2) Tomuto nerozumím: "Překokaný aby se otáčeli pořád dokola"
Restartující se robot :(
Moderátor: Moderátoři
2) tak pardoon no "Překopaný, tak aby se otáčeli pořád dokola" protože serva se pořád dokola neotáčejí, že?
A taky jsem přišel na to, že k resetu dochází při zvýšení zátěže 7806 (prostě při zatížení motorů), ale žádny pokles napětí jsem nikde nespozoroval. Fakt už nevím co s tim, asi to rozkopu. :'(
Na odporu 100Ohmu nesmí být žádný úbytek, protože jím ss proud neteče.
2)Z tvého popisu se mi zdá, že ten kopanec musí být v neshodě schematu se skutečným zapojením. Není možné, aby při přemostění 6V stabilizátoru - tedy napájení můstků přímo z akumulátoru přestal fungovat obvod detekce překážek, protože se o této změně nemůže nijak "dovědět" (obě napětí jsou v L298 prakticky oddělené), pokud ovšem úroveň rušení nevzroste do té míry, že zcela znefunkční příslušné obvody.
3) Paralelně k napájení 6V v těsné blízkosti můstků zařaď elektrolyt alespoň 1G/10V. Nikde ho tam nevidím.
A ještě něco - kapacita odrušovacího kondenzátoru se mně zdá malá - já bych spíše volil hodnotu 100x větší tedy 10nF i více, pokud se nejedná o PWM s kmitočtem desítek kHz. Nepotřebujeme odrušovat tv příjem, ale vlastního robota.
zbek píše:....odpor 100ohm se v serii u tak maleho napětí nepoužívá případně se do přívodu zařadí ještě dvě tlumivky
S tím musím souhlasit. 100R/2W používám pro odrušení na 230V rozvodu. To samý ta hodnota kondu,100p je podle mě skoro nanic,já používám na těch 230V kapacitu 100n-220n.
A schémata jsou s vlastním zapojením na 100% shodná.
Z textu som pochopil, že tu nejde o pripájanie krokových motorov, ale "trvalé" pripájanie komutátorových motorov. V tomto prípade je namieste rada s kondenzátormi a tlmivkami na ferite (zbek) čo najbližšie pri motore. Potvrdilo sa (pravdepodobne), že keď sa motor nahradí LED tak neresetne. Komutátorový motor naindukuje do vedenia špičky niekoľko krát väčšie (30V) ako je napájacie napätie, a to sa šíri celým zapojením.
Ešte jedna vec; na riadenie takýchto motorov sa používa komplementar FET
a skús ešte ten veľký kondík dať čo najbližšie k motorom a napájaj ho cez diodu.
A ešte jedna vec aké diody používaš na odrušenie motorov D1 - D8, tam by mali byť rýchle diody - bežné 50Hz to nemusia zvládnuť. Ak máš osciloskop pozri sa na vedenia čo tam je.
-
Návštěvník