problem motorka

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
qucko
Kontaktovat uživatele:

problem motorka

#1 Příspěvek od qucko »

Dufam ze mi tu poradite, mam problem na motorke jawa som namontoval bezkontaktove zapalovanie (VAPE) s tym problem nemam vsetko funguje dobija, ale problem je ze doteraz som jazdil bez baterky a teraz som ju nahodil ze nech sa dobija aby uplne neodisla,ale zistil som ze mi ju proste nedobije, a tu zacina problem lebo ked som chcel zmerat pri nastartovanom motore ze kolko voltov mi prichadza, tak osm zistil ze akonahle pripojim ci uz len jeden hrot voltmetra tak na display sa mi zacne strasne rychlo menit cislice ze sa ani neda zistit hodnota. A teraz neviem preco ? Ale ako ten bezkontakt funguje lebo ked mam nastartovany motor tak vsetko svieti ako ma cize prud vyraba.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

A nahodou uz "uplne neodisla" - ma vobec nejake napatie?
masar

Re: problem motorka

#3 Příspěvek od masar »

qucko píše:...akonahle pripojim ci uz len jeden hrot voltmetra tak na display sa mi zacne strasne rychlo menit cislice ze sa ani neda zistit hodnota. A teraz neviem preco ?...

To je normální, digitální voltmetry to dělají. Musíš měřit oběma hroty (nejlépe přímo na svorkách akumulátoru).
Druhá věc je, jest-li ti ji dobije nebo nedobije. V příspěvku píšeš nejprve že ano a potom, že ne. Pokud se jedná o aku 12V, pak by mělo být napětí na ní za chodu větší než 13,5V. U 6V aku polovina. :wink:
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud Ti svítí pěkně bíle hlavní reflektor i bez připojeného aku , tak bude určitě dobíjet , pokud je žárovka zapojena na usměrněnou složku a aku tamtéž . Jinak v těchto případech není nad ručkový přístroj ...Půjč si , změř u kámoše .
qucko
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od qucko »

no pri nastartovanej motorke svieti svetlo, cize dobija. ale nieje mi jasne preco ked pripojim hroty voltmetra tak nemozem zmerat hodnotu ??ani na baterake ani nikde inde, pri vypnutom motore vsetko pekne zmeram.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Nastuduj si principy digitálních a analogových měřičů a bude Ti jasno . V "jednoduchém" analogovém soustrojí je geniálně spojeno jakoby dohromady několik bloků digitálního měřáku .
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Spíš mám pocit, že našemu příteli "GU-čkovi" odešel v mašině usměrňovač a do baterky mu za chodu motoru letí střídavina...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AmarokCZ »

Jeden známej měl taky takovej problém, prej pomohly odrušené svíčky...
qucko
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od qucko »

BOBOBO: dakujem za fakt fasa radu nebuduce si radsej zakusni do jazyka....
EKKAR: a ako zistim ci sa mi stalo to co pises ??
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Ale BOBOBO má pravdu: dokud se měřilo ručkovými měřidly, bez elektroniky i baterie v měřáku, nevadilo, že z usměrňovače za alternátorem leze pulsující napětí, které se na baterii teprve vyhladí, když je baterka opravdu dobrá, a že zapalování vyzařuje rušení. Na to jsou ručková měřidla necitlivá.
I stav usměrňovače na nich je líp vidět na ručkovém, než na digitálu.
Nemyslím si, že by byl usměrňovač v háji, to pulsující napětí stačí na to, aby se to tak projevilo.
Digitální si totiž bere vzorky. Jenže to pulsující napětí mění okamžitou hodnotu třeba 8x za otáčku, kdežto digitální měřidlo za tu dobu vezme vzorek třeba třikrát. To znamená, že během otáčky naměří třikrát různé napětí. Rozdíl mezi maximální a minimální hodnotou je tím větší, čím větší má baterie vnitřní odpor, to znamená, že se stárnutím akumulátoru zvětšuje.
To je v kostce hlavní příčina, proč údaj na displeji nestihneš přečíst.
Druhá je v tom, že u digitálních měřidel je na vstupu zařazený zesilovač, do kterého se přes měřicí kabely indukuje rušení od kabelu ke svíčce (někdy až na vzdálenost 3m! - záleží na okolnostech).
qucko
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od qucko »

Hill: Cize teraz mi asi neostava nic ine iba jazdit s tym ako to funguje. A skusim kupit novu baterku mozno tu uz bude dobijat, lebo si mylsim ze ta uz ma viac ako 5 rokov tak uz bude asi kaput.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Ake ma vobec napatie?
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Milý gucko , nejlépe uděláš , když vezmeš flašu borovičky a zajdeš k chytrému elektrikáři .
qucko
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od qucko »

tak zatil ked mi to vyraba prud tak to necham tak... mna len zaujimalo preco mi to nedobija baterku .... budem jazdit bez baterky ako doteraz.... a hotovo ...
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

No, pětiletá baterka už má nárok na důchod. To jsme měli vědět jako první. Samozřejmě: občas se najde vyvedený kousek, který po nabití udrží napětí i při zátěži a vyfiltruje zvlnění tak dobře, že to jde měřit digitálem. Ale mezi pětiletými jich je už dost málo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“