Propisot

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Propisot

#1 Příspěvek od MetalGod »

Nevíte někdo, jestli se dají někde sehnat tyto suché obtisky z řady Elektronika?
Máte někdo s nimi praktické zkušenosti (s výrobou DPS)?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od urbanek »

Nevím jestli se propisoty vůbec ještě dělají. Nějaký doma mám ale dělat s tím DPS je docela pracné... Proto raději menší desky kreslím od ruky rýsovacím perem s krycím lakem. Na větší desky bych šel nějakou tou nažehlovací fólií na kterou se obrazec vytiskne a pak nažehlí na desku...
hafca

#3 Příspěvek od hafca »

Na jednodušší desky je asi nejlepší od Conrada "Speciální tužka DALO 33 PC". Píše tam o ní:"Tužka je úplně naplněná volně tekoucím inkoustem (neobsahuje napájenou náplň), který je naprosto odolný proti železochloridu a jiným běžným leptadlům. Kresba možná do 0,8 mm. Vynikající přilnavost na mědi. Dlouhá životnost. Souprava s náhradním nylonovým hrotem.".
Stojí sice 305,- Kč, ale bohatě se vyplatí. Já si je nechával posílat od známého ještě před revolucí a vydrží hooodně dlouho. Dá se to leptat i v kyselině a peroxydu.
a4tech
Kontaktovat uživatele:

Propisot

#4 Příspěvek od a4tech »

Na jednoduché plošáky používam univerzálne PSB. Je to rýchlo a bez bavenia z chémiou.
:lol:
galjo

#5 Příspěvek od galjo »

a nevieš si rozpustiť kolofoniu v liehu (technickom) a prifarbiť, aby sa to líšilo farbou. Kreslím lievikovým perom. Ale dá sa to naplniť aj do FIXU a kresliť to fixkou.
Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

Ahoj METALGODe.Jo propisot je k sehnání u Obchodních Tiskáren Kolín ve filiálce v Hradištku pod Medníkem.
Já tenhle propisot používám téměř výhradně.Pro kusovku to lepim rovnou na měd a vyleptám to.Pro více desek na celofán a dál pokračuju fotocestou.Má to profi vzhled.Nevim jestli ten propisot snáší HCL s okysličovadlem.Já používám jen chlorid železitý(FeCl3) protože si ho umim vyrobit.Návod popřípadě poskytnu všem zájemcům.
MirekD

#7 Příspěvek od MirekD »

Sandal: A na to jsi přišel jak? Tiskárna v Hradištku se nyní jmenuje WEP s.r.o. (www.wep.cz), vyrábí mj. i různé obtisky, ale o propisot jsem tam nezavadil. Můžeš to nějak upřesnit?
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Aha!Tak to se moc omlouvám.Já ho tam vždycky kupoval.Taky je to už dýl.Škoda.Tak já se pokusim ho někde dopátrat a dám kdyžtak vědět.
Ještě jednou se všem omnlouvám.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“