Čím se dá smýt pájecí pasta?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vasek125

#1 Příspěvek od vasek125 »

Mám osazenou desku takovou mastnou od pájecí pasty. Čím se dá tato pasta smýt? Jde to sice částečně otřít hadrem, ale ten se nedostane do malých mezer. Jaká chemie je zapotřebí aby ta pasta pustila?
Zirafka

#2 Příspěvek od Zirafka »

Na té pastě by mělo být napsáno, čím se ředí.

Jinak na kalafunu používám aceton nebo nitro-ředilo :-) Dá se použít i líh, ale jde to pomaleji. Existují i vodou ředitelné pasty.
vasek125

#3 Příspěvek od vasek125 »

Zkoušel jsem technický benzín, různá ředidla a technický líh, ale nezabralo to. Je to toto: http://www.tme.eu/html/EN/weller-solder ... elny.html#. Možná to podle popisu půjde čistým alkoholem?
Nika
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Nika »

Isopropylalkohol.
Nebo toto
cabernet

#5 Příspěvek od cabernet »

Ten izopropyl.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

To asi není pájecí pasta, ale pájecí tuk !! Vhodné na okapy, potrubí a elektroklempířinu. Nevidím, co je tam za aditivum, ale bývá v tom běžně salmiak :roll: . Při pájení na plošný spoj to asi udělá za horka nějakou směs s tavidlem v cínu a s pájecím lakem a je obrovský problém ty prapodivné zbytky odstranit. Čistý tuk se dá omýt obvykle benzínem (éterbenzínem z lékárny), IPA by to mělo jít taky, ale hůř. Musí se umýt i veškerý pájecí lak a výsledné divné zbytky doporučuji zkusit nitroředidlem, IPA + intenzivní kartáčování silonovým kartáčkem, následně voda s jarem. Veškeré stopy musí jít pryč, dělá to svody.

Nechápu, proč takový sajrajt někdo na plošáky používá. :twisted:

Zajímavé je, že nikde nemůžu najít datasheet od toho sajrajtu... :?:
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Včera jsem dostal na opravu desku, opravovanou zřejmě tímto svinstvem. Bohužel "opravář" použil kalafunu, pájecí kapalinu neznámého druhu a takovýto pájecí tuk na desku, která byla pájena nějakým "resin" tavidlem a přelakována dost tlustou vrstvou nějakého pryskyřičného laku.
Výsledek je zoufalý, deska fungovala podivně (svody mezi pájenými spoji) a na dvou místech došlo k průpalu (svorkovnice 230V s roztečí 7,5mm). Uývá se to velmi špatně - lihem to nejde, IPA naprosto nepatrně. Pomohlo odmáčení lihobenzinem (to šel dolů lak a kalafuna), trochu jsem ten tuk odstranil benzínovým čističem a další etapa byl horký vzduch a utírat to za tepla vatou.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“