapojit nové baterie stejně jako jsou v původním BP.
Mají vyvedeno napětí od dvou baterií zvlášť na napájení části elektroniky.
Kalibrace není nutná, u tohoto typu UPS nelze provést.
Pokud budeš dělat "runtime kalibraci" nebo jak se to v tom softu jmenuje je dobré zatížit UPS nejméně 40% jmenovitého výkonu aby se srovnala vybíjecí křivka.
Polk

#3 Příspěvek od Polk »

Díky moc za odpověď.

Jen jsem nějak v UPS nenašel 3 baterie. Otevřu přední kryt a pak je takový ten velký 3 pinový konektor. Napojený na 2 baterie, která jsou spojeny. Když pack rozeberu jsou tam 2x Exide EP 1234 (s modrým textem) - někde jsem našel že by to měli být 9Ah.

Takže chápu tak, že když spáruji 2x17 Ah, tak nemusím kupovat přídavný batery pack a UPS si s nima poradí. A při 300 W zátěže, to znemená, když zálohu se prodlouží třeba přes hodinu nebude problém s přehříváním?
Jinak papírově má psanou špičku 865W.

Jinak nabít tedy nové baterie na 100 procent , pak zatížit na 40 procent, odpojit napájení a udělat přes powerchute tu výměnu baterie ? A nebo nechat zapojená napájení?
Vogon

#4 Příspěvek od Vogon »

Hm, zajímavé. Tyhle UPS se kam až moje paměť sahá dělali na 36V.
Asi proběhla další vlna katování kostů...
UPS si s baterií 17Ah bez problémů poradí.
Nic neodpojuj UPS se postará sama.
Většina UPS je stavěná na špičkový výkon po domu několik málo jednotek minut. Trvalé zatížení nesmí přesáhnout 30%.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“