Jak na "usměrnění" audio signálu k A/D převodníku

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
browner

Jak na "usměrnění" audio signálu k A/D převodníku

#1 Příspěvek od browner »

Dobrý den, možná bude můj dotaz primitivní, možná ne, ale potřeboval bych poradit. Mám elektretový mikrofon, navrhnutý zesilovač, aktivní pásmový filtr. Tento signál bych chtěl přivést na A/D převodník k procesoru, ale ten snímá od 0-3V. Pokud to chápu správně, tak signál z mikrofonu je střídavý s amplitudou + - kolem nuly a já potřebuju, aby tento signál nabýval pouze kladných hodnot. Jak toho docílím? Napadlo mě nějak posunout signál - ale nevím jak...a nebo dvoucestně usměrnit? Tím bych ale získal signál dvojnásobné frekvence a taky nevím, co by to udělalo s kvalitou signálu...pokud se zde najde někdo ochotný mi pomoci, budu mu moc vděčný.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Záleží, co od toho očekáváš, co to jako má dělat.
Úroveň signálu lze vyhodnotit několika metodami a většině z nich je jedno, že je kmitočet po usměrnění dvojnásobný, protože se stejně musí aspoň nějak vyhladit.
A k čemu tam máš tu propust?
Takže odpovědí je víc a navrch jedna otázka.
V každém případě musíš napřed signál zesílit na úroveň, z níž dostaneš napětí zpracovatelné měřicím obvodem.
Jestli zesílíš částečně nf signál a zbytek doženeš zesílením stejnosměrné úrovně, nebo zesílíš nf signál natolik, že bude stačit ho před vyhodnocením jen usměrnit, je na tobě.
browner

#3 Příspěvek od browner »

Takže, očekávám od toho pouze to, abych tento daný signál dovedl vzorkovat A/D převodníkem, který snímá kladné hodnoty v rozsahu 0-3V. Propust tam mám z důvodu rozsahu zpracování kmitočtu (přenos má 1). Jinak, signál nepotřebuji nikaj vyhlazovat, přece bych ztratil informaci o kmitočtech:-) Nebo zeptám se ještě jinak. Jak tedy funguje převodník ve zvukové kartě počítače, když je k ní připojen elektretový mikrofon? V podstatě řeším tento problém, jak střídavý signál s amplitudou, která jde do plusu a mínusu udělám signál, který bude pouze v kladné části. Nic víc. Doufám, že můj dotaz chápete správně
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Stejnosměrně ho odděl kondíkem a posuň děličem na půlku reference převodníku.
ST78

#5 Příspěvek od ST78 »

Jestliže máš tvrdý zdroj signálu (předpokládejme výstup z operačního zesilovače) a velkou impedanci na vstupu (u A/D vstupu mikrořadiče je splněno), pak už jenom musíš vědět, jakou úroveň (velikost rozkmitu) má vstupní signál.
Na vyřešení tvého problému by pak mohly stačit 2 rezistory a trocha elementárních výpočtů. Ohmův zákon a funkci odporového děliče jistě znáš ...
:wink:
Malá nápověda: Druhý z rezistorů neopírej o GND ale o + napájení...
masar

#6 Příspěvek od masar »

Asi takhle. Před tenhle obvod můžeš ještě zařadit zesilovač signálu. :wink:
Přílohy
posun.png
(1.35 KiB) Staženo 120 x
posuv2.png
(1.71 KiB) Staženo 116 x
Naposledy upravil(a) masar dne 30 dub 2010, 19:25, celkem upraveno 3 x.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Takže potřebuješ vzorkovat průběh, jinak řečeno digitalizovat analogový signál.
Tak tam vraž předzesilovač ze ziskem asi 40dB, potenciometr na zmenšení citlivosti (stačilo by 26-30dB, ale podle podmínek budeš potřebovat nastavit citlivost, tak je tam kousek rezervy - ubrat mu můžeš vždycky).
Výstup zesilovače odděl kondíkem, mezi napájení a zem dej trimr asi tak 47k až M1, běžec spoj s vývodem kondíku na převodník a nastav tam 1,5V.

Když ses ptal po usměrnění, měl jsem za to, že sháníš indikátor špiček nebo VU-metr. Proto jsem se taky ptal na tu propust, při vzorkování nf signálu se totiž tento neusměrňuje.
browner

#8 Příspěvek od browner »

Pánové, děkuju mnohokrát za ochotu a čas! Jdu to hned vyzkooušet.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

A mě nikdo nepoděkuje :?
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Tak to my se rádi rozdělíme :agree:
browner

#11 Příspěvek od browner »

Jejda, promiňte mi, Andreo, i Vám samozřejmě děkuji!!!:-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“