fotoodpor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ATmega

fotoodpor

#1 Příspěvek od ATmega »

cafte potrebujem radu pls, mam fotodpor FW300

Kód: Vybrat vše

http://sos.sk/?str=378&searchstring=28919&p=E1580&act=1

a chcem pomocou nej merat napatie, pomocou ad prevodnika(atmaga16), zapojil som to ako napatovy delic do serie s 200ohm, moze to tak byt?lebo mi to dako nemera
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

Měřit napětí fotorezistorem? To jsem ještě neviděl :D
Jinak měřit intenzitu osvětlení lze tímto fotorezistorem. Podla údajů má odpor zhruba v rozmezí 8k - 300kOhm. Tedy při zapojení v sérii s odporem 200 Ohm bude na výstupu napětí v rozsahu 97,5% ÷ 99,9% vstupního.
ATmega

#3 Příspěvek od ATmega »

GeorgeB píše:Měřit napětí fotorezistorem? To jsem ještě neviděl :D
Jinak měřit intenzitu osvětlení lze tímto fotorezistorem. Podla údajů má odpor zhruba v rozmezí 8k - 300kOhm. Tedy při zapojení v sérii s odporem 200 Ohm bude na výstupu napětí v rozsahu 97,5% ÷ 99,9% vstupního.

no podla intenzity sa meni odpor a podla toho napatie...ci?:)presne tu intenzitu chcem merat...no dobre dam vacsi odpor, ale bude to fungovat?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

Re: fotoodpor

#4 Příspěvek od GeorgeB »

ATmega píše:mam fotodpor FW300
...
a chcem pomocou nej merat napatie

Tady je jasně napsáno o měření napětí fotoodporem...

Proč by to nemělo fungovat v zapojení jako dělič napětí? Vždyť i s tím 200 Ohm odporem to fungovalo, ale v menším rozsahu. Takže vypočítat hodnotu odporu v děliči tak, aby při rozsahu fotoodporu 8k÷300kOhm měnilo výstupní napětí pokud možno lineárně a v co největším rozsahu.
ATmega

#5 Příspěvek od ATmega »

hm hej, a bude to merat presne?nebolo by lepsie taketo zapojenie?

Kód: Vybrat vše

http://img180.imageshack.us/i/sl371568.jpg/

ja sa nevyznam tak neviem...pokial, je to to iste tak si urobim radsej ten delic obycajny
ATmega

#6 Příspěvek od ATmega »

inac ono to ma rozsah tusim 200ohm az 400kohm,e lne k tomu neviem najst katalogovy list
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Pořád ale není jasné, co chceš měřit: jestli jas žárovky, tak jde o veličinu, jejíž závislost na proudu je značně nelineární. Fotoodpor ke všemu vidí i infračervené záření, takže zaregistruje i slabě žhnoucí vlákno, které ani potmě není okem vidět. Tedy jeho údaj ovlivňuje i barva světla (spektrální složení). Tady se už o lineárním převodu vůbec nedá mluvit.

Nedělej s tím tajnosti a napiš účel, kterému to má sloužit, jinak se výsledku nedobereme.
ATmega

#8 Příspěvek od ATmega »

jaj prepacte, ja nerobim tajnosti...ma to merat vsetko, ale hlavne svetla zo ziaroviek a podobne (umeleho osvetelnie) ide o sustavu svetiel, na kameru, take nocne osvetlenie...a jednom rezime by sa mali menit v zavislosti od nameranych hodnot z toho fotoodporu...
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

To máš trocha zvláštnu predstavu, ako by to malo fungovať: pozri do katalogových listov tých fotorezistorov, akú majú závislosť odporu na osvetlení. A rátaj: na chodby stačí 75 luxů osvetlení, na pracoviskách najmenej 750 lx, ale na stole pod bodovkou máš bežne 7500 aj viac lx. To je rozsah 7 a viacej clonových čísiel na kamere (napr.clony 2,8-22 pri rovnakej dobe osvitu), ktorý budeš muset riešiť najmenej dvoma fotoodpory - jedným pre malé intenzity osvetlenia a, až jeho odpor klesne pod nastavenú hodnotu, prepnúť na druhý fotoodpor s clonkou, ktorá omezí intenzitu dopadajúceho svetla dajme tomu 64x, to je posun rozsahu o 6 expozičných čísiel pri rovnakej nelinearite. V zapojení ako delič sice ide charakteristiku čiastočne linearizovať, ale iba pre zo 4 expozičné hodnoty, ďalej už sranda končí.

