Kachlová kamna???

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
frantajetel11

Kachlová kamna???

#1 Příspěvek od frantajetel11 »

Zdravím všechny bastlíře.
Sice je to úplně mimo mísu tohoto fóra, ale přesto bych se chtěl zeptat.
Koupil jsem dům a chci do něj nechat udělat kachlová kamna na dřevo s výměníkem.
Moje představa je :
Tři topeniště :
Jedno hlavní - na ohřev vody do radiátorů a bojleru (pokud bych zachoval el. bojler :? , což se mi moc nechce-když tak jen nouzově, tak by možná šel i horkovzdušný výměník, nevím).
Druhé topeniště - pečící trouba (ne na chleba, ale na normálně velký plech).
Třetí - ohřev plátu - na kastróly atd...
Jelikož ten barák má 60ky obvodové zdi, tak nechci nic zateplovat - asi by to bylo zbytečný. Nyní je tam plyn. kotel, který ohřívá pouze vodu do radiátorů a el. bojler, ale ty oba žerou i trávu kolem cesty :? :? :?
Na netu jsem našel spoustu firem, ale přesto bych chtěl vědět, jestli někdo máte zkušenosti - ať dobrý nebo špatný, a podle čeho konkrétní firmu vybrat.
Jelikož to není investice pár tisíc, tak mi na tom docela záleží :wink:
Děkuju předem všem za odpovědi.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Kachlovky měly, mají a vždycky budou mít jen 1 topeniště - a pak můžou mít sadu zvenčí ovládaných klapek, kterými se otevíral nebo zavíral tah do kanálů obcházejících tu troubu nebo ohřívač na vodu (= KAMNOVEC). Každopádně potřebovaly vždycky dost dobrý komín - a taky KAMNÁŘE, který je uměl postavit. Dosti dobré návody se daly najít v některých sbornících edice Udělej (Urob) si sám.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Ale pokud do nich budeš chtít instalovat teplovodní výměník , tak si myslím , že to budeš muset udělat na ta dvě topeniště . Vidím kolem sebe spoustu takovýchto dodělávek doma a je s tím ímrvére problém . Spaliny jsou za tepelným výměníkem poměrně hodně ochlazené a to dělá velké problémy a starý kamnář praktik Ti nebude umět toto postavit . Pokud si uděláš (seženeš) projekt , tak Ti to možná za dlouhý peníz postaví , ale záruku Ti dá jen na klasickou část . Mnoho lidí je zklamáno namontováním krbové vložky s teplovodní směnou - komín netáhne , kondenzují kondenzační zbytky ze dřeva atd.. Pak nastupují regulace , čtyřcestné ventily , zálohy napájení ..........Mimo to , že máš potom v obytném kotelnu .
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

pamatuju, moje babička měla kamna, které měli jedno topeniště, troubu, plochu na vaření a uvnitř výměník, který ohříval vodu v zásobníku, tak že to vymyšlené bylo, byla to ještě prvorepubliková kamna.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

To byl tzv. kamenec , tj. hrnec vestavný v peci a to je pár litrů vody , která se dále neochlazovala . Viděl jsi dobře , ale to neobsahuje řešený problém ....
hafca

#6 Příspěvek od hafca »

Kdybys si chtěl o tom něco přečít, tak Grada vydala v roce 1997 knížku Kachlová kamna. Má to asi 150 stran, mám to v PDF, délka 45MB.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ověřených info nikdy dost . Myslíš , že to někde veřejně upneš ?
hafca

#8 Příspěvek od hafca »

Je to na

Kód: Vybrat vše

http://ulozto.cz/4718451/kk.rar
O podobném tématu byla ještě knížka Krby-otevřené-osazené vložkou-kachlové-zahradní. Rozsah a délka jsou podobné.
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

BOBOBO píše:To byl tzv. kamenec , tj. hrnec vestavný v peci a to je pár litrů vody , která se dále neochlazovala . Viděl jsi dobře , ale to neobsahuje řešený problém ....
No říkali tomu podkova a vedle v místnosti byl boiler ve kterém byla ta ohřátá vody a ten boiler měl nějakých 120 litrů.
hafca

#10 Příspěvek od hafca »

