Můstek RLC 10

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tandel

#16 Příspěvek od tandel »

mtajovsky píše:Já vím. To mě předtím nenapadlo; po chybně změřené kapacitě na rozsahu 400 nF jsem jen ručně přepnul na vyšší. Ale po vašem postřehu, že by mohlo jít o vliv automatického přepínání rozsahu jsem to teď vyzkoušel i na ruční přepnutí rozsahu 400 nF. Je to stejné. Ostatně, ruční přepínání zřejmě nahradí automatiku a vlastní přepínací obvody, které by mohly mít na měření vliv, asi budou stejné.

Obecně nemusí být stejné. Ale ve světle toho, co teď píšete, dovozuji, že u tohoto přístroje jsou opravdu stejné. Nicméně u mého DMM to tak není.
Jednoduchým řešením problému by bylo úplně vynechat ze hry automatiku (myšleno jen při měření kapacit). Řada DMM stejně má jen dva rozsahy pro měření kapacity, takže by to ani moc nevadilo. Kolik rozsahů pro měření kapacit má přesně tento typ DMM?
mtajovsky

#17 Příspěvek od mtajovsky »

Má 6 rozsahů: 4nF-40nF-400nF-4uF-40uF-400uF. Nižší 3 rozsahy by měly mít přesnot 2%, horní potom 3%.
tandel

#18 Příspěvek od tandel »

No to už je slušný rozsah měření kapacit a zajímavý nejvyšší rozsah. I když o měření elytů s kapacitou několik set mikrofaradů si myslím svoje.
zdenekxxx

#19 Příspěvek od zdenekxxx »

problém u TC181 je speciálního původu. Tento kondenzátor potřebuje totiž určité napětí aby se choval jako "kondenzátor" o dané kapacitě. Podívejte se do katalogových listů TESLY. Udává se myslím minimální napětí 0,5V. Vývody totiž nejsou přivařeny, ale pouze přiloženy.

Takže když jsem se díval na průběh u běžného přímoukazujícího multimetru co měří kapacitu, tak nabíjecí křivka nebyla exponenciála ale poněkud deformovaná křivka kdy do určitého napětí strmě stoupala(kondenzátor nevykazoval kapacitu). Kondenzátory TC180,TC170 nelze tedy integrační nabíjecí metodou vůbec měřít.
houska

RLC 10

#20 Příspěvek od houska »

Zdravím, měl bych prosbu. Nemáte někdo manuál na RLC 10? Ten odkaz uveřejněný dříve už je neplatný. Dík.
Quest

#21 Příspěvek od Quest »

To houska: Mám orig. návod na použití RLC10. Chceš-li, naskenuju, je to asi 25 stran A5.
houska

RLC 10

#22 Příspěvek od houska »

Dík, jestli by jsi to udělal a poslal, bodlo by mi to.
Quest

#23 Příspěvek od Quest »

Dobře, udělám, ale nebude to hned. Dej mi tak ještě 7-10dní.
Quest

#24 Příspěvek od Quest »

To houska, ten návod na RLC 10 máš tady: http://upload.ebastlirna.cz/index.php?
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“