OVP CTV28MM40S, vadný zdroj

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#46 Příspěvek od kokun »

A co takhle to nejprve zapínat přes žárovku? - ale tohle je už i na mně moc :smash:
Honza - kokúň

#47 Příspěvek od jogo »

Zaskočím za kokun-a aby si troška vydýchol :)
a vrátim sa k tým dvom odporom:
sám si potvrdil, že majú rôzne značenie, takže so schémou sedieť zrejme nebudú a ja by som sa v tomto spoľahol na výrobcu a na dobré rady, ktoré si tu už dostal.
Čo sa týka tranzistoru, keďže nie je v skrate (odvolávam sa na Tvoju zmienku o tom prvom), premeraj v doske zbežne súčiastky a logicky usúď, či môžu byť dobré, alebo nie. Osobne si myslím, že nejaké malé odchýlenie parametru by fatálne zmeny v chovaní zdroja spôsobiť nemalo.
Ideálne by bolo, keby si vybral IO zdroja - a máš to meranie oveľa jednoduchšie.
Spusti to prípadne bez tranzistora a logicky usúď, či napätia, ktoré sa tam objavia, sú tie správne.
No a potom spusti zdroj (ak si nič podozrivé nenašiel) na náhradnú záťaž a budeš zase o krok ďalej. Myslím že ten správny.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od otakarv »

technik-po píše:kompletně vyletované jsou, již od pohledu má každý jiné barevné pruhy

Tyto odpory se dosti zahřívají a tím pádem se barevné označení někdy změní(barevně).Hodněkrát jsem bádal,jaká je na některých takových odporech barva proužků.
kokun

#49 Příspěvek od kokun »

Přesně tak.
Značení součástek bar. proužky si vyžádaly nové technologie výroby - jakmile se začaly automatizovat osazovací linky.
Při číselném značení a zároveň ohýbání vývodů - na nějakém automatu - docházelo téměř vždy (podle "zákona schválnosti") k tomu, že se tištěná hodnota dostala vespod a tudíž čitelnost omezená. Když se v minulosti ohýbaly vývody ručně, tak to uhlídat šlo 8O
Toto mělo řešit právě značení bar. proužky - potud by to "sedělo" - jen tak nějak (autor tohoto "vynálezu") pozapoměl na ty změny barev, při tepelném namáhání (především rezistorů - u jiných prvků se tento "nedostatek" až tak neprojevuje) :wink:

U technik-po se bude jednat o absenci zákl. logického uvažování :cry:
Když se totiž zadívá na sch. a když mu "lítá" pojistka, tak těch možností asi moc není.
Pokud není vadný FET VT101-2SK2545 (o čemž, jak jsem psal výše, pochybuju), tak už zbývá jen "lentilka" C115-330p/2kV 8O 8O 8O
A, že by po každém takovém zkratu měl přinejmenším kontrolovat přesnou hodnotu R108-0R33/1W (lépe rovnou dávat nový!), na to dosud nepřišel - proč taky, když "odpory malých hodnot doma nemá" 8O :cry:
A, že to zapne bezhlavě (a "natvrdo"), namísto toho, aby to "prohnal" přes žárovku :?:

Nedivme se - nic o tom neví a ani si nic nepřečte :cry:
Proto jsem na začátku psal (jak praví pida_m) - "to zase bude porod" :roll: :lol: :cry:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od technik-po »

Zaměřil jsem se na IO NL101 a jeho součásti kolem. Přerušená dioda VD104 která zajišťuje napájení IO za běhu. Že by opravdu ono IO bylo kaput a způsobovalo ono vyhoření pojistkového odporu. Bylo by to logické ale ohmetrem vývod č. 7 IO NL104 má odpor v naletovaném stavu 330K ohmů.
To by ale měl být ten odpor menší, kdyby byl zkrat uvnitř si myslím :oops:
Odpor R108-0R33/1W je v pořádku, takže vadná kapacita C115 330pF/2kv to určitě nebude :roll:
kokun

#51 Příspěvek od kokun »

Tys asi fakt spadl z jahody - kudy by asi ten zkrat. proud "prohučel" přes ten NL101 - když ti to vyráží pojistku (poj. rezistor) R103/0R15 :?:
Tys měl opravdu "zámožné rodiče" (když se ti zmohli na tak dlouhé vedení) 8O