Samodomo podkovu jsme kdysi měli v kombinovaném sporáku. To byl klasický plynový sporák v celku s kamny. V těch byla podkova a poháněla etážové topení. Fungovalo to bez problémů víc jak 20 let, než se namontoval normální kotel s čerpadlem.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

EKKAR píše:Kachlovky měly, mají a vždycky budou mít jen 1 topeniště -.
Tak s tímto tvrzením opatrně ano.Hlavně proto že to není pravda.Je pravda,že obvykle měli topeniště jedno,ale to nevylučuje i jiné varianty.Vím to, protože mám jedny rezestavěny a měl jsem půjčené dost literatury,kde byly popsané nejrůznější varianty.Já budu mít jedno topeniště bez výměníku,ale s chlebovou pecí a jednou troubou.Taky tam bude vyhřívané poležení.Kachle jsem koupil v podniku "Keramika letovice" Zatím mám spodek a teď budu dokončovat topeniště a kobku.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

pajosek2 píše:
EKKAR píše:Kachlovky měly, mají a vždycky budou mít jen 1 topeniště -.
Tak s tímto tvrzením opatrně ano.Hlavně proto že to není pravda....

Kamna s více topeništi je naprosto stejně nesmyslná varianta, jako dva zdroje s nestejným napětím i výkonem pracující paralelně do společné zátěže - uregulovat to vzájemně do společného odtahu je ořech zralý pro hodně složitý soft a kupu výkonové a měřicí elektroniky kolem. Staří kamnáři dobře věděli, že dobrá kamna musejí mít jen jeden rošt a jeden výstup do komína - jinak se hádají tahové poměry a buď to dehtuje a kouří do interiéru, nebo to hoří jak běs a nadměrně se vypalují stěny i topeniště.
To BOBOBO: KAMENEC je slangově kotelní neboli vodní kámen (jinak správně jsou kamence hlinito-hořečnaté soli používané například holičem k zastavení krvácení z říznutí při holení), ten vodní výměník k ohřevu užitkové teplé vody v kachlovkách je KAMNOVEC...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
frantajetel11

#13 Příspěvek od frantajetel11 »

No já už o tom něco študoval na netu a právě jsem chtěl vědět i jiný názory než těch, který to vyráběj... Takže podle vás je možný vytvořit kamna s jednim topeništěm, troubou, plátem a výměníkem??? 8O 8O
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Děkuji hafcovi za knihu , hned jsem přelétl . Právě jde o to , že jakmile namontuješ teplovodní výměník , tak musíš teplo odvést i když se Ti to nehodí . Nebude problém využít jeden akumulátor pro obě topeniště . Základem DOBRÝCH kamen jsou vždy DOBŘE těsnící dvířka , jak u topeniště , tak i u popelových dvířek . Těsnost případných plátů je též samozřejmostí . A potom topíš v jednom či druhém topeništi . Regulace v těchto podmínkách se děje režimem přikládání , není to Atmos... Těchto kamen je kolem mne několik . Nejnovější si nechali nyní postavit švagr se švagrovou s pláty , 2troubami i výměníkem , kde se za pecí vyspí i dva dospělí a pod výměníkem mají trvalou schovku jejich děti . Teta , blahé paměti z Rotneka , neřekla té nádobě na vodu jinek než kamenec a po vynalezení dihydrogenuhličitanu se nemíním o chemii přít .
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pajosek2 »

frantajetel11 píše:No já už o tom něco študoval na netu a právě jsem chtěl vědět i jiný názory než těch, který to vyráběj... Takže podle vás je možný vytvořit kamna s jednim topeništěm, troubou, plátem a výměníkem??? 8O 8O
Jasně,že to jde,pak záleží na komíně.Musíš sečíst výkony spotřebičů(výměník,trouby,plotny a plochu kachlí) a podle toho dimenzovat komín.
Co se týká více toponišť,tak Ekkar se opět nechal trošku unést špatným směrem.Oni totiž Ti staří kamnáři věděli,že pokud je tam více toponišť,tak se topí jen v jednom a ostatní jsou uzavřena,aby to nesálo falešný luft.Ovšem pokud by jsi měl hodně dobrý komín,tak to jde i souběžně. Nevím jak kdo,ale já jsem viděl několikrát používat více kamen na jeden komín. Ekkare něco si o tom přečti a potom mudruj.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“