Meranie vysky hladiny vody
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Další možností je více otáčkový potenciometr, na jeho hřídelce je váleček s navinutým lankem a plovák s protizávažím, výstup už zpracuje nějaký měřák a příslušný dělič.
Ja som niečo podobné tiež riešil
http://www.meder.com/sensor_ls01_uk1.html
http://www.meder.com/sensor_ls04_uk1.html
LS01 od meder electronic moze byt dlhodobo zaplavena kamošovi som robil tiež regulator do studne a za 180SK sa fakt neoplati vyrabat nejaky senzor.
- frantajetel11
- czatlantis
Poud bude sonda na vzduchu, tak na ní bude 5V, pokud se dotkne vody, tak napětí sletí mnohem níž. Tohle bych četl arduinem.
Pak vyvstal problém, že i při tom minimálním proudu by se ty elektrody pomalu rozkládaly, tak jsem je místo tvrdých 5V připojil na jeden výstup z arduina, kterej sepnu jen každých XXX sekund/minut na nějakou tu milisekundu, než se to změří a pak je to zase bez napětí. Myslím že takto by se ty elektrody neměly šanci rozpustit během několika let...
Rychlej výpočet: měřím každou minutu, doba měření cca 100mikrosekund-->za rok je to 525600 minut=měření-->čas měření 52560000uS=52,6sekund.....takže ročně by to bylo pod napětím jednu minutu. A proud ještě nevím (aby to měřilo bezpečně ikdyž tam bude bordel atd), ale ikdyby tam teklo tu minutu 1A, tak to musí vydržet aspoň 50let
Zatím jsem to zkoušel jen s několika elektrodama ve flašce na stole a tam se to tváří že to funguje. Elektrody bych použil nerez šrouby, vyvrtaný, zapájený, zalitý silikonem a zafouknutý smršťovačkou.
Další metody co mě napadly:
Ultrazvuk - vyzkoušeno, funguje to pěkně, ale ve vlhkosti a bordelu v nádrži by to nevydrželo
Řada odporů od shora dolů a měření celkového odporu v závislosti kolik jich je zaplavených - to se mi moc nezdá - jednak se ty odpory za chvilu rozpustí a jednak to bude měřit blbě, až to bude pokrytý řasou, bahnem atd..
IR - mám tu jeden modul, teoreticky by to použít šlo, ale bojím se že se to za chvilu zasviní a bude měřit blbě...a taky se mi zdá že ta hodnota dost kolísá podle toho jakou to má zrovna náladu