Samozřejmě, potřebuješ znát rozsah možných hodnot odporů fotorezistoru, který použiješ. A nespoléhej na to, že dva fotorezistory stejného typu mají stejný odpor při témže osvětlení - rozptyl hodnot je nepříjemně velký, vlastně nejde vypočítat hodnoty okolních součástek, vyjdou pro každý kus jiné. Takže, chceš-li tím měřit, musíš mít po ruce ještě kalibrovaný luxmetr a ostatní hodnoty doladit.
Něco jiného je řízení nebo měření komparační metodou - prostě zapojím to do můstku a podle luxmetru nebo expozimetru (případně podle nastavené clony nějakého objektivu) si ocejchuji potenciometr. Tak mám například zapojený expozimetr ke zvětšováku. K vyvážení slouží dvě LEDky, protože v temné komoře mi je měřidlo s nulou uprostřed na dvě věci, i když je o něco přesnější, ale nevidím na něj. Tak jsem si nastavil osvit potenciometrem a clonou na objektivu zvětšováku vyvažoval - všechny fotky jsem pak exponoval stejnou dobu.
Vyvažovat se musí pomalu, zejména při slabém osvětlení: hodnota odporu fotorezistoru se ustaluje několik sekund. Při silném světle reaguje podstatně rychleji.
Tady je
vysvětlení funkce fotorezistoru s řadou odkazů.
Jde o to, že v poměrně širokém rozsahu osvětlení je závislost proudu fotorezistorem celkem lineárně závislá na osvětlení, což ovšem znamená, že odpor fotorezistoru se mení s převrácenou hodnotou a jeho velikost se s osvětlením mění značně nelineárně.