Nestabilní napětí na mega8L
Moderátor: Moderátoři
Účelom tohoto je zabráviť vysokonapäťovým špičkám pri rozpájaní obvodu s indukčným charakterom. Prejavom týchto špičiek sú opálené kontakty relé(oblúkom), ale najmä rušenie elektroniky silným elektromagnetickým poľom so širokým frekv. spektrom.
- Přílohy
-
ODRUS.jpg- (40.18 KiB) Staženo 80 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Andrea píše:Zem toho zařízení máš spojenou s PE? Jestli ne, tak ji zkus spojit.
+ platí co napsal procesor.
Tohle taky občas není ideální řešení - mě náhodně tuhnul při startu mašiny LCD displej a občas se i resetl procesor. Až po dlouhém bádání jsem zjistil, že se v rožku držáku displeje dotýká šroubek mínusu, a celý kovový distanční sloupek byl spojený s plechem a s PE. Zbytek zařídil síťový filtr na oddělené straně mašiny, taky spojený přes kondíky s PE.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:Tohle taky občas není ideální řešení - mě náhodně tuhnul při startu mašiny LCD displej a občas se i resetl procesor. Až po dlouhém bádání jsem zjistil, že se v rožku držáku displeje dotýká šroubek mínusu, a celý kovový distanční sloupek byl spojený s plechem a s PE. Zbytek zařídil síťový filtr na oddělené straně mašiny, taky spojený přes kondíky s PE.
Když se něco udělá špatně, tak to může být horší, než když se to neudělá vůbec a neplatí to jen o spojování kostry.
procesor píše:Takto s kontaktom relé. Na odpore sa môže pri rozpojení objaviť napätie U= Ispotrebiča*R. Je dobré ak je to pod 50V. Postupom času (do 1...3ms) sa nabije C a prúd sa ustáli podľa impedancie RC na sieťovej frekvencii.
Účelom tohoto je zabráviť vysokonapäťovým špičkám pri rozpájaní obvodu s indukčným charakterom. Prejavom týchto špičiek sú opálené kontakty relé(oblúkom), ale najmä rušenie elektroniky silným elektromagnetickým poľom so širokým frekv. spektrom.
Není tohle naopak škodlivé? Zkoušel jsem to pouštět v simulátoru a obvodem poteče po rozpojení relé proud několik mA.