Zkrat. proud (z bodu +300V) musí zákonitě protéct (na GND) jedině přes R103/0R15, L104-15uH, trafo T101-pin 8a2, FET VT101-2SK2545 (příp. přes ten C115-330pF) a rezistor R108-0R33/1W na zem - nebo ty tam vidíš ještě jinou cestu? (přes NL101? :cry: ) 8O 8O 8O
Takže pořád budeš tvrdit, že je ten FET dobrý (když rovněž tvrdíš, že je dobrý i ten C115-330pF) :?:
Asi bude v tom FETu proražena ta dioda - co je v něm mezi kolektorem a emitorem 8O :lol: - :opravar:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od technik-po »

Znovu startovací odpory
Přílohy
Clipboard01.jpg
(53.96 KiB) Staženo 98 x
kokun

#53 Příspěvek od kokun »

A toto je zase co?
Toto vlákno už má zase 4 strany a ty nejsi s telkou ani o píď dále 8O :lol: :cry:
Skončí úplně stejně jako to s tím tvým tvp "Fujnaň" - tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#287531 - :cry: :cry: :cry:
Honza - kokúň

#54 Příspěvek od rnbw »

FET moze byt dobry, ale nie je mu to nic platne ked ho odpaleny IO otvori "natvrdo".
Andrea

#55 Příspěvek od Andrea »

rnbw píše:FET moze byt dobry, ale nie je mu to nic platne ked ho odpaleny IO otvori "natvrdo".

Přesně tak, zkusila bych odpojit gate od řídicího IO, nechat jen ten přizemňovací odpor, případně gate spojit se sourcem natvrdo. Když zkrat zmizí, tak je vadný IO.
technik-po
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od technik-po »

To je ono, ale já vyndal IO a je po zkratu, sice telka bez IO běhat nebude ale to je ta pravá příčina :aplause: Celou dobu jsem měl na IO podezření, Na obrázku startovacích odporů je vidět jak vlivem vekého proudu je vyhřátá i deska, a když sem vyndal a přeměřil odpory, podivil jsem se že je tam osazena jen poloviční hodnota vůdči schématu. Nějaký menší rozdíl bych bral, ale 39K ohmů na 300V je málo pro napájecí napětí IO 15V. Je s podivem že ta telka běhala cca 3roky.
Naposledy upravil(a) technik-po dne 23 dub 2010, 21:49, celkem upraveno 1 x.
fero7

#57 Příspěvek od fero7 »

Sorry, ale Tvoje uvahy sa stale uberaju nespravnym smerom. (A su nespravne!).
Ak by si pocuval co Ti radia, tak ta TV uz davno ide.
V momente startu IO prebera napajanie z impulzneho trafa.
kokun

#58 Příspěvek od kokun »

technik-po píše: To je ono, ale já vyndal celé IO a je po zkratu, ..... Celou dobu jsem měl na IO podezření, Na obrázku startovacích odporů je vidět jak vlivem vekého proudu je vyhřátá i deska, a když sem vyndal a přeměřil odpory, podivil jsem se že je tam osazena jen poloviční hodnota vůdči schématu. Nějaký menší rozdíl bych bral, ale 39K ohmů na 300V je málo pro napájecí napětí IO 15V. Je s podivem že ta telka běhala cca 3roky.

- A žes ho nevyndal radši jenom půlku :roll:
- To máš otevřené asi první OVP-éčko - ty start. rezistory (a DPS pod nimi) jsou vyhřáty téměř u všech modelů :wink:
- Zkus se podívat na sch. řady předchozích modelů (např. CTV252/282, 284, ....) a zjistíš, že se v nich používal třeba jen jeden "start.rezistor" o hodnotě právě jen 39K - tak co je na tom překvapivé?
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od technik-po »

Fero to že IO je napájeno z trafa sem tam psal já, ale mbw to napsal správně, vadný IO otevřel FET naplno a to byl ten zkrat :oops: Naletoval jsem tam nový IO a vyměnil startovací odpory a vadnou diodu VD104. Neměl sem 39K ale 40K a tak jsem je tam 2x osadil, součet odporů je 80K telka již hodinu běží bez problému. Zapnutí a vypnutí bez problému :aplause:
Killroy
Moderátor

#60 Příspěvek od Killroy »

No hurá. Už jsem se bál, že to bude další nekonečné vlákno.. :D

Killroy
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“