Baterie z mobilných telefónov
Moderátor: Moderátoři
Baterie z mobilných telefónov
Mám doma už slušnú zbierku rôznych batérií z mobilných telefónov. Myslím, že tie by sa dali dobre využiť v elektronike ako zdroje, preto mám na vás 2 otázky.
1, Ako ich nabíjať. Jasné, najjednouchšie bude placnúť do starého mobilu z ktorého pochádzajú a v ňom ju nabiť. Ale niektoré telefóy už nemám. Väčšina bateriek je Li-Ion, ale mám tu aj pár Nimh...
2, Ako rozvibrovať baterku ? Počul som o tom, že vraj vibračné telieska sa nachádzajú práve v batérií. Neviem či je to pravda. Mohol by o tom svedčiť počet kontaktov na baterke. Skúšal som už spojiť všemožne rôzne kontakty na baterkách ale zatiaľ bezúspešne. Asi na to bude treba nejaký obvod, generátor nejakého signálu.. Neriešilo sa tu už niekedy niečo takéto ? Neveite ako na to ??
Co se týče vibrací, tak vibrační baterky se prodávaly snad jen k nejstarším mobilům, hlavně pro ty do sítě NMT a nejranějším GSM - ty pozdější už mají všechny vibrační motorek vestavěný ve vlastním founu. Je to totiž jen malý stejnosměrný motorek s permanentním magnetem a s excentrickým závažíčkem na hřídeli - roztočením celek začne vibrovat...
A kutilmile - nelituju tě
3210 byl nástupce nebo spíše vyšší model 5110. Neměla už anténu a uměla dvě pásma - byla to v té době snad jediná dostupná nokie na dvě pásma. Také stála dvojnásobek 5110.fero7 píše:Az na to, ze N3210 nemali vibracny motorcek.
Myslim ze boli az u 5110 (6110, 6210), a potom uz motorcek nebol v baterii ale v MT.
U s vé jsem vibrace měl. Koukal jsme se teď na net a práý se to lišilo verzemi a dalo se to dovybavit ... ale jak to bylo ve skutečnosti nevím.
Samozřejmě není vyloučeno použití některých komerčních nabíječek, ale ty si někdy také neporadí s úplně až na nulu vybitou baterkou. Pokud se nedosáhne správného napětí baterie i při dostatečném nabití (součin proudu a času překročí podstatně její kapacitu), tak je k likvidaci.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
2)Vibrační motor jsem v AKU ještě neviděl, pokud má AKU jen tři vývody, tak ani vibrovat nemůže.