Ak chceš stabilizovať hladinu osvetlenia podľa odrazeného svetla od snímanej scény, zabudni na žiarovky, iba ak by si snímal čiernobielo. Žiarovky totiž mení s teplotou vlákna logicky aj teplotu chromatičnosti svetla (ináč sa to volá farebná teplota), čo u kamery, ktorá si pri spustení záberu nastaví vyváženú bielu, urobí paseku v zafarbeniu obrazu v okamihu, keď sa pred fotoodporem objaví lepšie odrážajúci objekt.
Eště tak biele LEDky, tie farbu svetla so zmenou prúdu pozorovateľne nemení.
Ale prepáč sprostému, stále mi nieje jasné, čo od toho vlastne očakávaš.
Lebo schémata, čo si uviedol v odkaze, slúžia prednostne na vyhodnotení jedej hodnoty odporu, resp. úzkeho rozsahu hladin osvetlenia, v ktorom zapojení preklopí z nuly do jednotky. Vhodné pre súmrakové spínače, ktorým nelinearita nevadí, ale nie priveľmi pre meranie.
Naposledy upravil(a) Hill dne 29 dub 2010, 20:24, celkem upraveno 4 x.
ATmega

#10 Příspěvek od ATmega »

no neviem aby som pochopil celej Vasej odpovedi by som si musel zobrat slovnik... :D hm uricte mate pravdu, ale mne to zatial statci len tak provizorne, mam k dispozi zatial len jeden fotodopor odskusat, ci to bude bezat programovo...potom budem urcite riesit taketo veci, nepomohlo by aspontorsku zapojit to v takomto zapojeni?
http://img180.imageshack.us/i/sl371568.jpg/
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Zapoj to tak.
Prostě zkus ta zapojení z knížky, ale zapomeň zatím na procesor.
Napřed si vyzkoušej, co to dělá. O těchto zapojeních jsem napsal, že neslouží k měření, ale jen ke spínání něčeho. Buď, že je málo světla, nebo moc.
Na měření světla to vhodná zapojení nejsou, hladinu osvětlení nejlíp vyhodnotíš měřením odporu. To samozřejmě lze z napětí na vývodu odporového děliče, ale už musíš zahrnout vlastnosti děliče nebo ho navrhnout tak, aby šly zanedbat.

Dokud to nezvládneš analogově, procesor už nic nevyřeší, tak se na něj moc neupínej.

P.S.: aby si nemusel hľadať v dvoch slovníkoch, prepísal som svoj predchádzajúci príspevok do slovenčiny.
ATmega

#12 Příspěvek od ATmega »

ale ja som to myslel inac, zle sa vyjadrujem... :D po cesky rozumiem dost dobre...ale myslel som take nieco ako elektrotechnicky slovnik.. :D to ste nemuseli prepisovat, ale diky :Da tym slovnikom som myslel take daco, ze sa do toho moc nerozumiem ja s tym nemam skoro vobec skusenosti celkovo s elektrotechnikou, schemu si zostrojit viem, ale tie ostatne veci budu problemovejsie :lol:
ATmega

#13 Příspěvek od ATmega »

prepacte za to nedorozumenie, ale velice si to vazim, ze ste to pre mna prelozili :!:
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Já vím, ale, když už jsem četl, že potřebuješ slovník, tak jsem nedolal :wink:
Ale večer už mi padala víka, teď za chvíli musím do práce, tak vydrž do večera, pohledám něco jednoduchého a přitom použitelného, i když v době, kdy jsem si naposledy vyráběl expozimetr ke zvětšováku, se všechno vyhodnocovalo analogově (třeba stupnicí na potenciometru a dvěma žárovkami). Určitě z toho něco půjde použít.
Banda

#15 Příspěvek od Banda »

Já bych asi začal s hledáním vhodného fotosenzoru pro danou aplikaci a hlavně se soustředil na VA charakteristiku. Pak vybrat vhodné zapojení a nejspíš bude potřeba v procesoru mít uloženou tabulku pro správný převod.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“